Danmark afviser skat på techgiganter – men EU-Kommissionen giver ikke op

SKAT: EU skal ikke lave en særskat for techvirksomheder, mener Kristian Jensen (V). Udspillet er for uklart, og man frygter amerikansk modreaktion, lyder det. Men forslaget lever videre i EU. 

Først efter 2020 bør EU overveje, om det er nødvendigt at lave en skat på digitale ydelser, mener finansminister Kristian Jensen (V).
Først efter 2020 bør EU overveje, om det er nødvendigt at lave en skat på digitale ydelser, mener finansminister Kristian Jensen (V).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Det ser svært ud for EU’s finansministre at nå til enighed om at lave en særskat for store techvirksomheder.

I marts foreslog EU-Kommissionen ellers at indføre en skat, så techgiganter med milliardomsætning vil skulle betale tre procent af omsætningen i det EU-land, hvor de har tjent pengene.

Tirsdag mødtes finansministrene, og efterfølgende var Danmarks Kristian Jensen (V) ikke tilfreds.

”De tekniske og juridiske bekymringer, der bliver rejst, er blevet affejet uden at blive taget alvorligt. Det er vigtigt for os, hvilke konsekvenser det vil have, og derfor nytter det ikke noget, at der bare bliver trukket på skuldrene,” siger Kristian Jensen til pressen.

Hvis amerikanerne føler, at de bliver ramt af en uretfærdig skat, er det nærliggende at forestille sig, at de vil finde på modtræk.

Anders Nørgaard Laursen
Professor i international skatteret, Aarhus Universitet

Det drejer sig dels om, hvordan eventuelle nye regler vil påvirke de dobbeltbeskatningsaftaler, der findes i dag, og dels hvordan man i praksis kan lægge skat på omsætning, når der allerede findes en skat på overskud, forklarer finansministeren.

Vil vente på OECD
Kommissionens forslag lægger nemlig op til at beskatte virksomhedernes omsætning, hvilket ikke er uhørt, men dog en usædvanlig tilgang i denne sammenhæng. Det vurderer Anders Nørgaard Laursen, der er professor i international skatteret ved Aarhus Universitet.

”Når man skal beskatte et udenlandsk selskab af dets indkomst, vil det mest sædvanlige helt klart være at beskatte overskuddet – og ikke omsætningen,” siger han.

Her savner Kristian Jensen altså både konkrete svar og forståelse for bekymringen. Han er ellers ”varm tilhænger” af en skat på digitale tjenester, som det hedder. Han foretrækker dog, at aftalen kommer til verden i regi af OECD.

Organisationen kom i 2015 med en rapport om, hvordan man adresserer de skattemæssige udfordringer, som den digitale økonomi bringer med sig. Lige nu har den en taskforce, der skal komme med sin endelige rapport i 2020.

Dokumentation

Sådan vil EU beskatte techgiganter

EU-Kommissionen vil opdatere reglerne om såkaldt fast driftssted. Hvor en virksomhed i dag skal være fysisk til stede i et land for at kunne være skattepligtig, skal digital tilstedeværelse være nok i fremtiden.

I sit forslag fra marts, anbefaler Kommissionen, at reglerne kun gælder virksomheder med en årlig omsætning på mere end 750 millioner euro (cirka 5,5 milliarder kroner). På den måde undgår reglerne at ramme nystartede og mindre virksomheder.

Forslaget vil beskatte virksomheders omsætning – ikke overskud – i de enkelte lande. Tre typer omsætning bliver regnet med i forslaget. Det gælder indtægter fra:

  • målrettede annoncer
  • platforme, der samler produkter fra flere udbydere
  • videresalg af brugerdata

EU opkræver ikke skatter – det vil være op til medlemslandene at håndhæve eventuelle regler.

Fordi reglerne skal vedtages som et direktiv, skal der være opbakning fra alle lande.


0:000:00