Om  
Ulrik Vestergaard Knudsen
Jeppe Kofod

Tidligere departementschef indstillet til international toppost

Udenrigsminister Jeppe Kofod indstiller onsdag Ulrik V. Knudsen til posten som generalsekretær i OECD. Han er nuværende vicegeneralsekretær for organisationen. 

Jesper Ravnborg

Når kampen om generalsekretær-topposten i OECD sætter ind, bliver det med en dansker i det forreste felt. 

Udenrigsminister Jeppe Kofod indstiller nemlig onsdag den tidligere diplomat og departementchef Ulrik V. Knudsen til posten. Han er nuværende vicegeneralsekretær for organisationen, der officielt hedder Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling. 

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse

"Et stærkt OECD er vigtigere end nogensinde. OECD har brug for en erfaren leder, der kender organisationen og dens medlemmer – problemerne, perspektiverne og potentialet. Den leder er Ulrik V. Knudsen," siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i pressemeddelelsen.

Altinget har tidligere lavet et større portræt af Ulrik V. Knudsen, som kan læses her.

I dette portræt lyder det blandt andet fra Poul Kjar, der var presserådgiver i Udenrigsministeriet i årene 2013 til 2017, at "han er fuldstændig genial som departementschef". Det blev fulgt op af chefkonsulent i Udenrigsministeriet Sven Gad, der mente, at "han er nok den mest komplette departementschef, jeg nogensinde har haft".

Ulrik V. Knudsen var fra 2013 til 2018 departementchef i Udenrigsministeriet, før han blev ny vicegeneralsekretær i OECD. Han startede sin karriere som fuldmægtig i Udenrigsministeriet i 1994, hvortil det siden er blevet til en række ambassadørposter ved blandt andet OECD og Unesco.

OECD's 37 medlemslande har frem til 1. november til at indgive et bud på en ny generalsekretær. Senest 1. marts 2021 skal vedkommende være udpeget, og dernæst er vejen banet for at overtage styringen 1. juni 2021 fra Angel Gurría, der har siddet på på posten i fem år til den tid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulrik Vestergaard Knudsen

Vicegeneralsekretær, OECD, medlem, Dansk Konkurrenceevneråd
cand.polit. (Københavns Uni. 1994)

Jeppe Kofod

Fhv. udenrigsminister (S)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), ma i public administration (Harvard 2007)