Debat

Danmark kan miste milliarder af eksportkroner

DEBAT: Regeringen skal roses for at promovere dansk knowhow om sundhed og omsorg i udlandet. Men vi mangler stadig en national strategi, hvis vi ikke vil løbes over ende af lande som Sverige og Norge. Det skriver Ulrik Møll, administrerende direktør i Welfare Denmark.
Foto: WelfareDenmark.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulrik Møll
Adm. direktør, Welfare Denmark

Skønt at læse alle indlæggene i debatten om Danmarks udfordring med at eksportere velfærdsteknologi.

Jørgen Delman skriver i sit indlæg på Altinget.dk: "Hvis vi er dygtige i Danmark, kan vi kapitalisere de investeringer, det danske samfund har gjort i velfærdsudvikling gennem årtier. Men det kræver en energisk og koordineret indsats."

Jeg er helt enig, og vil gerne bygge videre på udtalelsen, for det kræver i den grad konkretisering og struktureret fremfærd, ellers ender det hele som "Rejsekortet"!

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Må jeg i al beskedenhed fremhæve Welfare Denmarks investering i knap et års forarbejde på det kinesiske marked inkl. en række rejser. Klimakset var statsbesøget i sidste måned med blandt andet dronningen og fire ministre i Beijing, hvor vi var inviteret af Healthcare Denmark til at holde en key note speak sammen med vores kinesiske partner, som vi netop har indgået samarbejde med.

Vi forventer snarest muligt at have en kinesisk regeringsgodkendt telemedicinsk rehabiliteringsplatform, i form af vores teknologi tilpasset kinesiske forhold! I den forbindelse lancerer vort joint venture, med vores kinesiske partner, et 10.000 m2 kombineret Research and Development center samt showroom i Beijing.

Først og fremmest, skal der nedsættes en gruppe, som ikke må komme ud af møderummet, før der forelægger en national strategi, som kommer til at betyde, at flere hellige køer må slagtes.

Ulrik Møll
Adm. direktør i Welfare Denmark

Her vil vi tilbyde andre danske virksomheder, som udbyder velfærdsteknologier, at få udstillingsplads - ligesom vi vil tilbyde et kommercielt samarbejde omkring identifikation af distributionspartnere - regeringsgodkendelse og meget andet - baseret på vores erfaringer.

Se, det er "action", der vil noget og som baserer sig på, at vi har forretningsudviklet med vores kinesiske partner og sagt: "Fortæl os, hvad der skal til, for at vi får succes sammen, og lad os så se at komme i gang!" 

Ros til den danske regering 
Besøget med dronningen og fire danske ministre kastede 43 aftaler af sig. Blandt andet store gennembrud for dansk landbrug og fødevareindustri.

Vi kan i Welfare Denmark ikke rose den siddende regering nok for de glimrende tiltag, der bliver gjort for at promovere danske virksomheder samt dansk knowhow om sundhed og omsorg, men der mangler noget, før vi kommer "helt i land".

Det er bestemt ikke er uventet, da Danmark, mildt sagt, ikke har tradition for at være særligt gode til at markedsføre og sælge sig selv - mon Janteloven har et eller andet med det at gøre!? Lad os i øvrigt starte med at skrotte den - det vil der under ingen omstændigheder komme andet end godt ud af!

Brug for national strategi 
Hvad mangler vi så? Vi har behov for en national strategi og ikke mindst tilhørende økonomi, som også Jacob Boye Hansen skriver i sit indlæg på Altinget.dk, hvis Danmark skal beholde sin førerposition og have muligheden for at eksportere sundhed og omsorg samt sundheds-it.

Vi har i Welfare Denmark solgt distributionsrettigheder til Sverige og Norge til vores koncept. De drøner derudaf.

I Norge er vi ikke langt fra en politisk tilkendegivelse om brug af vores rehabiliteringsplatform som default i et yderst omfattende segment, hvor segmentet alene andrager knap 500 millioner kroner i licenser pr. år. Det ville aldrig være muligt i Danmark, hvilket skal opfattes som en objektiv anskuelse fra min side!

Den nationale strategi, jeg efterspørger, skal således omfatte lysten, evnen og viljen til at tage nationale beslutninger på en lang række punkter. Men først og fremmest, skal der nedsættes en gruppe, som ikke må komme ud af møderummet før der forelægger en national strategi, som kommer til at betyde, at flere hellige køer må slagtes.

Norge og Sverige puster os i nakken 
Her tænker jeg blandt andet på danskernes ufravigelige trang til konstant at være i udviklingsmode og ikke have tilstrækkeligt fokus på implementeringsmode.

Hvis ikke vi reagerer hurtigt, bliver vi løbet over ende af f.eks. Sverige og Norge og en lang række andre nationer, som i den grad er i implementeringsmode - og dermed relativt hurtigt kommer erfaringsmæssigt foran Danmark. Det ville være et kæmpe selvmål af Danmark og ville betyde tab af milliarder af rare eksportkroner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulrik Møll

Adm. direktør og grundlægger, WelfareDenmark & Nabufit
HD (A) (Handelshøjskolen 1997)

0:000:00