Debat

Danmark må holde op med at fyre for gråspurvene

DEBAT: Den nye energirenoveringstrategi er både langsigtet og målrettet og positionerer Danmark som et land, der forstår at udvikle og bruge de nyeste teknologier i den grønne sags tjeneste, skriver Jukka Pertola, administrerende direktør i Siemens.
Potentialet og besparelserne er enorme med den nye energirenoveringstrategi, og der er ingen tabere i regnestykket, skriver Jukka Pertola, administrerende direktør i Siemens.
Potentialet og besparelserne er enorme med den nye energirenoveringstrategi, og der er ingen tabere i regnestykket, skriver Jukka Pertola, administrerende direktør i Siemens.Foto: Siemens A/S
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jukka Pertola
Administrerende direktør i Siemens

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Pedersen (R) fremlagde for nylig sin strategi for energirenovering af bygninger.

En strategi, der udgør et vigtigt trin på vejen frem mod regeringens målsætning om en energiforsyning baseret på vedvarende energi i 2050.

Energirenovering lyder måske umiddelbart tørt og komplekst og fjernt fra folks hverdag - men det er det bestemt ikke i praksis.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Energirenovering af bygninger er måske den hurtigste og nemmeste genvej til at spare på energien og dermed reducere CO2-udslippet.

Kommuner, staten og private virksomheder kan faktisk benytte sig af et koncept, som gør denne renovering af bygninger til en åbenlys win-win situation.

Regner man alene på møde- og konferencefaciliteter på danske hoteller, kan der spares over 100 millioner kroner om året, hvis hotellerne vælger at energirenovere. Og ingen behøver at have penge op af lommen.

Jukka Pertola
Administrerende direktør i Siemens

Mange penge at spare
Konceptet hedder ESCO, og her er ideen enkel: En specialist - som for eksempel Siemens - gennemtjekker en bygning for mulige energibesparende foranstaltninger.

Normalt viser denne analyse, at ejeren af bygningen kan reducere de årlige omkostninger med 25 procent eller mere. Forbedringerne, der herefter gennemføres, finansieres af besparelserne.

Lad mig illustrere med et simpelt eksempel:

Hvis man sparer 100 kroner om året på energiregningen, og renoveringen koster 500 kroner at lave, bliver den regning betalt med de 100 kroner over 5 år. Efter de 5 år får bygningsejeren besparelsen 100 procent i sin egen lomme, og værdien af renoveringen kan sagtens holde sig både 20 og 25 år.

Der er med andre ord mange penge at spare. Og når man i samme ombæring sikrer en markant CO2-reduktion i processen, forbedrer indeklimaet i den enkelte bygning og skaber danske arbejdspladser, mens renoveringsprocessen står på - ja, så er det svært at finde begrundelsen for at lade være.

Når tallene fra 100-kroners eksemplet føres over i virkelighedens verden, er det nogle helt andre og meget større tal, der er tale om.

Enormt potentiale
Den kommunale bygningsmasse er godt i gang med at blive renoveret. Potentialet er faktisk enormt. Renoverede alle kommuner eksempelvis deres bygningsmasse, ville besparelsen estimeret være 1,2 milliarder kroner. Om året.

Der er ingen tabere i det regnestykke. Det skulle da lige være gråspurvene?

Med statens bygninger kan man opstille samme scenarie. De nuværende projekter i denne sektor har et samlet besparelsespotentiale på 8 millioner kroner om året. Og der er stadigvæk en masse statslige bygninger at gå i gang med.

Energirenoverer man alle 2 millioner kvadratmeter i de statslige bygninger, kan Danmark opnå en besparelse på 63 millioner kroner om året. Regnestykket er enkelt, men tallet taler for sig selv. Og her taler vi altså udelukkende om det offentlige Danmark.

Det private erhvervsliv er også begyndt at rykke med ESCO. Radisson Blu i Århus har f.eks. igangsat et pilotprojekt, der potentielt skal udrulles til kædens hoteller i hele verden - såfremt energibesparelserne bliver som lovet.

Danmark fremstår her som visionære frontløbere på den grønne dagsorden.

Regner man alene på møde- og konferencefaciliteter på danske hoteller, kan der spares over 100 millioner kroner om året, hvis hotellerne vælger at energirenovere. Og ingen behøver at have penge op af lommen.

Langsigtet og målrettet strategi
Tænk, et potentiale den private sektors bygningsmasse har, og hvad de vil kunne spare og CO2-reducere ved at lade sig energirenovere.

Rasmus Helveg Pedersens nye strategi er både langsigtet og målrettet, og den positionerer Danmark som et land, der forstår at udvikle og bruge de nyeste teknologier i den grønne sags tjeneste.

Det er da bare at komme i gang, er det ikke?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jukka Pertola

Formand, Tryg, Cowi og for Siemens Gamesas danske afdelinger, præsident for Akademiet for de Tekniske Videnskaber
cand.scient. (Helsinki University of Technology 1988)

0:000:00