Danmark skal stå i spidsen for havvind i Nordsøen

SAMARBEJDE: Det bliver med fokus på ensartning af krav og koordinering af udbud, når Danmark det kommende år har formandskabet for Nordsø-samarbejdet. Det er et vigtigt tidspunkt, lyder det fra Vindmølleindustrien.

Lars Chr. Lilleholt får rig mulighed til at komme ud i det fri i det kommende år. Her er han ved CEM-topmødet i København for nylig.
Lars Chr. Lilleholt får rig mulighed til at komme ud i det fri i det kommende år. Her er han ved CEM-topmødet i København for nylig.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

På søndag får Danmark overdraget formandskabet for Nordsø-samarbejdet.

Her arbejder ti lande sammen om at udbrede havvind i Nordsøen på bedst mulige vis. Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) ser frem til at sætte sig for bordenden.

"Først og fremmest er min ambition at bidrage til den fortsatte billiggørelse af havvind, så vi kan få udviklet et europæisk marked for havvind," siger ministeren.

Samarbejdets fokus er netop at sikre billigst mulig vedvarende energi i Nordsøen, primært vind, samt at øge forbindelserne mellem landene, sikre uafhængigheden af fossile brændsler og energisikkerheden.

I nogle lande skal der være striber på møllerne, i Danmark skal de have en bestemt farve grå og så videre. Det er der god fornuft i at standardisere.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Beregninger viser, at vind i Nordsøen har potentiale til at dække 12 procent af EU's samlede elforbrug. Souschef i Vindmølleindustrien, Camilla Holbech, kalder Nordsø-samarbejdet et vigtigt dialogforum.

"Det er betydningsfuldt i forhold til at aktivere det store potentiale for havvind i Nordsøen. Det er med til at gøre kagen større," siger Camilla Holbech og fortæller, at industrien har meget at vinde ved regionalt samarbejde.

Mange forskellige standarder
Ministeriet holdt i maj 2017 en workshop, hvor danske interessenter var inviteret til at komme med deres input til, hvad Danmark skal prioritere i sit formandskab.

Lars Christian Lilleholt fortæller, at Danmark blandt andet vil sætte fokus på standardisering af regler og krav til havvindmøller.

"Der er mange forskellige krav til vindmøller i de forskellige lande. I nogle lande skal der være striber på møllerne, i Danmark skal de have en bestemt farve grå og så videre. Det er der god fornuft i at standardisere," siger Lilleholt.

Dokumentation

Om Nordsøsamarbejdet

Det er et samarbejde mellem ti lande omkring Nordsøen:

  • Danmark
  • Sverige
  • Norge
  • Belgien
  • Tyskland
  • Frankrig
  • Luxembourg
  • Holland
  • Irland
  • Storbritannien

I 2009 gik de landes energiministre sammen om at danne North Seas Countries' Offshore Grid Initiative (NSCOGI). Initiativets formål er at koordinere udviklingen af offshore-vind i Nordsøen samt at fremme forbindelser landene imellem.

I 2016 underskrev landene under på en fælles erklæring, som formaliserede samarbejdet og etablerede et formandsskab. 

Arbejdet i Nordsøsamarbejdet foregår primært i abejdsgrupper fordelt på fire områder. Her sidder relevante embedsmænd fra landene og arbejder med stakeholders. Grupperne ledes af en fast repræsentant fra EU-Kommissionen og et af landene, der roterer hver tredje år.

Deres arbejde samles op af en 'high level'-styregruppe, der tager det op på politisk niveau. De fire områder er:

  • maritime spatial planning
  • development and regulation of offshore grids and other offshore infrastructure
  • support framework and finance for offshore wind projects
  • standards, technical rules and regulations in the offshore wind sector.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00