Dansk Byggeri med nyt klimaudspil: Ny regering skal finde én milliard til kystfond

FOREBYGGELSE: Kommunerne skal have flere penge til klimasikring og kystbeskyttelse. Det er hovedpunktet i et ny udspil fra Dansk Byggeri. Forslaget får støtte af chefingeniøren i DHI, der mener, at fokusset på området er hårdt tiltrængt. 

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

En milliard.

Fakta
Det foreslår Dansk Byggeri i sit klimaudspil:
  • En statslig klima- og kystfond under Klimaministeriet 
    Fonden skal yde tilskud og lån til kommunerne i forbindelse med klimasikrings- og kystbeskyttelsesprojekter. I udgangspunktet skal fonden yde 50 procent i tilskud til kommunerne. Jo mere effektiv og holdbar metode, der bruges, jo større tilskudsprocent. Regeringen skal finde én milliard, for at få fonden i gang. Efter tre år skal fonden evalueres, herunder om staten skal komme med yderligere kapitalindskud. 
  • Landsdækkende plan for klimasikring i byer og for kysterne 
    Lige nu har kommunerne ansvaret for at udarbejde strategier og handlingsplaner på området. Ifølge Dansk Byggeris udspil er der dog behov for fælles koordinering og samarbejde for at få de mest effektive virkemidler. Argumentet er, at klimaforandringerne og konsekvenserne heraf går på tværs af kommunegrænserne. 
  • Ændret finansieringsmodel for klimasikring, herunder lempelse af anlægsloftet
    Dansk Byggeri ønsker, at forsyningsselskaberne skal have mulighed for at finansiere klimasikring med overfladeløsninger uden kommunal medfinansiering. Lige nu er det et krav, at kommunerne skal være med til at betale 25 procent. Ifølge Dansk Byggeri har medfinansieringen betydet, at der stort set ikke længere godkendes overfladeløsninger. I udspillet ønsker Dansk Byggeri desuden, at klimasikring og kystbeskyttelse skal undtages fra det kommunale anlægsloft. 

Det skal en ny regering grave frem for at føre en ny klima- og kystfond ud i virkeligheden. Det mener Dansk Byggeri, der med et nyt klimaudspil vil have politikeren til at fokusere mere på klimasikring og klimabeskyttelse. 

Klimaforandringerne og det voldsomme vejr, det medfølger, risikerer nemlig at skade vores infrastruktur, og det kan ende med at blive rigtig dyrt, lyder argumentet fra organisationen.

Som det ser ud nu, er der ifølge Dansk Byggeri ikke nok penge i kommunekasserne til klimasikring og kystbeskyttelse, og det er hos kommunerne, at ansvaret er placeret.

Hele området lider af at være underfinansieret og har gjort det i lang tid

Nils Drønen
Chefingeniør i DHI

"Vi håber, at kommunerne vil være mere villige til at lave projekterne, hvis man opretter sådan en fond," siger Henrik Friis og fortæller, at man derved også vil kunne "løfte noget af den finansielle byrde" fra grundejerne.

"Det er typisk ved grundejerne, at projekterne strander. Som ved den sluse, der skulle have været bygget ved Kerteminde. Alle ved, at Kerteminde på et eller andet tidspunkt inden for få år bliver oversvømmet, og det vil have enorme omkostninger," siger han og tilføjer:

"Men kommunen siger, at grundejerne skal dække udgifterne, og grundejerne vil ikke gøre det alene. Så kigger folk bare på hinanden, uden at der sker noget."

Ud over forslaget om en klima- og kystfond ønsker Dansk Byggeri også, at der skal udarbejdes en landsdækkende plan for klimasikring og kystbeskyttelse.

Derudover forslår organisationen også, at forsyningsselskaberne skal have mulighed for at finansiere klimasikring uden kommunal medfinansiering, og at omkostninger til klimasikringer i byerne og kystbeskyttelse skal fritages det kommunale anlægsloft. 

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00