Debat

Dansk Energi: Ny prisregulering truer grøn fjernvarme

DEBAT: Geotermiske anlæg kan give både grøn og billig fjernvarme. Geotermiprojekter indebærer dog stor investeringsrisiko, hvorfor private aftaler mellem varmekunder og investorer er en klar fordel, skriver Thomas Capral Henriksen, chefkonsulent i Dansk Energi.

Varmekunderne kan ende med at stå med hele risikoen, hvis de private aftaler om geotermi bliver ramt af prisreguleringer. Det er ikke optimalt, mener Thomas Capral Henriksen.
Varmekunderne kan ende med at stå med hele risikoen, hvis de private aftaler om geotermi bliver ramt af prisreguleringer. Det er ikke optimalt, mener Thomas Capral Henriksen.Foto: Dansk Energi
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Capral Henriksen
Chefkonsulent i Dansk Energi

Geotermiprojekter i fjernvarmen indebærer en ganske stor risiko for at investere store beløb, uden at projektet bliver til noget.

Hvis politikerne ikke tillader, at varmekunder og investorer kan indgå private aftaler om geotermi, vil varmeforbrugerne stå med hele risikoen. Det kan blive dyrt for varmekunderne.

Geotermi til brug i fjernvarmen er en grøn og nærmest uudtømmelig energikilde. Med de seneste afgiftsreformer er geotermi tilmed blevet en konkurrencedygtig varmekilde.

Fakta
Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Kræver store investeringer
Den største udfordring ved geotermi er nok, at der skal foretages meget store investeringer til boringer i starten af projektet uden garanti for, at man finder egnede geotermiske reservoirer.

I Danmark har vi flere professionelle selskaber med stor ekspertise i udnyttelse af ressourcer i undergrunden og geotermiskeprojekter.

Der er eksempler på kuldsejlede geotermiprojekter, hvor varmekunderne har måttet afbetale på kæmpe lån i årevis uden at have fået noget geotermisk varme overhovedet. 

Thomas Capral Henriksen
Chefkonsulent i Dansk Energi

Flere af disse aktører er også villige til at indgå aftaler med store fjernvarmeselskaber i for eksempel Aarhus og Aalborg, hvor selskaberne tager risikoen ved boringer og etablering af geotermiske anlæg.

Og med fjernelsen af PSO’en og den reduktion af afgiften på el til varme, der er vedtaget, kan geotermiske anlæg give grøn og billig fjernvarme. Det er altså en fordel for både varmekunder og private selskaber at indgå aftaler om geotermi i fjernvarmen.

Ydermere har vi i Danmark faktisk en stolt tradition for, at selskaber indgår aftaler om fjernvarmeleverancer til glæde for alle involverede parter. Varmekunderne får grøn og billig fjernvarme, og selskaberne kan koncentrere sig om at optimere og effektivisere driften af energianlæg.

Ny prisregulering
Imidlertid truer myndighedernes planer om ny prisregulering i fjernvarmesektoren med at sætte hele aftalesystemet ud af funktion. Hvis de private aftaler kan blive ramt af indtægtsrammer med mere eller mindre vilkårlige effektiviseringskrav på baggrund af benchmarking, vil potentielle fjernvarmeproducenter næppe indgå aftaler med distributionsselskaber.

Og hvis man ikke vil lade de private selskaber gøre det, de er gode til – nemlig at etablere projekter og afdække risikoen – så må distributionsselskabet og dermed varmekunderne bære hele risikoen. Det er mildt sagt ikke optimalt.

Der er eksempler på kuldsejlede geotermiprojekter, hvor varmekunderne har måttet afbetale på kæmpe lån i årevis uden at have fået noget geotermisk varme overhovedet.

Den fejltagelse skal vi ikke begå igen, da det vil sætte udnyttelsen af geotermi i stå. Desuden lukker man muligheden for, at nye innovative aktører kan deltage i udviklingen og produktionen af fremtidens fjernvarme.  

Så lad fjernvarmedistributionen indgå frie aftaler med private aktører, der vil etablere geotermi, varmepumper eller andre grønne teknologier. Hvis politikerne skaber rum for de private aftaler, kan man sikre, at risikoen i grønne fjernvarmeprojekter på geotermi bliver placeret det rigtige sted – nemlig langt væk fra varmeregningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Capral Henriksen

Chefkonsulent, Dansk Energi
cand.tech.soc. (RUC 2005)

0:000:00