Debat

Dansk Fjernvarme: Nej, Dansk Energi, sådan udnytter vi ikke overskudsvarmen

REPLIK: Dansk Energi foreslår højere overskudsvarmeafgift for at løse udfordringen med at udnytte overskudsvarme bedre. Det er dyrt og vil ikke virke. Vi har i stedet fire forslag til, hvordan vi udnytter overskudsvarmen mest ansvarligt, skriver John Tang.

Foto: Jesper Voldgaard
Foto: Jesper Voldgaard
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af John Tang
Chefkonsulent i Dansk Fjernvarme

Det vil formentlig på kort sigt give elsektoren et rygstød, men Dansk Energis forslag om højere overskudsvarmeafgift løser ikke udfordringen med bedre udnyttelse af overskudsvarmen.

Thomas Capral Henriksen og Dansk Energi argumenterer i sit svar for, at det er fornuftigt med en overskudsvarmeafgift, og at det tilmed er fornuftigt at hæve afgiften til en fast sats, som i overskudsvarmeanalysen foreslås til 22,8 kroner/GJ, der ligger betydeligt over den gennemsnitlige afgift, overskudsvarmeleverandører betaler i dag.

Det er en gåde, hvorledes Thomas kan komme frem til, at en øget overskudsvarmeafgift skulle være fornuftig og fremme overskudsvarme. For eksisterende overskudsvarmeleveringer bliver det dyrere. For nye overskudsvarmeprojekter med lave temperaturer er forslaget ødelæggende, idet varme ved 25 °C ikke har en værdi, som kan berettige en overskudsvarmeafgift på 22,8 kr./GJ.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Beskatning af gratis varme er det reelle problem
De nuværende regler, som balancerer værdien af varmen, er langt mere fornuftige, men vil blive ødelagt af forslaget fra SKAT - fra afgifts- og tilskudsanalyserne, som vil beskatte investeringer i de tilfælde, virksomhederne vil forære den væk. Det er beskatningen af den gratis varme, som er det reelle problem.

Da forslagene om overskudsvarme ikke fremmer øget udnyttelse af overskudsvarme, hvilket Dansk Energi også erkender, foreslår Dansk Energi en ensidig sænkning af elafgiften for at kompensere for, at det bliver dyrt for de projekter, som har lave temperaturer, og hvor der skal indsættes varmepumper.

Dansk Energis forslag, som der skal findes 11 milliarder kroner til årligt i statskassen, må forekomme at være en høj pris for at løse et snævert overskudsvarmeproblem

John Tang
Chefkonsulent i Dansk Fjernvarme

Dansk Energi er i den sammenhæng mindre interesserede i, at overskudsprojekter uden varmepumper dermed får forringede vilkår og vanskeliggøres.

Der findes endvidere andre varmepumpetyper, som drives af andet end elektricitet. Dem har Dansk Energi heller ingen interesse i, hvorfor deres forslag for disse kan være ødelæggende.

Effektiv udnyttelse af overskudsvarme
Dansk Energis forslag, som der skal findes 11 milliarder kroner til årligt i statskassen, må forekomme at være en høj pris for at løse et snævert overskudsvarmeproblem. Så kære politikere. Her er de ansvarlige forslag, der vil sikre effektiv udnyttelse af overskudsvarmen:

1. Bibehold nuværende afgiftssystem for overskudsvarme

2. Lad være at beskatte investeringer i udnyttelse af overskudsvarme, når varmen foræres væk, idet virksomheder dermed ikke har incitament til at fremstille unødig overskudsvarme. Dette må lovfæstes, såfremt SKAT’s fortolkninger skal manes i jorden.

3. Sænk elafgiften og tarifferne på elektricitsforbrug til varmefremstilling i varmepumper. En varmepumpe, der kører 6-8.000 timer om året, betaler jo 2-4 gange mere for udnyttelse af elnettet via tarifferne end en normal elforbruger

4. Fritag overskudsvarmeleverandører for administrative bindinger og begrænsninger via varmeforsyningsloven

Det er den ansvarlige løsning, der vil sikre, at dansk industri kan afsætte sin overskudsvarme og forbrugerne kan få adgang til en billig varmekilde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Tang Jensen

Specialkonsulent, Udenrigsministeriet
produktionsingeniør (Odense Teknikum 1987), økonomi (Syddansk Uni. 2009)

0:000:00