Dansk Flygtningehjælp efter fyring af Christian Friis Bach: Vi har brug for stabilitet i ledelsen

FARVEL: Der er brug for at udvikle organisationen, men på en måde, så medarbejderne får de bedste betingelser for at lave deres arbejde, siger forkvinden for Dansk Flygtningehjælps forretningsudvalg, Agi Csonka, efter fyringen af Christian Friis Bach. 

"Ser frem til mere tid med familien. Og nu må jeg for alvor forsøge mig som landmand," skriver Christian Friis Bach på Facebook i en kommentar til sin fyring. 
"Ser frem til mere tid med familien. Og nu må jeg for alvor forsøge mig som landmand," skriver Christian Friis Bach på Facebook i en kommentar til sin fyring. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Halvandet år fik Christian Friis Bach som generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, før forretningsudvalget for Danmarks største ngo afbrød samarbejdet.

”Et enigt forretningsudvalg vurderer, at der er behov for en anden ledelsesprofil til at føre Dansk Flygtningehjælp godt igennem de nødvendige forandringer, således at positionen som en af verdens førende humanitære organisationer videreføres,” lød meldingen fra organisationen i en pressemeddelelse onsdag.

I et kort telefoninterview uddyber forkvinden for forretningsudvalget, Agi Csonka, grunden til, at den tidligere radikale udviklingsminister nu er fortid i Dansk Flygtningehjælp.

”Hvis vi skal blive ved med at levere på det niveau, vi leverer på, hvor vi er blandt de tre bedste ngo’er i verden, så er der virkelig brug for at udvikle organisationen, men på en måde, så medarbejderne får de bedste betingelser for at lave deres arbejde. Og den balance vurderer vi, at der skal en anden ledelsesprofil til,” siger Agi Csonka.

Har han stillet for høje krav til medarbejderne?

”Man kan sige, at det ikke er, fordi han sætter noget i gang, som ikke giver mening. Det er mere et spørgsmål om at lave de knivskarpe prioriteringer, så vi får professionaliseret organisationen, samtidig med at vi leverer på ydelserne rundt omkring i verden.”

Fire ledere i organisationen er stoppet eller blevet fyret inden for det seneste år. Er det en konsekvens af Christian Friis Bachs ledelse?

”Det er meget forskellige grunde, der er til, at folk er stoppet. Men man kan sige, at vi har i den grad brug for at få skabt et samlet ledelsesteam, der står på broen og sammen får udviklet organisationen. Så vi har brug for stabilitet i ledelsen. Og det er det, vi tænker, at vi skal have en anden ledelsesprofil til at sikre.”

Omvæltninger i organisationen 
I en kommentar på Facebook peger Christian Friis Bach selv på store udfordringer i organisationen med økonomi og indførelsen af et nyt it-system.

Dansk Flygtningehjælps omsætning er siden 2010 vokset fra en milliard til tre milliarder kroner. Og de nødvendige støttefunktioner er ikke fulgt med, pointerede Christian Friis Bach i januar i Altinget.

Derfor er organisationen i gang med indførelsen af et nyt it-system til 100 millioner kroner. Og det er blot en af en række større investeringer, Dansk Flygtningehjælp har måttet foretage.

"Der er nogle meget store investeringer nu. Det gør, at vi er lidt mere udfordrede, og vores muligheder for at vækste er knap så store de kommende år. Vi træder ind i en konsolideringsfase, der er nødvendig for at understøtte så stor en operation. Derefter tror jeg, vi er klar til at tage nye opgaver ind igen," sagde Christian Friis Bach.

Dansk Flygtningehjælps HR-direktør, Mads Egeskov Sørensen, er udpeget som fungerende daglig leder. Christian Friis Bach har ikke ønsket at udtale sig til Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Agi Csonka

Programdirektør, Villum Fonden
cand.phil. (Københavns Uni. 1988), ph.d. (Københavns Uni. 2000)

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

0:000:00