Danske forskere får særbevilling til coronabekæmpelse

EPIDEMI: Mens myndighederne skruer op for indsatsen mod coronavirus, lukker både danske og internationale fonde op for pengekasserne, så det aktuelle og fremtidige udbrud kan bekæmpes.

Ny coronavirus spredes rundt om i verden, og nu begynder det også at brænde på i forskningsverdenen. Både EU og private fonde laver hurtige uddelinger af penge til forskere, der skal bekæmpe sygdommen.<br>
Ny coronavirus spredes rundt om i verden, og nu begynder det også at brænde på i forskningsverdenen. Både EU og private fonde laver hurtige uddelinger af penge til forskere, der skal bekæmpe sygdommen.
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Den hurtige spredning af nye typer virus er en potentiel trussel for samfundet.

Det er klart for de fleste i disse dage, hvor den nye coronavirus med det formelle navn sars-cov-2 spreder sig i flere lande rundtom på kloden.

Det betyder, at der bliver givet nye midler til forskning i netop bekæmpelse af den aktuelle epidemi og kommende epidemier.

Derfor har forskere på Københavns Universitet i et samarbejde med udenlandske universiteter og biotech-virksomheder modtaget 2,7 millioner euro, svarende til godt 20 millioner kroner, fra EU's forskningsprogram Horizon 2020.

Vi håber, at vi inden for 12 måneder kan have gennemført de første kliniske forsøg.

Ali Salanti
Professor, Københavns Universitet

Pengene skal bruges på at udvikle teknologi, der kan lede til vaccinationer mod den nye coronavirus.

”Vi håber, at vi inden for 12 måneder kan have gennemført de første kliniske forsøg. Det bliver også det første såkaldte proof of principle for vores vaccineteknologi. Det er en bro fra laboratoriet til klinisk udvikling, hvor vi skal vise, at vaccinen virker og er sikker i mennesker,” siger professor Ali Salanti i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Vi har oplevet flere udbrud, hvor nye virustyper spreder sig globalt. Det er forventeligt, at det vil ske igen.

Niels-Henrik von Holstein-Rathlou
Senior Vice President, Novo Nordisk Fonden

EU's forskningsprogram Horizon 2020 kommer i alt til at dele 47,5 millioner euro ud til forskning i den nye coronavirus og bekæmpelsen af den.

Det kommer oven i en ramme på 45 millioner euro til offentlig-private samarbejder under paraplyen Innovative Medicines Initiatives.

Fond giver 20 millioner kroner til fremtidens virusbekæmpelse
Ukendte vira er sværere at bekæmpe end kendte, og den nye coronavirus er blot en af tre relativt nye, meget smitsomme virusser. Den nye coronavirus er nemlig i familie med både sars og mers, som spredte sig i henholdsvis 2003 og 2012.









0:000:00