Danske parlamentarikere om EU-budget: Der er for meget fokus på at bruge flere penge

ØKONOMI: EU skal prioritere dets budget for år 2020 bedre i stedet for at bruge flere penge. Sådan lyder konklusionen fra både Venstre og Socialdemokratiet op til denne uges plenarsamling i Strasbourg. Radikale går dog mod strømmen og mener, at der er behov for at udvide EU’s budgetramme.

Foto: European Union 2019
Freja Søgaard

Diskussionen om EU’s årlige budget er som at se filmen 'Groundhog Day'.

Sådan lyder det fra Christel Schaldemose, der er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.

I filmen genlever en mand den samme dag igen og igen, og socialdemokraten peger på, at EU’s pengediskussion er lige sådan.

”Generelt er der fra Europa-Parlamentets side et ønske om stadig flere penge til EU-budgettet. Og der er typisk også et ønske om, at det er de rigeste lande, der skal betale. Derfor bliver nogle gange lidt en klassiker for os,” siger hun og tilføjer:

”Vi burde se på, hvordan vi overordnet set bruger pengene, så det bliver mere effektivt. Parlamentet kræver flere og flere ting uden at have nogen kobling til, hvem der skal betale. Det synes jeg, det ville klæde Europa-Parlamentet at være lidt mere bevidst omkring.”

Rammerne for EU’s budget for år 2020 skal diskuteres tirsdag på plenarsamlingen i Strasbourg, og Christel Schaldemose er ikke den eneste, der får deja-vu ved tanken om Strasbourgdebatten om EU’s årlige budget.

Også Morten Løkkegaard, der er medlem af Parlamentet for Venstre, understreger, at spørgsmålet om flere eller færre penge er en diskussion, der gentager sig.

”Overordnet set er der for lidt fokus på prioriteringer og for meget fokus på at bruge penge igen i år,” siger han og tilføjer:

”Vi har et Parlament, der er født ud fra en tankegang om hele tiden at skulle sætte nye projekter i søen.”









0:000:00