Kommentar af 
David Trads

David Trads: Yes we can forbedre klimaet!

KOMMENTAR: VLAK-regeringens klimaudspil peger i rigtig retning, men der er behov for langt mere og langt hurtigere, hvis Danmark virkelig ønsker at være foregangsland, skriver David Trads.

<b>BLÅ-GRØN BLOK:</b> VLAK-regeringen fremlægger sit klimaudspil på et pressemøde ved Blox i København.
BLÅ-GRØN BLOK: VLAK-regeringen fremlægger sit klimaudspil på et pressemøde ved Blox i København.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er slet ikke grund til at hænge så meget med mulen i mismod over klimaforandringerne – for det gode er, at vi ved, at politiske målsætninger faktisk kan virke. Tag bare disse to opmuntrende eksempler, som understreger pointen:

Først ozon-laget:

Tilbage i 1987 samledes klodens ledere i Montreal for at beslutte, hvordan de ville bekæmpe det stadig større hul i ozonlaget. Hullet, der blev skabt af menneskets overdrevne brug af CFC-gasser, truede klodens klima. Tre årtier efter er hullet næsten lukket.

Den politiske vision blev en udfordring for erhvervslivet, som tog den op. Gamle teknologier blev gjort ulovlige og faset ud, mens nye og bedre teknologier, eksempelvis til køleskabe, blev udviklet. Det var ikke let, men det er endt som en enestående succes. Ren win-win.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected].

I Danmark er vi faktisk lykkedes med at sænke udslippet med 30 procent i perioden. Det er muligt.

David Trads

Dernæst CO2-forbruget:

Tilbage i 1997 mødtes klodens ledere i Kyoto for at tage stilling til, hvordan pokker man kunne få bremset den udledning af drivhusgasser, som giver global opvarmning. Man besluttede, at det samlede CO2-udslip skulle falde med 5,2 procent fra 1990 til 2012.

Når man nærstuderer Danmarks Statistiks tal for udviklingen i CO2-udledningen, er det tydeligt, at især et område ikke er fulgt med udviklingen i de forløbne årtier, nemlig landbruget.

David Trads

Her er resultaterne sandt for dyden ikke gode. På globalt plan er udslippet ikke faldet, men tværtimod steget med godt 60 procent – blandt andet fordi mange u-lande har haft vækst. Men: I Danmark er vi faktisk lykkedes med at sænke udslippet med 30 procent i perioden. Det er muligt.

Min pointe er, at hvis bare politikerne er villige til to ting – dels at udtænke visionen, dels at implementere den nidkært – så viser historien, at vi kan tackle selv de største udfordringer. Politikerne skal udstikke rammerne – og så skal erhvervslivet nok innovere.

Det deprimerende er selvfølgelig, at vi ofte ser, at politikere gerne formulerer visionen, men famler, når det handler om at levere. Masser af snak. Mindre action. FN’s Klimapanels seneste rapport, som netop er kommet, understreger, at tiden er inde til handling.

Defaitismen trænger sig på for mange – for hvad pokker skal det nytte, om så vi danskere sænker vores CO2-forbrug nok så meget, hvis klodens langt større nationer bare bliver ved og ved med at forbrænde olie, gas og kul i et stadigt større tempo?

Det gode svar er er dobbelt:

For det første er det selvsagt bedre for kampen mod global opvarmning, at vi i det mindste sænker vores CO2-forbrug. Det hjælper. For det andet er der behov for gode eksempler ude i verden, og når en dansk regering fremviser tal, som går i den rigtige retning, giver det pondus. Det hjælper.

Derfor er det godt, når VLAK-regeringen fremfører en ambitiøs klimapolitik. Der er masser af gode forslag i den pakke, der er fremført – især drømmen om at udfase benzin- og dieselbiler inden for en overskuelig fremtid er stærk. Energiaftalen fra foråret er i samme retning.

Der er desværre brug for at stramme op – for selv om Danmark er lykkedes med at sænke CO2-forbruget, så er vi fortsat blandt de mennesker på kloden, som sviner mest, når vi måler per indbygger. I 2016 steg vores CO2-forbrug endda for første gang i ni år.

VLAK-regeringens klimapakke går i den rigtige retning – og, som altid, skal man være påpasselig med at lade bedre være det godes værste fjende. Men der er behov for langt mere og langt hurtigere, hvis Danmark virkelig ønsker at være foregangsland her.

Når man nærstuderer Danmarks Statistiks tal for udviklingen i CO2-udledningen, er det tydeligt, at især et område ikke er fulgt med udviklingen i de forløbne årtier, nemlig landbruget. Derfor er det mere end ærgerligt, at VLAK-regeringen freder området.

Det gode er dog, at ambitionerne bevæger sig i den rigtige retning – og at vi ved, at vi i Danmark generelt er gode til både at levere ambitioner og at implementere. Det er muligt at forbedre klimaet – eller, som Barack Obama plejer at sige det: Yes, we can!

-------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)









0:000:00