David Trads: Amerika er tilbage. Heldigvis.

KOMMENTAR: Joe Biden er normalitet. Der er ingen vilde udskejelser og udtalelser, men kvalifikationer, ekspertise og multilateralisme. Det er betryggende for enhver, der holder af Vesten.

Lad mig begynde med de to citater, jeg holder mest af fra amerikanske præsidenter:

John F. Kennedy, som ved sin tiltræden i 1961 sagde de ikoniske ord: ”Spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig. Spørg, hvad du kan gøre for dit land.”

Bill Clinton, der ved sin indsættelse i 1993 kom med denne uforglemmelige sætning: ”Der er intet, som er galt ved Amerika, som ikke kan løses med det, som er godt ved Amerika.”

Kennedy og Clinton, som var to af USA's alleryngste præsidenter, da de tiltrådte – Kennedy var 43, Clinton var 46 – indrammede med deres taler den ur-amerikanske optimisme, positivitet og troen på den helt særlige exceptionalisme, som er nationens DNA.

Kennedy bad hver enkelt amerikaner, uanset baggrund, om at hanke op i sig selv – og være med til at løse de udfordringer, nationen stod overfor, og ikke bare vente på, at andre greb opgaven. Clinton mindede sit folk om, hvor stærkt det amerikanske eksperiment er – og om hvordan USA historisk har rejst sig ved at insistere på de bedste egenskaber.

I den forløbne uge tilføjede Joe Biden så tre simple ord, som lige nu synes lige så historisk velvalgte: ”America is back!”

Tre ord, der instinktivt rammer alt det, de fleste af os håber på – nemlig at det Amerika, vi holder af; det Amerika, vi kunne stole på; det Amerika, vi så op til; det Amerika, vi var stolte over at have som allierede; det Amerika, vi kendte, endelig, endelig er tilbage:

”Amerika er tilbage!”

Udsagnet, der blev afleveret, da Biden – som i parentes bemærket med sine 78 år er den ældste, nye præsident nogensinde – præsenterede det hold, der skal varetage USA's udenrigs- og sikkerhedspolitik i de kommende år. Et hold af åbenlyst kvalificerede, erfarne folk, der alle som én abonnerer på eksempelvis den transatlantiske alliance som selve grundpillen.

Der går et lettelsens suk gennem resten af verden (med nogle få undtagelser), mens vi opdager, hvad det egentligt betyder, at Biden vandt. Steve Benen, venstreorienteret kommentator på tv-stationen MSNBC, indfangede det forleden meget præcist:

”Mens Bidens team tager form, vender ekstrem normalitet tilbage: Blandt de mest åbenlyse pointer fra Bidens nye udenrigspolitiske hold er, at de alle er normale, kvalificerede personer med ekspertise.”

Der er ingen vilde udnævnelser, ingen tilfældige tv-værter, ingen af Bidens børn eller svigerbørn, ingen bizarre baggrunde. Nej, det hele er med det fremragende udtryk ’ekstrem normalitet’ muligvis kedsommeligt, men hvor er det betryggende.

Linda Thomas-Greenfield, den kommende FN-ambassadør, som får rang af minister, har eksempelvis 35 års diplomatisk erfaring – og efter Trumps evindelige angreb på ikke bare FN, men alt internationalt (’Nato er forældet’, ’Parisaftalen er stupid’, ’Jeg melder os ud af WHO’ etc.), så var hendes korte uddybning af Bidens ord så velgørende:

”Amerika er tilbage. Multilateralisme er tilbage. Diplomatiet er tilbage.”

Ni ord, der varmer enhver, der holder af de værdier, vi kalder Vesten, og som betyder, at vi igen kan regne med at vågne op uden at frygte, at USA pludselig vil købe Grønland, træde ud af Nato eller true Nordkorea med bål og brand.

Vi skal naturligvis ikke være naive – for selv under Biden vil USA naturligvis fortsat være den store, som, når de virkelig ønsker det, kan mase det meste igennem hos os andre. Men vi vil vende tilbage til et Amerika, som anerkender værdien af at være i alliancer.

På de bedste dage vil Biden måske endda leve op til endnu et af de bedste citater, som nogen amerikansk præsident er kommet med, nemlig Ronald Reagan, som berømt sagde:

”Der er ingen grænser for alt det gode, du kan gøre, hvis du er ligeglad med, hvem der får æren.”

Amerika er, heldigvis, tilbage.

-----

David Trads (f. 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel Peter Loft: Grøn skattereform ligner en snusfornuftig hyldevare Peter Loft: Grøn skattereform ligner en snusfornuftig hyldevare Næste artikel Lisbeth Knudsen: Danmark på vej til øget polarisering Lisbeth Knudsen: Danmark på vej til øget polarisering