David Trads: Danmark burde mægle i Catalonien-konflikten

KOMMENTAR: Danmark er verdensmester i at reformere og burde indtage en konstruktiv rolle i den spansk-catalanske konflikt. Et godt mødested, der i sig selv kunne kølne krisen, er Nuuk, skriver David Trads.

Danmarks kolonihistorie er såmænd ikke kønnere end andres – for vores overgreb mod oprindelige folk i Grønland, Færøerne, De Vestindiske Øer, Guldkysten og Trankebar var lige så nederdrægtige, som dem større kolonimagter udfoldede – men der er alligevel meget resten af verden af kan lære af os i dag:

Den harmoni, som eksisterer i Rigsfællesskabet mellem Danmark, Grønland og Færøerne, er så meget bedre end den, vi kender fra lignende konstruktioner i Europa – for eksempel bedre end den, der eksisterer i Det Forenede Kongerige mellem England og Skotland; og helt, helt usammenlignelig med den krise, der i disse måneder præger forholdet mellem Spanien og Catalonien.

Den pragmatiske tilgang, som heldigvis har præget forhandlingerne mellem regeringer i København og politiske flertal i Nuuk og Torshavn i årtier, har ført til, at vi har en civiliseret, løbende og ærlig diskussion om grønlandsk og færøsk suverænitet. Et stort mindretal af grønlændere og færinger vil gerne have selvstændighed hurtigere, men accepterer tempoet, og Danmark har også accepteret, at vi mister indflydelse.

Grønland og Færøerne blev begge en del af Danmark i 1814 – ikke fordi de ønskede det, men fordi vi krævede det. Grønland som koloni, Færøerne som dansk amt. Begge lande har i de forløbne årtier forhandlet stadig mere selvstyre på plads – og begge har iværksat planer for selvstændighed. Det er en proces, som respekteres i Folketinget, Landsstyret og Altinget.

Danmark har sandt for dyden ikke været dydsmønstre i løbet af kolonihistorien, men den måde, som forholdet inden for Rigsfællesskabet i dag fungerer på, er der virkelig mange andre lande, der misunder. Læren er vel, at en langsom forhandling, hvor man skridt for skridt ser, hvor meget det kan bære, og hvor man accepterer de forfatningsmæssige spilleregler, faktisk virker.

Vi er ikke revolutionære i Rigsfællesskabet – og tak for det – men vi er verdensmestre i at reformere med brede og solide flertal, som også tilgodeser mindretal. Den erfaring, vi har, burde vi bruge til aktivt at søge en mæglerrolle i den spansk-catalanske konflikt. Vi har redskaberne til at deeskalere en konflikt. Vi har troværdigheden til at samle parterne.

Derfor er det positivt, at Carles Puigdemont, den nu afsatte catalanske præsident, som selv kalder sig eksil-præsident, er i København, hvor han orienterer Folketinget og Københavns Universitet om situationen. Det er godt, at venstrefløjen aktivt tager mødet med ham – og det er også godt, at de fortæller, at de også gerne vil mødes med det officielle Spanien.

Derimod er det ærgerligt, at resten af Folketinget og regeringen holder Puigdemont ud i strakt arm. At mødes med ham er ikke det samme som at holde med ham og dermed være mod den spanske regering. I givet fald skulle danske regeringer i 1980'erne også have afvist at mødes med Nelson Mandelas ANC eller med Vaclav Havels Charta 77-bevægelse. Dengang gjorde vi det stik modsatte.

Danmark burde gribe muligheden for at indtage en konstruktiv rolle i den spansk-catalanske konflikt. I første omgang ikke på regeringsniveau, men på et lavere, mindre kontroversielt niveau. Det kunne være i form af støtte til møder mellem repræsentanter fra universiteter, intellektuelle og NGO’ere. Et godt mødested, der i sig selv kunne kølne krisen, er Nuuk.

Den situation, der udspiller sig i Spanien lige nu, er uværdig – efter min mening fordi begge parter, det føderale styre i Madrid og det lokale styre i Barcelona, har ladet følelserne overtage styringen fra fornuften. For mange er flammekastere. For få er brandfolk. Der er blevet for meget alt eller intet over krisen – ja, til tider har det lignet en latinamerikansk 70’er farce.

Der er selvsagt stærke følelser på spil:

Catalonien, som under den Spanske Borgerkrig i 1930’erne, der endte med at føre til fire årtiers Franco-diktatur, var hovedsæde for kampen mod fascismen, har altid følt sig mere som et land end spansk provins. Da Carles Puigdemont sidste år udskrev og vandt en folkeafstemning om selvstændighed, eskalerede følelserne. Hans dramatiske landflygtighed bærer ved til bålet.

Spaniens premierminister Mariano Rajoy, der er leder af det konservative Partido Popular (Folkets Parti), som er en udspringer af Franco-bevægelsen, satte hårdt mod hårdt, da han sendte spansk politi på gaderne og udstedte arrestordre på Puigdemont. Den militaristiske stil vækker ubehagelige minder i et land, som først forlod diktaturet efter Francos død i 1975.

I Rigsfælleskabet har vi ikke – i nyere tid, forstås – haft den slags konflikter. Ikke noget, der ligner. Alligevel har alle parter vundet. Grønland og Færøerne har fået stadig mere kontrol over deres egne forhold – og Danmark har, modsat de fleste eks-kolonimagter, i stigende grad formået at føre værdige forhandlinger. Lad os bruge den position til at hjælpe andre.

-----------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.  

Forrige artikel Josephine Fock: Er han kun Grønne Løkke, når han er i Davos? Josephine Fock: Er han kun Grønne Løkke, når han er i Davos? Næste artikel Jarl Cordua: Barometeret står på yderligere blå splittelse Jarl Cordua: Barometeret står på yderligere blå splittelse
 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Økonom

  Jeg har et stort hjerte for at give Francos efterfølgere kamp til stregen

  Jeg har stor sympati for at man bør støtte dem som vil en bedre vej for dem selv. Den slags energi er præcis det vi mangler og efterlyser hos muslimerne.

  I modsætning til tidligere støtte til frihedsbevægelserne i Afrika og Østeuropa har vore politiske partier ikke længere folkelig opbakning. Jeg husker stadig en stærk og engageret ungdomspolitiker fra DSU, Per Hækkerup, rejse land og rige rundt for kampen mod apartheid. Omkring Solidarnosc var jeg selv aktiv.

  Så ja jeg har et stort hjerte for at give Francos efterfølgere kamp til stregen. Men præcis af den årsag med fascismen tror jeg mere på Skotland. Vi viste desværre omkring Kosovo at vort folkelige engagement hurtigt forsvinder hvis det ikke næres hver aften på TV-flimmeren.

 • Anmeld

  Paul Sehstedt

  Catalonien bør være selvstændig

  Catalonien er historisk set en nation, der i dag tæller ca. 7,5 mio. mennesker. Den spanske forfatning omtaler også Catalonien som en nation. Catalansk er et eget sprog.
  Trads opfordring til dansk mægling er positivt, men forpuffer nok pga. danske politikeres manglende forståelse for situationen i Catalonien. Fhv. ugenrigsminister Per Stig Møller drog en sammenligning med Fyn eller Bornholm. Ganske uværdigt.
  Det er mindre end 50 år siden, Franco diktaturet ophørte, men den gamle ånd er ikke helt forsvundet. Fredelige demonstranter blev beskudt med gummiprojektiler af politiet.
  https://www.elnacional.cat/en/politics/unreleased-video-of-catalan-referendum-repression-in-powerful-sky-news-report_231207_102.html

 • Anmeld

  Hansenlars · pensionist

  Mægling.

  Var det ikke en bedre ide, at du, Død Træls, tog dig af det.?

 • Anmeld

  Erik Meistrup · Journalist

  Alle parter skal med

  Meget enig med Trads i at det ikke nytter at lade som ingenting og overlade det til regeringen i Madrid at åbne op for dialog for det vil de ikke, hvis der ikke kommer udspil og pres på.
  Det gælder også nationalusterne i Barcelona, der helt bevidst prøver at ignorere den halvdel, der ikke ønsker uafhængighed. Det største parti i det lokale parlament bør derfor også indgå i dialogen.

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Samarbejde eller enegang

  Uden stillingtagen burde vi danskere og EU som demokrater bane vejen og mulighederne for at det der ønskes og ikke af parterne i konflikten deltog med de demokratiske dialoger og ikke kampe som vi selv fik tæskene med i 1864 grundet i samme egoisme og nationalisme som parterne nu benytter.
  Og med eks eftflg i grænse fastlæggelsen,ed enorm hensyn til de absolut svageste i den dav konflikt mellem og forårsaget af samme såkaldte ideologier eller rettere faktorer, fanatismer om ens egen uovertrufne fortræffeligheder så dog via fotstsmdugheden og fornuftens brug som redskaberne til en grænsedragning bla, som aldrig desværre er brugt igen via den demokratiske dialog.
  Og læg især mærke til danske og hvilke samme politiske ideologier der skabte samme problematikker, som nu Spanien er ved at ramme.
  Og her var vort parlament og netop endnu da folketing den rette mægler forudsat adfærden er mulig med samme forstandige og fornuftige adfærds og handlings normer derfor ville have endog meget store muligheder for mæglernes rolle og aktive deltagelse.
  Men som bevidst sabotere alle muligheder bevidst endda, da erkendelsen desværre ikke er ang manglen på både viden og ønske om at påtage sig noget ansvar som altid nu både mef SOC og blå blok som store partier fuldstændigt og endda endnu engang svigter de og endda gør dét, som valgte demokratiske repræsentanter i og af en demokratisk stat i Europa.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Alt i denne klumme er vendt på hovedet.

  David Træs lufter ofte uvidenhed, men denne klumme er dog den værste for:

  Danmark udførte absolut ingen overgreb på nogle i Grønland, Færøerne, De Vestindiske Øer, Guldkysten eller Trankebar. Rent sludder, fordi DT ikke evner at skelne imellem hele verdens værdinormerne hen over et par århundreder.

  Da Grønland og Færøerne blev en del af Danmark i 1814 var det ganske rigtigt ikke fordi de ønskede det, for der var principielt ingen deroppe at spørge. Og det var heller ikke fordi "vi" krævede det, for "vi" blev heller ikke spurgt. Men dengang i 1814 var det gældende statsmandskunst.

  Og Det danske Rigsfællesskab fungerer slet ikke. Danmark skal uafladeligt sende penge til Grønland som selvstyret så har ret til at sløse væk og misbruge efter noder, og Færøerne modtager vores penge selv om de har en højere levestandard end danskere. Og på toppen: Både Grønland og Færøerne har hver 2 repræsentanter i Folketinget hvor de undertiden afgør hvem der danner regering, uden at Danmark tilsvarende kan vælge repræsentanter til deres hjemmestyreparlamenter. Det er helt skævt, ligesom det samme problem plager Storbritannien.

  Og den spanske historie er jo ikke, at Catalonien var noget specielt center for den demokratiske republik. Men journalisterne flokkedes i Barcelona og gav det indtryk. Og det nuværende spanske Partido Popular har ikke mere rod i franco-tiden end andre partier, bortset fra kommunisterne.

  Sammenligningen med Nelson Mandelas ANC eller med Vaclav Havels Charta 77-bevægelse er direkte uforskammet. Disse repræsenterede en frihedsbevægelse vendt imod et undertrykkende voldeligt diktatur, medens Catalonien sammen med de øvrige spanske regioner har underskrevet den fælles spanske forfatning der indførte demokrati og frihed i Spanien.

  Puigdemont er, når alt kommer til alt, bare en selvhævdende renegat der misbruger historien og med demagogi har skaffet sig et lydhørt publikum, bl.a. Davis Trads. Så naturligvis skal ingen ansvarlig dansk politiker puste til dette spanske splittelsesforsøg der finder sted på et folkeretsligt helt illegitimt grundlag.

  Så var det bedre om David Trads brugte sin presse
  adgang til, at få Danmark frigjort fra de utålelige bindinger til Grønland og Færøerne. Her der helt anderledes brug for opbrud, f.eks. i form af, at vi her i Danmark får mulighed for at stemme dem ud. Grønlands selvstyre opfører sig så utåleligt og usolidarisk at de bør smides ud, og Færøerne kan udmærket klare sig selv - i hvert fald indtil Russerne møde op med et par destroyere og tager dem. Men det er jo så deres problem, de kan jo melde sig ind i NATO og betale hvad det koster.

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Manipulering eller bare dumhed?

  Jae df syndromer fornægter sig aldrig, som med at både påstå være et lille mands parti og kun handle som blå bloks støtter.
  Jae der er sgu da sammenhænge når dét netop er dansk folkebedrags forenings ledelse og medlemmer, der agitere uden ideologi overhovedet, uden andet "værktøj" 😌 end sin egen salige personlige berigelser på alle andres betaling uden skelen hvem og hvad der så mangler selv historie forfalskninger kan heller ikke få fred for dansk folkebedrags forenings medlemmer misbrug i agitation tjenesten.
  VEL BE KOMME


 • Anmeld

  Kim Paulsen · Politisk økonom

  Manglende mod i Folketinget

  De etablerede partier tør ikke mægle mellem Spanien og Catalonien.
  De gamle systembevarende partier tør Ikke engang tale med Carles Puigdemont i Folketinget eller om grundlaget for den månedlange fængsling af catalanske toppolitikere. Horfor kan Puigdemont ikke vende tilbage "uden risiko" efter valget den 21 december, som var en sejr på Mariano Rajoys præmisser. Når et flertal af danske politikere kan forblive passive i den situation så frygter jeg for fremtiden ikke kun i Catalonien, men også i Danmark og hele Europa!

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Man bryde rikke et lands forfatning ustraffet, heldigvis

  Den spanske regering forsvarer blot den spanske forfatning alle regionerne har skrevet under på, også Catalonien.

  Hvis en dansk politiker bryder Grundloven bliver der rigsretssag, dom og strafafsoning, og således er det naturligvis også i Spanien.

  Det ville da være højest ejendommeligt, og opfordring til det rene anarki og opløsning, hvis danske politikere intervenerede til fordel for renegaten Puigdemont.

  Det er faktisk bekymrende at de ri Folketinget sidder en Færing der ikke har fattet de mest elementære spilleregler for opretholdelsen af et civilsamfund.

  Og det kalder kun på skam over Københavns Universitet, at de udviser en så eklatant mangel på civilcourage, at de inviterer Puigdemont.

 • Anmeld

  Paul Sehstedt

  Maskinmesterens fejltagelser

  Citat: Hvis en dansk politiker bryder Grundloven bliver der rigsretssag, dom og strafafsoning,"
  Sådan var et tidligere, men nu er virkeligheden en anden!
  Citat: "Det er faktisk bekymrende at de ri Folketinget sidder en Færing der ikke har fattet de mest elementære spilleregler for opretholdelsen af et civilsamfund."
  Det er et Folketingsmedlem ret og pligt, at informere sig om forhold, der også kan berøre Danmark.

  Citat:" Og det kalder kun på skam over Københavns Universitet, at de udviser en så eklatant mangel på civilcourage, at de inviterer Puigdemont.
  Dette udsagn kræver en dybgående forklaring, da det er ulogisk.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Økonom

  Elastik i metermål Bertel Johansen

  Bertel Johansen du glemmer vist alle de gange den danske regering og stort set alle vestlige regeringer har fornøjet sig med at holde hof med den kinesiske dissident Dalai Lama og i de senere år har man heller ikke kunnet få armene ned over kunstneren Ai WeiWei.

  For ikke at tale om at de fleste kommuner med respekt for sig selv for 4-5 år siden gjorde sig til hjemsted for forfulgte dissidenter, forfulgte af diverse asiatiske regimer forstår sig.

  Da det kom til Edward Snowden og Julian Assange stivnede smilet naturligvis. Man skulle jo nødigt presse idealismen så højt at USA blev stødt på manchetterne.

  Nej Johansen - det der med grundlovsbrud det sammenlignes bedst med salg af elastik i metermål.

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Skam eller bevidste manipuleringer

  Thjae Paul S.
  Det er hvis ikke dét var så ødelæggende j var det sjovt med al den ensidighed fra og af dansk folkebedrags forenings ledelse og medlemmer helt bevidst forsøger sig med.
  Men desværre eller heldigvis er de fremme i selv blålyset og blåtlægger al deres mangel på seriøs viden, som eget minus både for df og medlemmerne omkring faktuel viden derfor kan ledelsen også fortsætte uhindret som vi ser det sker og forringer både samfundet og borgerne i det danske samfund, som bla maskinmesteren viser hver gang, trods hans høje teoretiske terror virke mod alt hvad demokratiet rep og kunne skabe men med sådanne ego medborgere blotlægges det mere og mere både herhjemme og i EU, hvor i reel deres mistillids mistro skabende adfærd reelt er, og i denne tråd viser det faktisk alt for tydeligt med anklager mod alt og alle der ikke erkender og ikke vil følge dem og deres mistillids samfund uden ansvar for deres ledere overhovedet.
  Som df gang på gang erklære sig uden forpligtigelser uanset at dé det øjeblik er den bette mands de ældres osv beskyttere men ikke bare engang imellem men hver gang stemmer for alt blåt i Danmarks parlament, og når ansvaret så ses og ikke mindst mærkes som deres, thjae så er det sørme misforståelser osv deres mantraene for denne rotterede som deres "mor på tinge"er moderen til dem alle akkurat som rotter yngler og de sørme beskylder andre for at gøre, jaee er det halal eller flæsk, thats The qustens og afgørende?! 😊

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Re. til ovenstående.

  Claus Sønderkøge : Jeg finder det urimeligt at Du sætter lighedstegn imellem det demokratiske Spanien og etparti-diktaturstaten Kina, når det gælder den danske holdning til dissidenter/oprørere.

  For både Edward Snowden, Julian Assange og nu Puigdemont gælder det jo fælles, at de sætter sig op imod love og regler i frie demokratiske samfund der principielt er lig den danske statsform, og vel at mærke lande der på sæt og vis er allieret med DK.

  Og til Paul Sehstedt: Københavns Universitet kan naturligvis i forskningsøjemed invitere hvem de vil, men det forekommer mig, at det flosser lidt i moralen at invitere og promovere en person der er eftersøgt for statsundergravende virksomhed i et demokratisk land vi deler EU og NATO-medlemskab med.

  Der er mange måder at undergrave samfund på, og nu er det åbenbart også blevet moderne hos nogle at undergrave de demokratier de selv nyder godt af. Med blot en lille smule kendskab til europæisk historie, specielt spansk, er det åbenbart at støtte Puigdemont genopliver gammelt fjendskab fra borgerkrigens tid og bærer ved til splittelse og kaos. Borgerne i Catalonien er jo for resten heller ikke ganske enig i sagen, så Puigdemont repræsenterer ikke andet end kaos.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Økonom

  Johansen principper er universelle og ikke arbitrære

  Hr. Bertel Johansen - siden hvornår er principper begyndt at blive gradbøjet efter hvem de rammer?

  Nej alle ændringer handler om at udfordre de nuværende principper. Handler om at af-legitimere retten til at definere reglerne. Historisk blev det tidligere gjort ret så voldeligt overalt. Da vi i dag har færre militærdiktaturer er det ikke helt så slemt længere.

  Men det er dog sådan at munkene i Myanmar dagligt stadig udfordrer den lovlige regering. Mig bekendt støtter Danmark vist munkenes for demokrati og rettigheder til Rohingaerne.

  Slaverne måtte selv kæmpe deres frihedskamp, også de danske slaver. I USA tabte indianerne deres kamp fordi USA bekæmpede retfærdigheden med lovlig vold.

  Hvorlænge tror du Danmark vil kunne modstå en opblussende frihedsbevægelse i Skåne?

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Skræk eller! Fra maskinmesteren

  Hvorfor vil df ud af, stort set alt og alle internationale og forpligtigende samarbejder.

  Som du dejligt tyder og beskriver Claus. så vil df mfl ud og helt væk fra disse demokratiske sikringer af borgerne.
  For kun endnu engang og IGEN at indføre diktaturet via "dén/dé såkaldte stærke styreformer og enmands diktature med endnu ét styre, som netop uden medvirken eller afstemninger overhovedet som de prøver at ødelægge men ikke selv følger de krav som df forlanger alle andre skal følge kun opstillet for df som ikke hverken gør eller vil følge kravene fremsat af dansk folkebedrags forenings ledelse.
  Som kun allerede nu , gør som de ønsker men kun reelt ender op med fylder egne personlige ambitioner og punge, som mm til overflod og partiet selv beviste er sket også med deres anti demokratiske adfærd med at tilbyde frikøbet af sig selv i vore demokratier, som EU også er skabt og pålagt at efterleve og sørme gør dét.
  Især da manglen på politisk ideologi hos dansk folkebedrags forenings ,, aldrig er eller har besiddet ideologier for og til befolkningen, velfærd og med de gode livs mulighed i fred og fordragelighed sammen og i samarbejde udvikles til gode for netop alle befolkninger, som EU er redskabet til.
  Og især med de europæiske dyrekøbte destruerende styreformer, stort set i alle afskygninger.
  Som nu af bla DANSK FOLKEBEDRAGS FORENING i Danmark, dog i et eller en form af samarbejde udsprunget fra dét EU samarbejde hvori de har de demokratiske friheder som vi alle endnu har og som både fælles og individuelt både benytter os af, hver dag i en udstrækning som aldrig før sket i dén og dé fælles europæiske demokratiske friheder,
  Hvor de fleste europæiske lande selv har valgt at deltage og bla for Norges vedk, som det land i hele EU og udenfor,også er helt ironisk det land der har indrettet sig frit til og ved, at påtvinge sig selv dé absolut fleste vedtagelser, uanset udformningerne. Som de står helt uden påvirkning af og formål med men kun kan vente ved døren på hvad EU medlemmerne fælles beslutter sig for er gældende.

  Men så selvfølgeligt også har alle besværlighederne med,.. Samt kære både maskinmester og medlemmer Som vi desværre også lider under og med og via jeres løgne manipulationer osv, har vi fravalgt på grund af samme propaganda metoder, som en vis tysker benyttede fra Ca 1936 -1945,i .HELE EUROPA OG ÉN MEGET STOR DEL AF RESTEN KLODEN OGSÅ måtte Lide UNDER OG MED.
  Kun begrundet i to betingelser som ingen befolkning havde valgt, og kun var mulige som er målet for df også benytter og blå blok med stærk medvirken fra nationalistiske og egoistiske frie spil og muligheder i vore demokratiers frihed for alle.
  Eks sidste sagsforløb med vor nuv statsminister og hans helt igennem upassende adfærd støttet af dansk folkebedrags forening.
  Så håbet er at befolkningen ikke bare i Danmark, men sørme også i EU og Europa tager stilling demokratisk mod at gentage sig selv endnu engang.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Re. til Claus Sønderkøge

  Pardon, Claus Sønderkøge : Hvad skal vi dog forstå med dette: "Johansen principper er universelle og ikke arbitrære" ? Udsagnet er jo meningsløst i enhver forstand.

  Men til Din indvending: Principper er blevet, og skal, gradbøjes efter hvem de er møntet på. Sådan har det været i politik og statskundskab i al den tid vi har historisk belæg for at vurdere, og alt andet ville jo også være idioti.

  Eksempel: Menneskerettighedserklæringen fra 1948 bliver nu misbrugt fordi vi (DK o.a.) netop IKKE gradbøjer og bruger dem hensigtsmæssigt, men stadig ligger under for godhedsindustriens dogmatiske fortolkning - som Du vel jf. dine betragtninger - er enig i.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Tak for debatten Johansen

  Nej Johansen principper er ikke meningsløse men en god rettesnor for hvordan man færdes bedst muligt i ukendt terræn. For mange ubekendte gør som bekendt navigation ganske usikker.

  Jeg forstår udmærket dit udgangspunkt. Det er det vi normalt bruger i den vestlige verden når vi hævder vor ret til at bestemme over flertallet. Vi glemmer at vort mindretal nu er skrumpet til under 10% af verdens befolkning. For 50-70 år siden gav det bedre mening da vi dengang stillede med 50% som principielt hyldede den individuelle ret. Men det har altså ændret sig og vi skal lære ydmyghed og respekt.

  Tak for meningsudvekslingen. Jeg synes vi skal stoppe her for denne gang. :)

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Calas Puigdemont.

  Det kan godt være at Calas Puigdemont har båret sig klodset ad, men det
  fritager ikke den spanske regering for sit ansvar angående den brutale adfærd, som blev udvist i september ved den catalanske folkeafstemning om løsrivelse fra det øvrige Spanien. Så kan man i øvrigt mene om afstemningen som man vil.
  Angående EU, hvor findes demokratiet, når man tænker på den måde, hvorpå EU ustandselig blander sig i medlemslandenes indre anliggender?.

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  For eller imod demokrati? 😊

  For eller imod demokrati er vel punktet, som er glødende.
  At en del i én stat, har valgt demokratiske ledere, betyder intet for magtens centrale udøvere.
  Der ikke er demokrater trods de er valgt som demokratiske for og til samt med befolkningens tillid og sker sviget og de svigter alt demokratisk de er valgt til at udøve og efterleve også i dén spanske reg.
  Og med akkurat samme egoisme og udemokratiske fornægtelser, mod kun en del af samfundet som også dansk folkebedrags forening benytter, i alt hvad de forsøger sig med.
  Bla nu de tørklæder både A. G.L og jeg er vokset op med, og hvor alle og flertallet af kvinderne, bar hverdag både ude og hjemme. Da vi voksede op i vort demokrati.
  Og fremfor af fremføre saglige argumenter, er det alt udenoms, der skal og bliver pubulistisk fremført med brud på grundloven, af df
  Men slet ikke med de praktiske løsninger ang påklædning i det offentlige rum og off transport.
  Som er løst, da al identitet ved benyttelse af fælles løsninger både ang indkøb, køb og transport er løst.
  Samt at det er de religiøse udemokratiske vedtaget, evt med falske påståede og påtvugne love samt krav,igen helt udemokratiske endda mod kun det ene køn

  Derfor er både diskriminere og køns påtvinges, kun ud fra påståede ønsker,, som relt er magt udøvelser også helt anti demokratiske benyttet
  Hvor vort demokrati i bedste radikal Galskab, ikke tør tage stilling og vedtage at demokratiets love overruller alle andre påståede love og sekteriske som forlanges og med et meget meget lille antal udøves og forsøges i det offentlige rum
  Og vort demokrati skal og beskytter det enkelte individ, mod køns påtvugne normer og især når det kun er for og mod kun dét ene køn ,,,helt uden ligeret og ligeværd demokratisk.
  Og Danmark er og forbliver et demokrati, og har endda indført eks vis at påklædning eller mangel er anstødeligt og upassende.
  Og i dette falsk påståede religiøse krav mod, kun det ene køn,,, kun er og forbliver et magt misbrug, og skal være forbudt hvis ikke de meget meget få personer det TROR, at dette er religiøst bestemt.
  Men kan som borgere i vort demokrati nægte og være tvunget til at på forlangende at vise ansigtet for personale og grupper i offentlig tjeneste at skal tilkendegive sig personligt for vedkommende.
  Mens alle vi andre skal lade disse personer, der ønsker at bære disse påklædninger karnevals kostumer, kun kan være ligeglade og egentligt glade for at den frihed kan benyttes,, som alle andre er det for os alle.
  Og ang vor adfærd og påklædninger osv tilsvarende, når det foregår ansvarsfuldt og med respekten for alles frihed, i vort fællesskabs demokrati.