David Trads: Det er selve Vestens fremtid, som er på valg i USA

KOMMENTAR: Hvis Republikanerne vinder tirsdagens midtvejsvalg, vil det være en kolossal opbakning til Trumps ’America First!’ og derved et anslag mod vores fred, velstand og frihed, skriver David Trads.

I Robert Kagans fremragende bog ’The World America Made’ fra 2012 trækker den republikanske tænker sylespidst den centrale årsag op til, hvorfor demokratiet, markedsøkonomien og den liberal verdensorden står så stærkt:

Amerika, dette skinnende land på toppen af bakken, som John Winthrop, en af de allerførste europæiske pionerer, der kom til Den Nye Verden, profetisk sagde allerede i 1630, har simpelthen skabt en verden med mere frihed, mere rigdom og ingen krige mellem stormagterne.

Det 20. århundrede – ofte kaldet Det Amerikanske Århundrede – er historien om 100 år, hvor den første halvdel er en lang række af lavpunkter og skuffelser, og hvor den anden halvdel er en endeløs række af højdepunkter og succeser.

Da Anden Verdenskrig rasede, var der kun godt et dusin demokratier på kloden. I dag er der over et hundrede nationer, hvor borgerne ved frie valg vælger deres retning. Denne enestående udvikling blev ikke skabt af teknologier, institutioner eller af klodens befolkning.

Den blev til virkelighed, fordi klodens mægtigste nation – Amerikas Forenede Stater – påtog sig det globale lederskab, da Anden Verdenskrig havde efterladt kloden i ruiner. Marshall-hjælpen var begyndelsen. Hurtigt fulgte FN, Nato, ja, endda EU, og talrige andre alliancer.

Den verdensorden, som har skabt mere end syv årtiers fred, vækst, stabilitet og en hidtil uset grad af individuel frihed, skyldes mere end noget andet, at amerikanerne – anført af præsidenter som Truman, Eisenhower, JFK, Reagan, Clinton, Bush og Obama – ville det.

Kagan redegør naturligvis i sin bog for, at USA har begået masser af fejl, og at USA ofte er blevet trukket sent og vrangvilligt ind i store globale problemer, men, som der også står i nationens forfatning fra 1788, så kæmper USA altid for at "gøre nationen mere perfekt".

Ikke alt er perfekt i Amerika. Naturligvis ikke. Men mon ikke de fleste af os kan blive enige om, at USA historisk har været den bedste supermagt, kloden har set? Bedre end Romerriget, bedre end Det Britiske Imperium, bedre end Nazi-Tyskland, bedre end Sovjetunionen.

Fælles for de fire, jeg lige nævnte, er selvfølgelig, at de trods deres enorme styrke endte med at kollapse. Fra at dominere store dele af kloden – og, måske allervæsentligst, fra at inspirere andre lande til at følge deres vej – ja, så faldt de ynkeligt sammen. De blev kasseret.

Det store, ubehagelige spørgsmål, som Kagan rejste i sin bog – som, skal vi huske, udkom i 2012, det år, da Obama blev genvalgt – er, hvordan verden vil komme til at se ud, hvis Amerika beslutter sig for at vende sig indad, fordi dets magt og indflydelse falder?

Ingen – end ikke Kagan – kunne i 2012 ane, hvad der ventede os, vel at mærke i et tempo, slet ingen kunne forestille sig:

Men valget af Donald Trump til USA’s præsident i november 2016 har reelt givet den liberale verdensorden, som har givet os så meget godt, et fatalt dolkestød. Det ’America First!’-slogan, som Trump buldrede løs med i valgkampen, ved vi i dag, skal forstås helt bogstaveligt.

I Trumps univers er verden reduceret til David og Goliat, hvor denne klodes andre nationer og vores net af alliancer i årtier som bittesmå David'er har trukket den ellers så mægtige Goliat helt ned i knæ. Resten af verden, især Europa, har snyltet på Amerika, mener han.

Vi har set det med eskalerende fart – fra Trumps exit fra Paris-aftalen om global opvarmning og Iran-aftale om nedrustning over hån, spot og latterliggørelse af FN, Nato og EU til iværksættelse af unilaterale handelskrige og omfavnelse af denne verdens diktatorer.

Man siger i Amerika, at al politik er lokalpolitik, og for os, der bor i resten af verden, i den grad os, som bor i lille Danmark, er dagens midtvejsvalg i USA i den grad også lokalpolitik. For hvis Trumps parti vinder valget, så vil det være en kolossal opbakning til Trumps ’America First!’ og derved et anslag mod vores fred, velstand og frihed.

Ender det derimod med en sejr til Demokraterne – selv om det formentlig kun bliver i Repræsentanternes Hus – så vil det være et signal om, at trumpismen er under angreb. Der er ingen tvivl – absolut ingen tvivl – om, at alle (med et par undtagelser) toppolitikere i Europa håber på det udfald.

-------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Martin Lidegaard: Hvorfor skelner regeringen mellem Irans og Saudi-Arabiens forbrydelser? Martin Lidegaard: Hvorfor skelner regeringen mellem Irans og Saudi-Arabiens forbrydelser? Næste artikel Dan Jørgensen: Den amerikanske drøm lever - i Danmark Dan Jørgensen: Den amerikanske drøm lever - i Danmark