David Trads: Det er selve Vestens fremtid, som er på valg i USA

KOMMENTAR: Hvis Republikanerne vinder tirsdagens midtvejsvalg, vil det være en kolossal opbakning til Trumps ’America First!’ og derved et anslag mod vores fred, velstand og frihed, skriver David Trads.

I Robert Kagans fremragende bog ’The World America Made’ fra 2012 trækker den republikanske tænker sylespidst den centrale årsag op til, hvorfor demokratiet, markedsøkonomien og den liberal verdensorden står så stærkt:

Amerika, dette skinnende land på toppen af bakken, som John Winthrop, en af de allerførste europæiske pionerer, der kom til Den Nye Verden, profetisk sagde allerede i 1630, har simpelthen skabt en verden med mere frihed, mere rigdom og ingen krige mellem stormagterne.

Det 20. århundrede – ofte kaldet Det Amerikanske Århundrede – er historien om 100 år, hvor den første halvdel er en lang række af lavpunkter og skuffelser, og hvor den anden halvdel er en endeløs række af højdepunkter og succeser.

Da Anden Verdenskrig rasede, var der kun godt et dusin demokratier på kloden. I dag er der over et hundrede nationer, hvor borgerne ved frie valg vælger deres retning. Denne enestående udvikling blev ikke skabt af teknologier, institutioner eller af klodens befolkning.

Den blev til virkelighed, fordi klodens mægtigste nation – Amerikas Forenede Stater – påtog sig det globale lederskab, da Anden Verdenskrig havde efterladt kloden i ruiner. Marshall-hjælpen var begyndelsen. Hurtigt fulgte FN, Nato, ja, endda EU, og talrige andre alliancer.

Den verdensorden, som har skabt mere end syv årtiers fred, vækst, stabilitet og en hidtil uset grad af individuel frihed, skyldes mere end noget andet, at amerikanerne – anført af præsidenter som Truman, Eisenhower, JFK, Reagan, Clinton, Bush og Obama – ville det.

Kagan redegør naturligvis i sin bog for, at USA har begået masser af fejl, og at USA ofte er blevet trukket sent og vrangvilligt ind i store globale problemer, men, som der også står i nationens forfatning fra 1788, så kæmper USA altid for at "gøre nationen mere perfekt".

Ikke alt er perfekt i Amerika. Naturligvis ikke. Men mon ikke de fleste af os kan blive enige om, at USA historisk har været den bedste supermagt, kloden har set? Bedre end Romerriget, bedre end Det Britiske Imperium, bedre end Nazi-Tyskland, bedre end Sovjetunionen.

Fælles for de fire, jeg lige nævnte, er selvfølgelig, at de trods deres enorme styrke endte med at kollapse. Fra at dominere store dele af kloden – og, måske allervæsentligst, fra at inspirere andre lande til at følge deres vej – ja, så faldt de ynkeligt sammen. De blev kasseret.

Det store, ubehagelige spørgsmål, som Kagan rejste i sin bog – som, skal vi huske, udkom i 2012, det år, da Obama blev genvalgt – er, hvordan verden vil komme til at se ud, hvis Amerika beslutter sig for at vende sig indad, fordi dets magt og indflydelse falder?

Ingen – end ikke Kagan – kunne i 2012 ane, hvad der ventede os, vel at mærke i et tempo, slet ingen kunne forestille sig:

Men valget af Donald Trump til USA’s præsident i november 2016 har reelt givet den liberale verdensorden, som har givet os så meget godt, et fatalt dolkestød. Det ’America First!’-slogan, som Trump buldrede løs med i valgkampen, ved vi i dag, skal forstås helt bogstaveligt.

I Trumps univers er verden reduceret til David og Goliat, hvor denne klodes andre nationer og vores net af alliancer i årtier som bittesmå David'er har trukket den ellers så mægtige Goliat helt ned i knæ. Resten af verden, især Europa, har snyltet på Amerika, mener han.

Vi har set det med eskalerende fart – fra Trumps exit fra Paris-aftalen om global opvarmning og Iran-aftale om nedrustning over hån, spot og latterliggørelse af FN, Nato og EU til iværksættelse af unilaterale handelskrige og omfavnelse af denne verdens diktatorer.

Man siger i Amerika, at al politik er lokalpolitik, og for os, der bor i resten af verden, i den grad os, som bor i lille Danmark, er dagens midtvejsvalg i USA i den grad også lokalpolitik. For hvis Trumps parti vinder valget, så vil det være en kolossal opbakning til Trumps ’America First!’ og derved et anslag mod vores fred, velstand og frihed.

Ender det derimod med en sejr til Demokraterne – selv om det formentlig kun bliver i Repræsentanternes Hus – så vil det være et signal om, at trumpismen er under angreb. Der er ingen tvivl – absolut ingen tvivl – om, at alle (med et par undtagelser) toppolitikere i Europa håber på det udfald.

-------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Martin Lidegaard: Hvorfor skelner regeringen mellem Irans og Saudi-Arabiens forbrydelser? Martin Lidegaard: Hvorfor skelner regeringen mellem Irans og Saudi-Arabiens forbrydelser? Næste artikel Dan Jørgensen: Den amerikanske drøm lever - i Danmark Dan Jørgensen: Den amerikanske drøm lever - i Danmark
 • Anmeld

  Jens Voldby Crumlin

  USAs reelle politik ud fra fakta

  Måske Trads skulle tage og læse op på den amerikanske historie og forholde sig til fakta istedet for fantasi !
  Læs flg. liste over USAs militære operationer og den meget sigende udtalelse fra USAs udenrigsministerium:
  "Vi tegner os for 50% af verdens rigdom, men kun 6,3% af dens befolkning . . . Under disse omstændigheder kan vi ikke undgå at blive udsat for misundelse. Den virkelige opgave for os i den kommende periode består i at opbygge et net af relationer, der tillader os at bevare denne ulige fordeling. Vi bør holde op med at tale om øget levestandard, menneskerettigheder og demokrati. Den dag er ikke fjern, hvor vi vil tale magtens rene sprog. Jo mindre vi så er begrænset af idealistiske paroler, jo bedre."
  George Kennan, Director of Policy Planning i USA's udenrigsministerium, 1948
  https://www.leksikon.org/art.php?n=3940&t=512

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Små slag, der er jo intet nyt

  Vi der kan huske valgkampen imellem JFK og Nixon, og Nixon-Johnson og valgkampen imellem Reagan og Carter, sådan som disse blev udspillet i Danmark, kan sove roligt om natten, uanset udfaldet af Midtvejsvalget i USA.

  Nixon blev præsident til sidst, til alle danske socialdemokraters fortrydelse, men blev faktisk en af de rigtigt gode præsidenter. Han stoppede Vietnamkrigen og tog til Kina og trykkede hånd med Mao.

  Og selv om Sven Auken hånede Reagan som "en tredie-rangs skuespiller," blev også han en af de succesfulde præsidenter, også set fra et dansk synspunkt. han fik civiliseret forholdet til Sovjet/Rusland og stabiliseret økonomien.

  Så vel er Trump noget fremmedartet for alle danske socialdemokrater uanset deres partinavn, men indtil nu har Trump jo ikke præsteret andre ulykker end nogle amoralske udtalelser vendt imod kvinder. Galt nok, men næppe en risiko for dansk udenrigs- eller indenrigspolitik.

  Så ro på, det ordner sig, også uanset at alle DR-TV-journalister ikke kan bringe os bare én eneste reportage derovre fra, uden at det MEGET tydeligt fremgår at DE i hvert fald ikke kan lide Trump.

  De kunne heller ikke lide Nixon, og de kunne heller ikke lide Reagan og de kunne heller ikke lide Busch-erne, men her er det da rart at se, at David Trads er blevet klogere og har taget dem til nåde - nu lang tid bagefter. Dog mangler den gode Trads at rehabilitere Nixon for al tilsvinen i Dansk politisk kommentatorpresse. Men det kan da komme.

 • Anmeld

  Birte Pedersen

  Man må gerne grine af mig,

  men jeg ved det faktisk ikke: Hvad laver de i Parlamentet? og hvad laver de i Repræsentanternes hus? Og hvilken betydning har disse to grupper i forhold til hinanden? Det er seriøst jeg spørger, og jeg håber på et ligeså seriøst svar!

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Bertil Johansen

  Nixon var en kriminel
  Reagan økonomi var en katastrofe

 • Anmeld

  hans preben pedersen · Vi Grønne EUer !!!!!!

  DANMARK FØRST !!!! NEJ UNDSKYLD HOVMOD STÅR FOR FALD !

  Der er et element som jeg " elsker " ved USA !!!!! Nul !!!!!aldersdiskrimination !!! Her i Danmark er man DØENE når man
  er over 50 år. !!!!!!!! Og hvis man går ind i politik og ikke
  er politikere bliver man " kvalt " af partisoldater !!!!
  Som kun er talentløse politikere !!! Men magtsyge personer !!
  Det ses tydeligt nu om dage !! der er mange der forlader Borgen !!
  Venligst hp.

May taber afstemning om Brexit-aftale

May taber afstemning om Brexit-aftale

VIDEO: Tirsdag aften tabte Theresa May afstemningen i det britiske underhus om den Brexit-aftale, hendes regering har forhandlet på plads med EU. Se videoen og hør hendes reaktion på afstemningsresultatet her.