Kommentar af 
David Trads

David Trads: Du kan godt, Alex Vanopslagh. Kom nu

Med sloganet ”Du kan godt!” belærer LA-leder Alex Vanopslagh andre om, hvordan man skal opføre sig. Men hvordan klarer han det egentlig selv, hvis man udsætter ham for en tryktest? Læs med her og bedøm selv. 

LA-leder Alex Vanopslagh lever ikke op til sine egne principper, skriver David Trads. 
LA-leder Alex Vanopslagh lever ikke op til sine egne principper, skriver David Trads.  Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Her er tre fun facts om Liberal Alliance:

For det første: For hver folkevalgt på Christiansborg har LA ansat 1,33 kommunikationsmedarbejder. Det svarer i øvrigt til 31 procent af alle ansatte.

For det andet: Hvert tredje medlem af LA’s folketingsgruppe er grebet i – mod reglerne, selvsagt – at fylde sine lommer med skatteborgernes penge.

For det tredje: Hver gang LA’s leder har chancen for at leve op til et af sine erklærede ’borgerlige principper’ – også at stille op til interviews i stormvejr – så gemmer han sig.

Jeg kalder det for ’fun facts’, fordi det selvsagt er morsomme konstateringer, når man tænker på, hvordan partileder Alex Vanopslagh i sine åbenlyst Jordan Peterson-inspirerede fermt producerede videoer belærer andre om, hvordan man skal opføre sig:

”Du kan godt!”

Så lad os tage dem en for en – og se, hvordan det går, når Vanopslagh selv bliver udsat for en tryktest:

Først ’kommunikationsmedarbejdere’:

I Vanopslaghs nyeste valgvideo, hvor han som så ofte indtager to roller – en, hvor han spiller sig selv som LA-leder; en, hvor han spiller sig selv, som er blevet kampagnechef for S – udspiller der sig en dialog mellem de to om, hvorvidt der kan spares i det offentlige:

Hvorfor ikke begynde der, hvor du selv bestemmer? Væk med de 31 procent af dine ansatte, som udfører, hvad du selv kalder ’pseudoarbejde’.

David Trads

Vanopslagh som S-chef: ”Prøv lige at hør her. Der kan ikke spares så meget som en krone i den offentlige sektor uden at du skal fyre lærere og pædagoger og SOSU-assistenter og hjemmehjælpere.”

Vanopslag som LA-leder: ”Hold nu op. Prøv lige og hør her. Selvfølgelig kan man jo godt spare i verdens største offentlige sektor uden at skære de vigtigste medarbejdere væk…”

Vanopslagh som S-chef: ”Men hvor? HVOR? Man hører hele tiden borgerlige sige, uha, der kan spares i det offentlige. Nævn ét sted, hvor der kan spares!”

Vanopslagh som LA-leder: ”Helt seriøst…der er jo verdensmålskonsulenter og projektkoordinatorer og kommunikationskonsulenter og journalister og alt muligt pseudoarbejde…Hvorfor ikke skære det væk?”

Ja, hvorfor ikke begynde der, hvor du selv bestemmer? Væk med de 31 procent af dine ansatte, som udfører, hvad du selv kalder ’pseudoarbejde’. Væk med dem, Alex, "du kan godt."

Dernæst fup med offentlige midler:

Det er naturligvis en kedelig affære, som dagbladet Information har rullet ud over seneste dage – nemlig at Vanopslagh, kongen af kampen mod offentligt fråds og for at slå benhårdt ned på sociale ’nassere’, i den grad selv er grebet med fingrene nede i klejnekassen.

LA-lederen fik en bolig stillet til rådighed i København af Folketinget og et skattefrit tillæg på 30.000 kroner årligt, fordi han hævdede at være flyttet til Struer. Kravet til dette fede ben er, at han reelt bor i Jylland – mindst 180 dage om året.

Hvad gør Vanopslagh, når Information og andre medier ringer for at få partilederens kommentar til boligsnyderiet? Ja, han gemmer sig bag opslag på sociale medier, skriftlige svar og afviser at stille op til kritiske interviews.

David Trads

Well, det gjorde han så ikke. Dem, der bor i det lejlighedskompleks, han lejede sig ind i, har sjældent, hvis nogensinde, set ham. Nu er både Københavns og Struer Kommune i færd med at undersøge sagen. Selv har han indrømmet, at han har begået fejl.

Jeps, han har snydt med offentlige midler. Man kan kun gisne om, hvad han ville have sagt, hvis det havde været en modtager af en overførselsindkomst, som snød som ham? Kom nu, Alex, "du kan godt" selv betale.

Endelig det med at gemme sig for pressen:

Vanopslagh har tordnet mod den nuværende regering for ikke at stå til rådighed, når det stormer på broen. LA fremsatte for få uger siden ’6 principper for borgerligt lederskab af Danmark’. Et af punkterne er:

”Under et borgerligt lederskab vil vi insistere på, at magthaverne – det vil sige regeringen inklusiv statsministeren– ikke kun gemmer sig bag sociale medier, men jævnligt stiller op til kritiske interviews med den majoritet af journalister, der som hovedregel laver oplysende journalistik.”

Well, hvad gør Vanopslagh så i disse dage, når Information og andre medier ringer for at få partilederens kommentar til boligsnyderiet? Ja, han gemmer sig bag opslag på sociale medier, skriftlige svar og afviser at stille op til kritiske interviews.

Kom nu, Alex, ’du kan godt’ stille op, når der er stormvejr.

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter, kommentarskribent, Altinget m.fl.
journalist (DJH 1994)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion