David Trads: Esben Lunde Larsens uduelige ledelse afsløret i jobopslag

KOMMENTAR: Fiskeristyrelsens besynderlige stillingsopslag efter ny direktør vidner med al tydelighed om Esben Lunde Larsens skandaløse tid som fiskeriminister, mener David Trads.

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel optrådte udtrykket "Esben Lunde Larsens korruption" i overskriften. Det var der ikke belæg for, og overskriften er derfor ændret. Altinget beklager fejlen.  

 

MAN TROR, det er løgn… men, nej, det er ikke – for i det stillingsopslag til ny direktør for Fiskeristyrelsen, som Udenrigsministeriet netop har offentliggjort, står der som punkt to blandt de fire vigtigste opgaver:

”Udvikling af en ny kultur, hvor fokus er på administration inden for lovgivningens rammer.”

What the fuck, som de siger i Venstre, når en af deres politikere åbenlyst gribes i trods alt at være gået for langt – sidst var det Marcus Knuth, som hyldede de tyske højreekstremister. Er vi virkelig kommet så langt ud, at det i statslige jobopslag er nødvendigt at indskærpe det åbenlyse:

At en styrelse skal overholde loven?

Svaret er, desværre, et rungende ja!

Årsagen til at Udenrigsministeriet, som i august overtog ansvaret for fiskeriområdet, har fundet det nødvendigt at understrege, at der en behov for en ny kultur – altså en kultur, hvor man overholder loven – er jo, at det modsatte hidtil har været tilfældet.

Under Esben Lunde Larsens rent ud sagt uduelige ledelse udviklede fiskeriområdet sig i en korrupt retning. De såkaldte kvotekonger, som i parentes bemærket er stærke støtter af Venstre, blev begunstiget med stadig bedre vilkår på bekostning af alle andre.

Da en rapport fra Rigsrevisionen påpegede, hvordan ordentlig embedsførelse var en by i Rusland i Lunde Larsens regime, blev det trods alt for meget for chefen. Lars Løkke Rasmussen satte ham fra bestillingen i august – eller rettere sagt: delvist fra bestillingen.

Lunde Larsen, der hidtil havde været miljø-, fødevare- og fiskeriminister, mistede kun posten som fiskeriminister, men beholdt de to andre. Noget af en nyskabelse i dansk politik, at man kan blive fyret som minister for et af sine ressortområder, mens man kan beholde de andre.

Oppositionen, anført af Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, havde komplet mistet tilliden til Lunde Larsen, som gentagne gange var blevet grebet i at holde centrale oplysninger fra sit embedsværk tilbage, så ordførere i Folketinget blev holdt i mørket.

Men Løkke, der bakker varmt op om Lunde Larsen – trods skandale på skandale, men, som man siger i Amerika: "It takes one to know one" – tog kun et ressort fra ham. Fiskeri blev flyttet til Karen Ellemann, som hidtil havde været minister for ligestilling og nordisk samarbejde.

Ib Poulsen, fiskeriordfører for Dansk Folkeparti, var nogenlunde tilfreds – for, som han sagde, ”jeg nægter at tro, at der kan være to ministre, der er så ringe på den post.” Ellemann, som nu har ansvaret for at få skabt ordentlighed på området, er heldigvis en hæderlig politiker.

Det ser man udstillet for fulde gardiner i det i virkeligheden dybt kontroversielle jobopslag, for når Karen Ellemann har nikket ja til sit departements ordvalg i annoncen – at loven frem over skal holdes – så er det jo udtryk for, at hun ikke mener, at det har været tilfældet hidtil.

Hvad kostede det i øvrigt skatteborgerne, at Løkke for alt i verden ville redde sin minister for at blive fyret – sådan rigtigt fyret, ud af vagten? Ja, det ved vi ret præcist i dag – for Udenrigsministeriet har opgjort prisen for at flytte fiskeri til 27,9 millioner kroner.

Nå, vorherrebevares, som de sarkastisk plejede at sige i Liberal Alliance, det er jo "andre folks penge" – altså dine og mine, os, der betaler skat.

Som Nicolai Wammen, politisk ordfører for Socialdemokratiet, siger, så valgte Løkke "ikke den her løsning for at redde dansk fiskeri, men for at redde et ministerliv".

Hvad mon Venstre siger til den anklage?

Ja, de er meget, meget tæt på at give ham ret – for Jakob Ellemann-Jensen, partiets politiske ordfører, siger nu, at "selv en blind kan se, at Esben Lunde Larsen hang i en meget tynd tråd," efter Rigsrevisionens rapport, som viste, at "noget var alvorligt galt".

Kommer man tættere på en tilståelsessag?

Venstre ved godt, at fiskeriområdet under Lunde Larsen var under al kritik; Venstre ved godt, at ministeren stod til fyring; Venstre ved godt, at Lunde Larsens regime ikke overholdt lovgivningens rammer; og, ja, den nye Venstre-minister for området anerkender det hele.

Alligevel bærer Lunde Larsen fortsat de gyldne kæder. Det er ærligt talt svært at forstå.

--------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært på Radio24syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Espersen: Arrogant, kulturradikal ånd gennemsyrer ”Historien om Danmark” Espersen: Arrogant, kulturradikal ånd gennemsyrer ”Historien om Danmark” Næste artikel Jarl Cordua: Bryllupscirkus knuser radikal kommunal valgkamp Jarl Cordua: Bryllupscirkus knuser radikal kommunal valgkamp