David Trads: Harris er et brag af en vicepræsidentkandidat

KOMMENTAR: Kamala Harris ligner den perfekte vicepræsident-kandidat. Men inden kåringen af hende bliver alt for floromvunden, er det vigtigt at understrege, at det først er nu, hun bliver stress-testet.

Kamala Harris ligner noget nær den perfekte vicepræsidentkandidat for Joe Biden:

Hendes personlige fortælling er den amerikanske drøm med en indisk mor og en jamaicansk far, der begge kom til USA for at søge lykken. Forældrene var aktive i borgerrettighedsbevægelsen i 1960’erne og tog altid datteren med i klapvogn.

Hendes politiske karriere er stærk og præget af topembeder – især, selvsagt, først justitsminister og nu senator fra Californien, USA's største delstat. Hendes ’grillninger’ af Trumps ministre og dommere i Senatet gjorde hende landskendt.

Hendes alder – ’kun’ 55 år, hvilket i USA er ungt – gør hende til den dynamiske, nærmest ungdommelige modvægt til Bidens 77 år. Den energi, hun udstråler – som for eksempel, da hun onsdag præsenterede sig selv som kandidat – er inspirerende og nødvendig.

Hendes opbakning fra nærmest alle – allervigtigst varmt fra Barack Obama – giver et enormt boost. Omvendt er det guld værd, at Donald Trump straks stemplede hende som en ’nasty woman’, da det i dag betragtes som et adelsmærke hos et flertal af kvinder.

Endelig er der selvfølgelig det historiske vingesus…at hun både, hvis Biden altså bliver præsident, vil være den første kvindelige vicepræsident i Det Hvide Hus, og oven i købet en repræsentant for både sorte og asiatiske amerikanere. Der er swung over hende.

Men…inden kåringen af hende som den perfekte kandidat bliver alt for floromvunden, er det vigtigt at understrege, at jeg i denne klummes første linjer med forbehold skrev, at Harris ’ligner noget nær den perfekte’ kandidat. Det gjorde jeg, fordi det først er nu, hun bliver stress-testet.

Mange husker, hvordan John McCain tilbage i 2008-valget et øjeblik overrumplede alt og alle ved at vælge Sarah Palin, dengang guvernør i Alaska, som sin medkandidat. Det gav ham et kortvarigt boost i kampen mod Obama – for, wauv, sikken en kandidat.

Det endte som bekendt helt galt – for i stedet for at blive den ’game-changer’, som McCain satsede på kunne vende valget, blev hun en enorm belastning. Ikke bare fordi hun ret beset var ringe, men endnu mere, fordi valget af hende såede tvivl om McCains dømmekraft.

Kamala Harris er et langt mere sikkert kort end Palin – alene fordi hun har besiddet nogle af de største embeder allerede, vel og mærke i den vigtigste delstat. Det er svært at forestille sig, at der dukker overraskelser op, som kan ryste hende og derved Biden.

Det er sjældent, at valget af vicepræsidentkandidat for alvor betyder noget, idet det naturligvis er præsidentkandidaten, som afgør det meste. Men historien er fuld af eksempler på, at den rette nummer to hjælper nummer et med at vinde:

Tag eksempelvis Mike Pence, som Trump valgte i 2016. Pence havde som tidligere kongresmedlem og daværende guvernør i Indiana den politiske erfaring, som Trump ikke besad, og, endnu vigtigere, han er stærkt troende, hvilket gjorde kristne vælgere trygge.

Eller tag Joe Biden, som Obama valgte i 2008. Biden, som havde siddet i Senatet i en menneskealder og som især var kendt for sin evne til at skabe kompromisser hen over midten og for sin store udenrigspolitiske erfaring, komplimenterede unge Obama.

Valgene af Pence og Biden er klassiske – nemlig at man forsøger at vælge en kandidat, hvis styrker er de steder, hvor man selv står svagest. Det kan være geografisk, det kan være politisk kompas, det kan være på specifikke politikområder. Et par med forskellige styrker.

Sådan er det imidlertid ikke altid. Paul Begala, som var chefstrateg for Bill Clintons første præsidentkampagne i 1991 og 1992, har forklaret, at da Clinton skulle vælge sin ’running mate’, brød han med den konventionelle tænkning:

Begalas forslag var Harris Wofford, en ældre statsmandslignede senator fra Pennsylvania, som tilbage i 1960 havde været den i John F. Kennedy-kampagnen, som sikrede, at Martin Luther King anbefalede JFK. En stor, erfaren mand blandt Demokraterne:

”Mit råd til Clinton var udtryk for traditionel analyse: Clinton var ung, Harris var ældre. Clinton var baptist, Harris katolik. Clinton var fra Syd, Harris fra Nord. Clinton var moderat, Harris var mere venstreorienteret. Det var den perfekte match,” forklarer Begala.

Men fra det øjeblik, hvor Clinton mødtes med Al Gore – senator fra Tennessee, samme alder, samme geografiske område, samme politik, samme religion, samme alting – fejede Clinton straks Begalas forslag af bordet. Hvorfor, spurgte Begala? Clintons svar var enkelt:

'Det kan være, jeg dør – og derfor skal jeg være sikker på, at ham, der tager over, er helt enig med mig’, sagde han i Begalas referat.

For Joe Biden ligner valget af Kamala Harris det samme. Hun deler åbenlyst politiske grundholdninger med ham, og, skulle det blive nødvendigt, så vil hun kunne sætte sig i det ovale værelse og styre nationen trygt på en måde, hvor vælgerne vil genkende Biden.

-----

David Trads (født 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel Jarl Cordua før Arne-udspil: Frederiksen vil give Thulesen Dahl et tilbud, han ikke kan afslå Jarl Cordua før Arne-udspil: Frederiksen vil give Thulesen Dahl et tilbud, han ikke kan afslå Næste artikel Jonas Herby: Vi skal ikke finde os i, at velfærdsstaten styrer familiernes liv Jonas Herby: Vi skal ikke finde os i, at velfærdsstaten styrer familiernes liv