Kommentar af 
David Trads

David Trads: Her går det godt, fru kammerherreinde…

KOMMENTAR: En 75 år gammel revysang er måske tidens bedste kommentar til de kaotiske forhandlinger, der er ved at implodere på Christiansborg i disse timer, skriver David Trads.

MÉNAGE À TROIS: Samuelsen, Thulesen Dahl og Løkke udgør en tiltagende kaotisk og splitningstruet treenighed, mener David Trads.
MÉNAGE À TROIS: Samuelsen, Thulesen Dahl og Løkke udgør en tiltagende kaotisk og splitningstruet treenighed, mener David Trads.Foto: Polfoto/Philip Davali
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg kommer simpelthen hele tiden til at tænke på Gunnar Lemvighs revyklassiker fra 1942, mens jeg i disse døgn følger al det kaos og alle de goder miner til slet spil, som udspiller sig i den såkaldte regering i disse dage:

Fru kammerherreinden ringer til sin butler for at høre, hvordan det går på slottet:

”Hallo, hallo, James!//Er De ved røret?//Er alt på slottet stadig vel?//Er De der?//Tal, så jeg kan høre't!//Hvod'n står det til? Fortæl, fortæl!”

James svarer roligt og fattet:
”Her går det godt, fru kammerherreinde//Det går så godt, det går så godt//En lille ting, som fruen nok vil finde//er trist, er sket på Deres slot//En bagatel - den nye skimmel//er død og vrinsker i sin himmel//bortset fra det, fru kammerherreinde//så går det godt, så går det godt.”

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]
Søren J. Damm, debatredaktør.

Jeg har endda selv sagt, at Løkke er en stærk politisk håndværker, men lige nu ser det altså mere sort end blåt ud for VLAK.

David Trads

Herefter går det slag i slag, for lige meget hvem fru kammerherreinden får fat i på slottet, så prøver de at bilde hende ind, at selv om alt er i ruiner – ridehesten er død, stalden er brændt, ja, hele slottet er brændt til grunden, og for at det ikke skal være løgn, er kammerherren gået konkurs og har skudt sig selv i panden – ja, så er alt fjong:

Men…bortset fra det, fru kammerherreinde, så går det godt, så går det godt!

På den ene side kræver LA enorme skattelettelser, mens DF på den anden side dybest set siger ’skråt op.’

David Trads

Det er – ærligt talt – som om sangen, der altså er 75 år gammel, lige så godt kunne være forfattet i disse timer af toppen af den såkaldte regering, vi har her til lands:

For bortset fra…at regeringen har fremlagt en finanslov, som et af regeringens egne partier, Liberal Alliance, truer med at stemme nej til…og bortset fra…at formanden for Dansk Folkeparti på direkte tv fastslår, at regeringen er ved at gå op i limningen…og bortset fra…at Anders Samuelsen påstår, at Kristian Thulesen Dahl har lovet, at han vil støtte historisk store skattelettelser, mens DF’s formand siger, han aldrig har lovet noget…og bortset fra…at Lars Løkke Rasmussen siger, at alt er fryd og gammen og hyggehejsa op til jul…ja, så ligner det godt nok en regering og en blå blok, som er i færd med at implodere.

Men…bortset fra det, fru kammerherreinde, så går det godt, så går det godt!

Jeg ved godt, at man siger, at politik er det muliges kunst, at politikere med ryggen op mod muren er ferme til at finde et kompromis, at tilsyneladende uhellige og umulige alliancer opstår, og, ikke mindst, og jeg har endda selv sagt, at Løkke er en stærk politisk håndværker, men lige nu ser det altså mere sort end blåt ud for VLAK.

Det virker unægtelig, som om den ’systemfejl’, som har plaget blå blok siden undfangelsen efter valget i juni 2015, har vokset sig til en gordisk knude – for på den ene side kræver LA enorme skattelettelser, mens DF på den anden side dybest set siger ’skråt op.’

Da Løkke lavede sin smalle Venstre-regering, var det med en tydelig ambition om at sænke skatten dramatisk og, som en central del, at sænke topskatten. Samuelsen kravlede, som vi alle husker, helt op i træet og krævede topskatten ned for alle – eller valg. DF sagde nej.

For at få styr på sit bagland udvidede Løkke sin regering – enten fordi Samuelsen & co. med et selvmordsbælte om livet tvang sig adgang, eller fordi statsministeren simpelthen købte LA’s sjæl mod ministertitler og, ikke mindst, ministerbiler med chauffør. Ideen var at få ro:

”Med en borgerlig-liberal trekløverregering vil vi kunne få et mere stabilt forhandlingsklima på Christiansborg,” sagde Løkke gud-hjælpe-mig i november sidste år.

Well, well, well, ro er der ikke just kommet, slet ikke et stabilt forhandlingsklima – for lige nu er kaosset totalt:

Vi ved ikke, om den finanslovsaftale, som rent faktisk er indgået (!) – jo, det er jo! – ender med at få regeringens egne stemmer. Vi ved heller ikke, om Løkke overhovedet har styr på sin egen regering. Og vi ved slet ikke, om julefreden nogensinde indfinder sig på Borgen i år.

Men…bortset fra det, fru kammerherreinde, så går det godt, så går det godt!

---------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00