David Trads: Hvis jeg var Løkke, ville jeg ringe til Fogh

KOMMENTAR: Lars Løkke burde overveje, hvad den mest succesrige Venstre-statsminister ville have gjort, hvis han stod i samme knædybe problemer, som Løkke selv gør lige nu, mener David Trads.

Der er et begreb i amerikansk politik, the WWBD-factor, som ofte bliver brugt, når Demokraterne er i knibe, måske allermest når de slet og ret er på røven.

Forkortelsen kommer fra ’what would Bill do?’ – altså: hvad ville Bill gøre? – og vi taler selvfølgelig om Bill Clinton, den succesrige præsident fra 1993 til 2001, som fik tilnavnet the comeback kid, fordi han igen og igen og igen overkom selv de største nedture:

Fra anklager om affærer med og overgreb mod adskillige kvinder, kulminerende med Lewinski-sagen, der nær havde fældet ham, over anklager om korruption i sin tid som guvernør til enorme politiske nederlag ved midtvejsvalg og i Kongressen.

Hver gang Bill Clinton var nede i sølet, fandt han imidlertid en udvej. Sjældent en, som andre kunne se; ofte snørklet, ikke altid lige efter grønspættebogen; men, og det er det helt centrale, han fandt en måde at komme videre på. Selv uden politisk flertal opsporede han en alligevel.

Det er derfor, at Demokraterne stadigvæk – så mange år efter Bill Clintons regeringstid – bringer the WWBD-factor i spil, for i den mørkeste stund er der trøst at hente i, at det faktisk altid er muligt at finde en løsning. Det kunne Bill, fordi han var kreativ, arbejdsom og, ikke mindst, realistisk. Små sejre var bedre end store nederlag.

I dag, hvis jeg var Lars Løkke Rasmussen – der som bekendt sidder i udfordringer til halsen – ville jeg overveje en dansk pendant, nemlig HVFG-faktoren. Ja, jeg ved godt, at den ikke findes, men så må den jo opfindes: ’Hvad ville Fogh gøre?’ - Anders Fogh, den mest succesrige Venstre-statsminister.

Løkke har sandt for dyden ikke meget at glæde sig over lige nu. Han er reduceret til en slags mødeleder, der er ydmyget af især Kristian Thulesen Dahl, som opfører sig, som om han er statsminister, men også af Anders Samuelsen, hvis amatørisme han er tvunget til at acceptere.

Siden valget i juni 2015, hvor Venstre og Løkke fik en på sinkadusen, har statsministeren reelt sejlet rundt i manegen. Først med den smalle Venstre-regering, nu med den samspilsramte VLAK-regering. Store udspil, betegnet historiske, er lagt frem … og faldet pladask sammen.

Lige før jul vaklede taburetten under Løkke, men som den flugtkonge han er, slap han i sidste øjeblik ud af kniben. De fastlåste forhandlinger om skat og udlændinge, hvor der er en galakse mellem DF og LA, blev – igen igen – udskudt. Til januar? Februar? Marts? Hvem ved?

Det rigtig gode spørgsmål er selvsagt, ’hvad ville Fogh gøre’, hvis han befandt sig i samme krise – for Anders Fogh Rasmussen var verdensmester i harmoni i blå blok. Bendt Bendtsen, daværende konservativ partileder og vicestatsminister, ynder at fortælle, hvad Fogh svarede, når han bad om topskattelettelser:

'Det er en rigtig god ide – og det synes jeg, vi skal foreslå i samme øjeblik, du har skaffet 90 mandater,' lød det nogenlunde fra Fogh, når De Konservatives mærkesag blev bragt frem. Det flertal kom aldrig – og derfor ønskede Fogh ikke at provokere DF med et paradeforslag. Det ville være rent harakiri.

I stedet arbejdede Fogh – og med ham især Thor Pedersen og Claus Hjort Frederiksen, hans tro væbnere som finansministre – på at finde andre måder, hvor den skat, de så inderligt også ønskede at sænke, rent faktisk kunne blive sænket. Bid for bid åd de elefanten, som de sagde.

I 2009 – otte år efter magtovertagelsen – kom belønningen, da der blev skruet en solid skattereform sammen med DF. Bundskatten blev lettet, mellemskatten forsvandt, og grænsen for, hvornår topskatten satte ind, blev hævet. Den politiske pointe: Alle i blå blok vandt. Ingen revolutionær triumf, men pragmatisk fremgang for deres sag.

Så hvad ville Fogh mon gøre, hvis han sad i Løkkes stol netop nu? Ja, for det første ville han aldrig have bragt sig i en så defensiv situation, som Løkke er i nu – dertil var hans evne til at opbygge tætte alliancer alt for stor – men hvis nu det alligevel var sket, hvad så?

Han ville selvfølgelig skrive en drejebog – vel at mærke en drejebog, der ville udvide hans manøvrerum betragteligt. Han ville – kreativt og arbejdsomt og bag linjerne – lede efter det kompromis, som ville kunne gøre både Thulesen Dahl og Samuelsen tilfredse.

Han ville offentligt dæmpe forventningerne til aftalens omfang – og han ville helt sikkert have brugt sin nytårstale på det, men det er jo for sent – og så ville han sende sine løjtnanter fra finansministeren til fagministre i gang med at lede efter alternative sejre til DF og LA.

Fogh ville skrue en aftale sammen, som ikke ville være historisk, men som ville gøre det muligt for alle at undgå at tabe ansigt. Noget med at pulje en hel masse tidligere skattelettelser med nogle få nye, så man når et acceptabelt milliardbeløb over flere år.

Så ville Fogh tage en dag i manegen, fremlægge en mindre skattepakke, puste den så meget op, han kunne, og så ville han trække en streg i sandet og selvsikkert sige, at ’nu skal vi se fremad’ – og omgående ’opfinde’ et nyt politisk projekt, der ville kunne overtage dagsordenen.

Så hvad venter du på, Løkke? Skynd dig dog at ringe til Fogh, og find ud af, ’hvad Fogh ville gøre’.

--------------------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Sigrid Friis: Nedbryd ghettoerne – du ringer bare, Lars Løkke Sigrid Friis: Nedbryd ghettoerne – du ringer bare, Lars Løkke Næste artikel Cordua: Tragedien om Den Lemmeløse Ridder Anders og Ufejlbarlige Kristian Cordua: Tragedien om Den Lemmeløse Ridder Anders og Ufejlbarlige Kristian
 • Anmeld

  Anthony Barrett

  Double dum?

  Skal Knold ringe til Tot eller Tot til Knold?

 • Anmeld

  Lars Hansen · pens.4

  Hvis jeg var .............

  Er der da stadigvæk nogle, der gider høre på den tumling?lL

 • Anmeld

  Christian X

  Lars Løkke

  Er ved at skrive sig ind i historien, som en af de mest ligegyldige statsministre .

 • Anmeld

  Christian X

  Tillykke Pernille V

  Nye borgerlige kan ikke få en bedre platform til folketingsvalget.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Økonom

  Fogh ønsker ikke at tale med nogen - så dummer han sig ikke yderligere

  Ja hvad ville Fogh gøre i en tid hvor samfundets finansieringsgrundlag forsvinder grundet massearbejdsløshed forårsaget af teknologisk paradigmeskift som ingen har turdet tale om.

  Jeg er sikker på at Fogh ikke ønsker at tale med nogen. Hvad skulle Danmarkshistoriens ringeste statsminister også have at sige?

 • Anmeld

  A. Hansen

  HVFG

  Han ville udskrive folketingsvalg!
  Den danske befolkning fortjener bedre, end den regering vi har nu!

 • Anmeld

  Arne Lund · pensioneret trafikrådgiver

  Trads' fornemmelse for politik

  At fremhæve Fogh som den mest succeige Venstre-statsminister, fortæller hvor ringe indsigt Trads har i dansk politik.
  Fogh var en katastrofe, fordi...
  - overophede boligmarkedet med sit skattestop og afdragsfrie løn;
  - at inviterede DF ind i stuevarmen, og gav derved en flok reaktionære politikere, der aldrig skulle have haft magt, stor indflydelse på dansk
  politik;
  - han indsatte en række uduelige og inkompetente ministre, der forvaltede deres embede ad H til fx Lene Espersen, Helge Sander, Claus Hjorth m.fl. - flere af dem begik åbenlys lovbrug, lov for Folketinget og befolkningen osv - you name it;
  - Fogh satte DKs renome som en nogenlunde humant tænkede nation overstyr, ved at føre en aktivistisk udenrigspolitik, der bestod i at rende i hælene på USA.
  Og det kalder Trads succesfyldt. Jeg ved godt, at Trads ynder at lancere sig selv som socialdemokrat, og han forsøgte endda at blive opstillet i Skanderborg-kredsen. Men den mangel på elementær viden om dansk politik han udviser, såvel her som i Politikens spalter, da er der al mulig grund til at glædes over, at Trads ikke blev valgt.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Den Politiske Kandestøber

  Indtil videre har regeringerne "Lars Lykke Rasmussen" jo faktisk klaret sig meget godt - i betragtning af de vanskeligheder der er indbygget i det parlamentariske grundlag.

  Man kan så være uenig i den førte politik og i de opnåede resultater så som billigere biler (lavere skat) og minimering af den ukontrollable indvandring og flere i job (færre på overførelsesindkomst) og den en lille smule højere hastighedsgrænse på nogle meget få vejstrækninger.

  Men at påstå at regeringen er i problemer blot fordi en af regeringspartnerne (LA) lige til det sidste og med alle midler prøver at få mere af deres politik igennem, er jo noget vrøvl. Det er faktisk det politikerne er valgt til af deres vælgere.

  Ikke engang Ekstrabladets hetz om "kvotekonger" rystede jo Lars Løkke-regeringen, vel mest fordi der ikke var fugls føde på sagen - og et skifte af ressortområdet til en anden minister var tilstrækkeligt til at sagen forsvandt.

 • Anmeld

  Søren Degnbol Pedersen · Strandskade

  Trads leger med form contra indhold!

  Hvis Løkke skal ringe til Fogh, ja hvorfor ikke! Et eller andet sted er der jo en fællesnævner for de to.
  Men på nogen måde at koble de to med Clinton, menneskelig som politisk, er langt ude!
  De omtalte to danske tumlinger deler viljen og lysten til halve sandheder og til tider direkte løgne, og især fællesfaktoren Claus Hjort Frederiksen! Der har siddet med den inficerede strategiske joystick, en flab med en uhørt aggression på bagsmækken! Nogle krigsgale og i mellemfolkelig sammenhæng – total dekadente politikere der ikke rummer danskernes reelle DNA
  Endelig kan man vel også se fællestræk hvis man betænker spørgsmålet om værdighed i positionen som statsminister før og efter indsættelse – hvor de hver især – ikke kan påberåbe sig respekt!
  Fogh er allerede godt på vej ind i historiebøgerne som et hult midtjysk islæt – blodfattig og med et udsyn der gør udsigten fra bakkerne ved Skals til skamme! En Statsminister hvis eneste kvalifikation er at løbe fra alt til tiden! - er mandens politiske aftryk!
  Den politiske middelmådighed der hærger Europa og DK – som fx de to omtalte, er eksponent for! Er kilden til den stigende disharmoni og indre polariseringer såvel nationalt som internationalt!
  At de strategisk skulle være i stand til at nå selv Clintons moderate niveau, på nogen måde. Skal man være en glad og legende politisk analytiker for at mane frem.

 • Anmeld

  hans preben pedersen · Vi Grønne EUer !!!!!

  " DER KOMMER ALTID EN SPORVOGN OG PIGE TIL " !!

  S. SMED HELLE PÅ PORTEN SELV OM S. GIK FREM MED TRE MANDATER I 15 !!!!!!! HELLE T. VAR EN STATSPIGE " DET DANMARK VI KENDER " !!!!!! DET
  ER BLEVET UKENDELIGT !!!!!!!! SORT OG RACISTISK !!!!!
  HEJ !!! HELLE DET LYKKE !!!!! Venligst hp.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Regering?.

  Jeg troede at med Thorning- regeringen var bunden nået--- men denne regering har godt nok slået alle hidtidige rekorder.
  Lars Løkke Rasmussen sidder som en lus mellem flere negle og er handlingslammet som bare pokker.
  Valg?!, tjah, hvis det bare hjalp noget, men jeg tvivler.
  Ud over at sidde fastklemt indenrigs, sidder Løkke også handlingslammet i forhold til EU, og ikke mindst Angela Merkel og Emanuel Macron.
  Jeg tror at denne "Nød"er hård at "knække".

 • Anmeld

  Helle Walther

  Sikke dog noget vås Trads

  Ringe til Fogh, dygtigste Venstre minister, ja det skal jeg love for, han stak halen mellem benene, da krisen kom, havde spænderet alle pengene på skattelettelser DF gaver m.m. på forventet ????, der aldrig kom, Underfinansierede var de også, Man kunne få både skattelettelser og velfærd, fra samme kasse. Løgn i hans hals. Og DK skulle være vært for Cup 2009, vedrørende grøn omstilling og klima,.Han tog æren og gik fra skidtet, det kunne Løkke klare. Og det kunne Løkke som bekendt ikke.
  Ikke noget af det han har lavet har været succes, hvis man analysere det.
  Og så har Løkke sit væsen imod sig med alle sine skandalesager. De glemmes ikke selv om kommentatorerne tror det.
  Fogh fik ingen modstand fra journalisterne, de var en skamplet på deres stand de år Fogh var ved magten alle til hobe.

 • Anmeld

  hans preben pedersen · Vi Grønne EUer !!!!!

  HEJ LYKKE DET ER HELLE !!! DU HAR RINGET !!! JA !! HAR DU SET MINE !!!

  NØGLER !!! ## NØGLER ## NEJ !! DU SAGDE DE KUN VAR TIL LÅNS !!!
  JAMEN DEM JEG HAR DE VIRKER IKKE !!!! NEJ !!!! LYKKE !!! JEG KENDER EN LÅSESMED !!!!! ### METTE ### #### METTE #### JA !!!!! METTE !

  """ DER KOMMER ALTID EN SPORGVOGN OG EN PIGE TIL """ !!!!!!!!!!!
  " SIGER METTE NEJ SPRINGER NEKOLINE "
  Venligst hp.