David Trads: Hvis nu Løkke var Trump

KOMMENTAR: Forestil dig, hvor voldsomt det ville være, hvis man overførte den amerikanske politiske virkelighed til den danske, som hvis vi for eksempel byttede den amerikanske præsidents navn ud med Lars Løkke Rasmussen, skriver David Trads.

Af årsager, jeg simpelthen ikke forstår, er der begavede danskere – ingen nævnt, ingen glemt – som forsvarer og forklarer Donald Trump. De forløbne dage har jeg læst klummer i medierne, som ser storheden i det vanvid og den kriminalitet og korruption, som plager Amerikas øverste embede.

Det er slemt – for noget af det værste, der kan ske, er, hvis vi pludselig begynder at trække på skuldrene; sige ’nåja, vorherre bevares, nu skal vi heller ikke blive snerpede’; og at vi lader det unormale og uacceptable blive til den nye norm.

Tillad mig derfor at flytte den amerikanske virkelighed til den danske – for prøv engang at se, hvor voldsomt det ville være, hvis vi byttede den amerikanske præsidents navn ud med Lars Løkke Rasmussen. Prøv engang at læse denne parafrasering fra Trump til Løkke:

Under valgkampen i 2015 kommer det frem, at Løkke i en skjult båndoptagelse har sagt, at han "har ret til at rage kvinder i skridtet", og at han, når han ser kvinder, giver dem en karakter på en skala fra et til ti. Under valgmøder klapper han med, når hans tilhængere rasende råber "spær hende inde" om Helle Thorning-Schmidt.

Efter sin tiltræden skruer Løkke op for de løgne, han har afleveret i valgkampen, så han nu i gennemsnit lyver knap syv gange i døgnet. Han anklager konstant danske medier for at sprede fake news – især Politiken, som han uden hold i virkeligheden siger er ved at gå konkurs. Medierne er "folkets fjende".

I månederne efter at Løkke blev statsminister, retsforfølges og dømmes en hel stribe af hans nærmeste medarbejdere. Kristian Jensen, hans første udenrigsminister, viser sig at have tjent styrtende på ulovligt samarbejde med Tyrkiet og Rusland. Claus Richter, Venstres kampagnechef, kommer i spjældet for omfattende svindel.

Den private advokat, som Løkke har brugt til at lukke munden på en pornomodel, som har haft en affære med statsministeren, bliver indespærret. Advokaten siger under ed, at Løkke har bedt ham bruge indsamlede kampagnemidler ulovligt til at betale kvinden med. Poul Madsen, chefredaktøren for Ekstra Bladet, indrømmer over for politiet, at han også har fået penge for at lade være med at skrive om affæren.

Forsvarets og Politiets efterretningstjenester har efter valget dokumenteret, at Rusland blandede sig i folketingsvalget i 2015. Løkke afviser alt. Efter et møde med Putin siger statsministeren, at sagen er slut, for Putin har sagt, at det ikke passer. Justitsministeriet iværksætter en undersøgelse. Det får Løkke til at kalde Søren Pape for en "slapsvans", som han aldrig burde have udnævnt. Løkke siger nu konstant "det såkaldte Justitsministerium".

De to Venstre-folk, som støttede Løkke mest, da han var tæt på at blive fældet som Venstres formand i 2014, er nu begge tiltalt for økonomisk kriminalitet. Lars Krarup, Hernings borgmester, for ulovlig insiderhandel, og Lars Chr. Lilleholt, klimaministeren, for ulovlig brug af betroede indsamlingsmidler.

Da en nynazist i fuld fart brager sin bil ind i en flok venstreorienterede demonstranter og slår en ung kvinde ihjel, kan Løkke ikke rigtigt få sig selv til at lægge afstand til de ekstreme nazister og fascister, som gik amok – for, som han siger, "der er fine folk iblandt dem". Da Løkke besøger Grønland efter en naturkatastrofe, som har kostet tusindvis af dødsfald, siger han, at det ikke var en rigtig katastrofe, mens han kaster toiletpapir ud til grønlænderne.

Løkkes særlige rådgiver, Jacob Bruun, er blevet fyret, fordi han over for en journalist fra Information voldsomt håner topfolk i regeringen. Christian Kettel, departementschef i Statsministeriet, kalder han i interviewet en ”en fucking paranoid skizofren”, og om Løkkes nærmeste politiske rådgiver lyder det: ”Jeg er ikke Claus Hjort Frederiksen. Jeg prøver ikke på at slikke min egen pik”.

Det er sådan, det er i Amerika … Tænk, hvis det var i Danmark.

Ville vi så også bare sige om statsministeren, at ’nåja, han skal også have en chance’?

En mand, der lyver dagen lang? En mand omgivet af kriminelle? En mand, som afviser sin egen efterretningstjeneste? En mand blottet for moral?

Heldigvis er der ikke der, vi er.

(For god ordens skyld i disse fake news-tider bør jeg understrege, at alt det, som skrives om Løkke i ovenstående tekst, er fiktion. Det er ikke rigtigt.)

--------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

 

Forrige artikel Fem nye stærke debattører til Altinget Næste artikel Lars Aslan: Tænk, hvis man ikke ville give hånd til en afrikaner Lars Aslan: Tænk, hvis man ikke ville give hånd til en afrikaner
Håbet om dansk EU-toppost får nyt liv

Håbet om dansk EU-toppost får nyt liv

TOPMØDE: Vestagers chancer for at lande jobbet som EU-kommissionsformand er ikke blevet ringere, efter flere partier afviser at støtte den tyske kristendemokratiske spidskandidat til posten. Samtidig spøger Løkke i kulissen.