David Trads: Hvis Trump vinder, er Danmarks sikkerhed i fare

KOMMENTAR: Et genvalg af Donald Trump kan underminere eller helt opløse Nato, skriver David Trads. Den danske udenrigspolitiske elite har før undervurderet præsidentens farlighed. Den fejl bør vi ikke begå denne gang.

Lige siden Donald Trump dukkede op på den politiske scene i 2015, har skiftende danske regeringer, udenrigs- og forsvarspolitikere og topembedsmænd i Stats-, Udenrigs- og Forsvarsministeriet undervurderet, hvor farlig manden egentlig er:

Mens han førte sin første valgkamp, og, langsomt, men sikkert, skubbede alle sine republikanske konkurrenter af banen, hørte jeg den samme sang – nemlig at man ikke skulle tage manden bogstaveligt, men selvfølgelig seriøst. Han mente ikke, hvad han sagde.

Jo, han gjorde!

Da han havde vundet valget i november 2016, men endnu ikke tiltrådt i januar 2017, fik jeg at vide, ofte i en overbærende tone, at jeg ikke forstod, at Trump naturligvis, når først han indtrådte i embedet, ville tage ansvaret på sig. At han ville tænke på andre end sig selv.

Well, det skete heller ikke!

I dag ved alle – og da i hvert fald efter denne uges rædsel af en opførsel fra Trump under den såkaldte ’debat’ med Joe Biden – at vi har at gøre med en mand, der konstant leverer frontalangreb på alt det bedste ved Amerika og alt det bedste ved verden. På demokratiet og på Vestens idealer.

De fleste i den danske udenrigspolitiske elite – i forskningen, i politik, i militæret, i ministerierne – varmer sig ved målingerne, der tyder på, at Trump snart er fortid. De satser på, at Biden vinder, så alt igen bliver normalt. Det er dog langt fra sikkert – hverken at alt bliver som før, hvis Biden vinder; eller at Trump rent faktisk er færdig.

For hvad nu hvis Trump igen overrumpler alt og alle og får fire år mere som USA’s præsident og derved fire år mere, som det vi højtideligt plejer at kalde "den frie verdens leder".

Helt konkret: Hvad sker der for Danmarks sikkerhed, hvis han fortsætter?

Henrik Breitenbauch, leder af Center for Militære Studier på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, trak det forleden helt skarpt op i en meget læsværdig kronik i Berlingske:

”Et genvalg af præsident Trump vil sandsynligvis alvorligt skade Danmarks sikkerhed. Det er nemlig meget muligt, at præsidenten enten trækker USA ud af NATO eller undergraver den nordatlantiske traktats artikel 5 om sikkerhedsgarantien.”

Breitenbauch, der er en stærk tilhænger af det transatlantiske samarbejde, siger det præcist, som det er: Det NATO, som siden 1949 har været garanten for ikke bare Europas og Nordamerikas sikkerhed, men helt konkret også vores, er i dyb, dyb fare.

Trump har masser af gange offentligt kaldt NATO for en ’forældet organisation’; direkte sået tvivl om, hvorvidt USA burde overholde ’musketereden’ om, at et angreb på selv det mindste medlemsland er et angreb på alle medlemmer, selv det største; og han har, ved vi fra talrige førstehåndskilder, direkte på lukkede møder talt om at trække USA ud af forsvarsalliancen.

For Danmark ville det selvsagt være intet mindre end en katastrofe, hvis NATO enten undermineres eller opløses. Et svækket eller færdigt NATO vil omgående destablisere den fred og sikkerhed, som Europa er begunstiget af, takket være alliancen, og især, naturligvis, af at verdens mægtigste nation står i spidsen for det hele.

Et Europa med et svagt eller slet intet NATO vil være en gave for de kræfter, som ønsker kaos – især, men ikke kun, i Rusland og Kina. De nationer, der har mest grund til bekymring, er selvsagt de baltiske og østeuropæiske lande, som kun alt for godt ved, hvad der sker, hvis Moskva får frit løb til at gøre, hvad det vil. Bare spørg i Ukraine.

Men… et Europa uden et stærkt NATO vil også svække Danmark. Den garanti for sikkerhed, som NATO har givet os, kan vi pludselig ikke længere tage for givet.

Det forholdsvis beskedne beløb, vi bruger på forsvaret, som i disse år stiger fra 1,14 procent af BNP til snart 1,35 procent, vil vi være nødt til at øge ganske mærkbart – og vi vil samtidig have behov for at tale med vores europæiske allierede om at opbygge nye alliancer. Vores forsvarsforbehold vil vi selvsagt ikke kunne leve med længere.

Da vi for snart fire år siden vågnede op til Trump som sejrsherre, fik de fleste af os et chok. Efter nu næsten fire år med ham i Det Hvide Hus ved vi, hvor ustabil en kraft han er. Derfor er det mindste, vi kan gøre, at forberede os på, hvordan pokker vi skal agere, hvis han vinder igen. Det er ikke nok at håbe på, at han forsvinder.

-----

David Trads (født 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel Stine Bosse: Hammeren skal falde over for Ungarn Stine Bosse: Hammeren skal falde over for Ungarn Næste artikel Lisbeth Knudsen: Vi kan ikke leve med et demokrati på pause, når krisen rammer Lisbeth Knudsen: Vi kan ikke leve med et demokrati på pause, når krisen rammer