David Trads: Hvorfor spreder Elbæk og Østergaard fake news?

KOMMENTAR: Når Alternativet og Radikale kræver, at netop deres politik i en kommende regering skal gennemføres en til en – for "ellers kan det være lige meget" – så må de også indse, at de reelt giver blå blok alle trumferne, skriver David Trads.

Det er ærligt talt sært at følge den flirt, som Uffe Elbæk (ALT) og Morten Østergaard (R) reelt har med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i disse døgn – for her er to simple spørgsmål om de to emner, der er allervigtigst for Alternativet og Radikale:

For det første: Tror Elbæk og Østergaard i ramme alvor på, at endnu en periode med Løkke vil føre til en mere ambitiøs klimapolitik med Lars Chr. Lilleholt som klimaminister, end den rød blok under Mette Frederiksens ledelse vil stå for? Seriøst?

For det andet: Tror Elbæk og Østergaard helt oprigtigt på, at endnu en periode med Løkke vil resultere i en mere humanistisk udlændinge- og integrationspolitik med Inger Støjberg som udlændingeminister, end den rød blok under Mette Frederiksen vil stå for? Helt ærligt?

De krav og den tone, som Alternativets og Radikales ledere for tiden buser ud med, tyder på, at svaret enten er ja til begge spørgsmål, eller i hvert fald at det åbenbart er hip som hap, om det er Løkke eller Frederiksen, der har regeringsmagten.

Og det er jo – undskyld, at jeg kommer i tanke om Donald Trump, mens jeg tænker på Elbæk og Østergaard – ren fake news!

Tag bare et kig på klimaområdet, som er det vigtigste emne overhovedet for Alternativet og blandt de allervigtigste for Radikale, for her er forskellen på Socialdemokratiets og regeringens ambitioner jo på størrelse med Rundetårn:

Mens Socialdemokratiet i maj præsenterede et klimaudspil, som blev bredt anerkendt af de grønne organisationer, fordi det massivt lægger op til en grøn omstilling, står det efterhånden uklart, om blå blok overhovedet tager klimaforandringerne alvorligt.

Mikkel Dencker, Dansk Folkepartis klimaordfører, afviste forleden i Information, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Det er en "trossag", lød det. Venstres klimaminister Lars Chr. Lilleholt sagde ikke et eneste ord om klimaet under hedebølgen i juli. Ikke et!

Anders Samuelsen, Liberal Alliances partileder, hånede (13. august på sin facebook-profil) dem, der vil bekæmpe global opvarmning, som "fascister". Ny teknologi, sagde han, er løsningen på alt. Søren Pape, den konservative leder, meddelte, at han af taktiske årsager nedprioriterede klimaet op til næste valg. Der er ikke stemmer i det, forstod man.

Eller lad os fokusere på udlændinge- og integrationsområdet, som ganske rigtigt splitter rød blok, men hvor man igen – helt objektivt – må konstatere, at forskellen mellem Socialdemokratiet og regeringens politik også er til at få øje på.

Mens Socialdemokratiet i februar fremlagde et udlændingeudspil, som ud over en anerkendelse af, at der er brug for stramninger på flere områder, også bestod af øget ulandshjælp og konkrete forslag til bedre integration, så kender alle blå bloks fokus:

Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkepartis formand, og Inger Støjberg, Venstres udlændingeminister, konkurrerer indbyrdes om, hvem der kan fejre flest stramninger med flest kager. Aldrig – som i aldrig – et positivt ord, som kan give håb om bedre integration. Konservative tænker forbud dagen lang – og, nå ja, så er der Nye Borgerlige …

Selvfølgelig skal hverken Uffe Elbæk eller Morten Østergaard bare udskrive en blankocheck til Mette Frederiksen. Naturligvis ikke. Det er deres opgave at sikre, at den opbakning, de får ved næste valg – formentlig omkring ti procent tilsammen – skal påvirke kursen maksimalt.

Men når de to partiledere reelt begynder at kræve, at netop deres politik skal gennemføres en til en – for "ellers kan det være lige meget" – så må de indse, at de i stedet for at få chancen for maksimalt at påvirke en rød regeringschefs politiske retning, reelt giver blå blok alle trumferne. De kan ende med at forære magten til Løkke, hvis politik for netop klima og udlændinge helt åbenlyst er mere sort end blå, hvis de bliver ved med at kræve mere og mere. Både Elbæk og Østergaard truer med at trække deres mandater ud af rød blok.

Alternativet og Radikale kunne vælge at se på, hvordan Enhedslisten og SF mere modent håndterer fremtiden. Pernille Skipper og Pia Olsen Dyhr er begge i de forløbne døgn kommet med klare ambitioner om, hvordan de mener, en rød regering bør føre politik – men de har også gjort det krystalklart, at nej, selvfølgelig bliver det aldrig aktuelt at støtte Løkke. Elbæk og Østergaard vakler omvendt. For dem er det hele lige for tiden hip som hap.

---------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Maria R. Gjerding: Filsøs døde fisk kalder på politisk handling Maria R. Gjerding: Filsøs døde fisk kalder på politisk handling Næste artikel Kraka: Klassekammeraterne er afgørende for dit barns fremtid Kraka: Klassekammeraterne er afgørende for dit barns fremtid