David Trads: Jo, Trump er faktisk mægtig populær i USA

KOMMENTAR: Når Donald Trump kommer til Danmark, må vi have forståelse for, at han er valgt ved et frit valg og faktisk er rigeligt populær, til at han kan ende med at få otte år. USA er Danmarks vigtigste allierede, og det må ikke sættes over styr.

USA: Der er en verden, hvor folk virkelig, virkelig elsker Donald Trump – for tag bare Dolores Scardine, en midaldrende kvinde, der iført en rød T-shirt med påskriften ‘Make America Great Again’ forleden dukkede op til et kæmpe Trump-valgmøde i Ohio:

”Jeg elsker Trump, fordi han er så rå,” fortalte hun med et bredt smil til en lokal tv-station. ”Han taler, lige som jeg taler til dig nu. Han taler lige ud af posen – lige som jeg gør. Jeg siger sgu lige, hvad der falder mig ind.”

Dolores Scardine var bare en af 20.000 tilhørere – ja, du læste rigtigt: Der var 20.000 tilhørere til et politisk møde i Cincinnati, en by på størrelse med Storkøbenhavn! – som var mødt op for at hylde Trump en helt almindelig torsdag eftermiddag. Og de havde en fest med deres helt.

Oppe på scenen leverede Trump en tale, som hans tilhængere elskede – for ud over at håne sine politiske modstandere for at være ’ekstreme socialister’, så fortalte han gladeligt – pralende er faktisk det rammende ord – om de resultater, som han har gennemført siden sin tiltræden:

Konstant økonomisk vækst, stort fald i arbejdsløsheden, markant stigning i alle aktieindeks, stor vækst i boligsalget, klar fremgang i levestandard for minoritetsgrupper, stor vækst i pensionsopsparinger, ja, kort sagt flere penge i lommen til næsten alle amerikanere.

’What’s not to like,’ som man siger i Amerika!

Den fremragende økonomiske udvikling er Trumps største fordel. Læg dertil, at hans vælgere er vilde med, at han indsætter konservative dommere; at han kæmper for at bringe antallet af asylsøgere og indvandrere ned; og at han fejer klimakampen til side som fanatisme.

Trump er faktisk populær hos rigtigt mange amerikanere. Godt 45 procent bakker op om ham. I meningsmålinger klarer han sig fint, når han sættes direkte op over for de førende kandidater fra Demokraterne. Muligheden for, at han også vinder i 2020, er stor.

Det er klart, at der en mange, der foragter Trump – og når jeg bare i dag læser overskrifterne til kommentarer på New York Times’ lederside, så står modstanden mod den republikanske præsident bøjet så meget i neon, at man næsten tror, det er løgn:

”Der spredes gift fra Det Hvide Hus” – om præsidentens retorik. ”Trumps groteske paradeforestilling’ – hans reaktion på masseskyderi. ”Sådan gør vi USA og Kina fattige igen’ – om Trumps handelspolitik. ”Race, våben, svovl og vold” – om præsidentens ansvar for vold.

Det sidste – alt det, der står i New York Times og den slags medier, som Trump i reglen stempler som ’fake news’ – kender vi alt til i Danmark. Det er den slags historier, som de fleste danskere – ved vi fra meningsmålinger – er enige i, er dækkende for den siddende præsident.

Men … når Trump snart kommer til Danmark, så er det klart, at vi må have forståelse for, at den præsident, som næsten ingen danskere holder af, rent faktisk både er valgt ved et frit valg, og, endnu vigtigere, faktisk er rigeligt populær, til at han sagtens kan ende med at få otte år.

Trump er i den grad en udfordring at få på besøg – for statsminister Mette Frederiksen, der må høre til blandt de europæiske regeringschefer, som er mest politisk uenig med præsidenten, er selvfølgelig nødt til at behandle ham med den respekt, der hører sig til.

Der bliver selvsagt ikke tale om et hyldestbesøg i stil med det, som Bill Clinton foretog i 1997, da Poul Nyrup Rasmussen som statsminister introducerede præsidenten foran tusinder af beærede danskere på Nytorv i København. Clinton og Nyrup delte verdenssyn.

Den gave, det var for Nyrup (og Danmark) at få besøg af Clinton dengang, er helt usammenlignelig med Trumps besøg. Der er til gengæld langt mere på spil denne gang – for uanset om vi kan lide Trump eller ej, så er han nu engang leder af klodens mægtigste nation. USA er Danmarks vigtigste allierede og store samhandelspartner. Den rolle må ikke sættes over styr.

-----------------

David Trads (1967) er journalist, skribent og debattør og tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet, forhenværende udviklingsdirektør, Metro International. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Jonas Herby: Vi lever i en neo-velfærdsstat, der kæmper for at overleve Jonas Herby: Vi lever i en neo-velfærdsstat, der kæmper for at overleve Næste artikel Lisbeth Knudsen om sommerdramaet: Går de med kniv i Venstre? Lisbeth Knudsen om sommerdramaet: Går de med kniv i Venstre?