Kommentar af 
David Trads

David Trads: Kom så, Løkke, gør som Hugh Grant!

KOMMENTAR: Donald Trumps bøllemanerer bør få Vestens ledere, inklusive Lars Løkke, til at stå imod det tiltagende kaos, der udgår fra Det Hvide Hus, mener David Trads.

<b>RO PÅ:</b> Lars Løkke er i en svær position, men bør finde modet og stå fast overfor USA's uberegnelige leder, mener David Trads.
RO PÅ: Lars Løkke er i en svær position, men bør finde modet og stå fast overfor USA's uberegnelige leder, mener David Trads.Foto: Andrew Harnik/Ritzau Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I de to lande, der historisk er USA’s allernærmeste allierede – Canada og Storbritannien – taler politiske iagttagere for tiden meget om, hvorvidt deres politiske ledere er parate til et "Love Actually"-moment:

De henviser til den skønne kærlighedskomedie fra 2003 med Hugh Grant i rollen som den nye britiske premierminister, der allermest er på udkig efter en kæreste – men i en sidehistorie mobbes han af en bulderbasse af en amerikansk præsident, som bare kræver og kræver.

Efter deres rædselsfulde topmøde er der pressemøde i Downing Street. Den arrogante præsident fastslår først, at mødet har været ”meget tilfredsstillende, for vi fik, hvad vi kom for,” og, tilføjer han, ”vores særlige forhold er fortsat meget særligt.”

Hugh Grant rømmer sig, tager sig sammen og står op for sit land:

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Er Lars Løkke Rasmussen parat til sit "Love Actually"-moment, hvis Trump går amok under Nato-topmødet?

David Trads

”Jeg er bange for, at det her er blevet til et dårligt forhold … Et forhold, der er baseret på en præsident, der tager alt, hvad han ønsker, mens han ligeglad ignorerer det, der virkelig betyder noget for os. En, der er en bølle, er ikke længere nogen ven … Og da bøller kun forstår styrke, så er jeg parat til at udvise styrke … og præsidenten bør berede sig på det.”

Det klip spilles nu på canadiske og britiske tv-stationer, fordi det i dag er gået fra at være en del af en filmkomedie til den tragiske virkelighed. Den måde, som Justin Trudeau under det nylige G7-topmøde afviste at lade sig koste rundt af Donald Trump på, er blevet en inspiration.

På det seneste har jeg iagttaget, hvordan Løkke diskret, men klart, markerer, at heller ikke han er parat til bare at vende den anden kind til, når Trump stikker os en på skrinet.

David Trads

Efter Trumps attentat mod det transatlantiske samarbejde – tænk på hans exit fra Paris-aftalen om klima, hans exit fra Iran-aftalen om nedrustning, hans handelskrig mod selv de nærmeste allierede, hans udtræden af centrale FN-organer – er der behov for at sige stop.

Næste mulige chok mod det Vesten, der har sikret syv årtiers unik vækst, velstand og fred, er Nato-topmødet i juli i Bruxelles. Trump er langtfra tilfreds med de beløb, som de fleste europæiske lande bruger på militær. Han kræver fordobling og tredobling af budgetterne.

Danmark, som ved indgåelsen af forsvarsforliget i år, besluttede et såkaldt substantielt løft af forsvarsudgifter, kan nemt ende med at få en skideballe af Trump – for vi går frem mod 2023 kun fra at bruge 1,14 procent af bruttonationalproduktet til 1,3 procent. Langt under præsidentens krav om mindst 2,0 procent, helst 4 procent.

Her er det rigtigt interessante spørgsmål set med danske øjne:

Er Lars Løkke Rasmussen parat til sit "Love Actually"-moment, hvis Trump går amok under Nato-topmødet? Er statsministeren rede til at sige "nok er nok" til præsidenten, hvis han opfører sig som den voksenmobber, vi så ham som under G7-topmødet i Canada?

Jeg anerkender, at det er en meget, meget svær situation, som Løkke står i – for uanset hvordan vi vender og drejer det hele, så er Europa i al almindelighed og lille Danmark i særdeleshed fuldkommen afhængig af at være militært beskyttet af Amerika. Det er vores fredsgaranti.

Men … det kan også blive for meget – og vi har med stigende intensitet set, hvordan Europas største lande, EU-Kommissionens top og selv Natos generalsekretær er begyndt at stå op imod al den disruption, som udgår fra Det Hvide Hus under den nuværende, utilregnelige præsident.

På det seneste har jeg iagttaget, hvordan Løkke diskret, men klart, markerer, at heller ikke han er parat til bare at vende den anden kind til, når Trump stikker os en på skrinet. Tag bare den korte tweet efter Løkkes møde forleden med Joe Biden, der var Obamas vicepræsident:

”Godt møde med Joe Biden. Dejligt at blive genbekræftet i det nære transatlantiske bånd i disse uforudsigelige tider.”

Udtalelsen læser jeg som en tydelig markering af, at Løkke for det første er glad for at møde en amerikansk politiker, som har det transatlantiske bånd som en præmis for det hele, og for det andet en afstandtagen til det kaos, der præger Trumps sikkerhedspolitiske tilgang.

Løkke har også – bemærkelsesværdigt – på TV 2 advaret mod, at ”vi bliver så angstfulde, at vi degraderer os selv til at være dikkende lammehaler i forhold til en amerikansk præsident”. Ingen kan huske så skarpe udtalelser mod USA's præsident fra en dansk statsminister.

Det er stærkt, at statsministeren gør det klart, at han ikke på Danmarks vegne vil lade sig koste rundt i manegen af bøllen fra Washington. Løkke bør tjekke filmklippet med Hugh Grant – og øve sig at sige noget i retning af det her om det dansk-amerikanske forhold:

”Jeg er bange for, at det her er blevet til et dårligt forhold … Et forhold, der er baseret på en præsident, der tager alt, hvad han ønsker, mens han ligeglad ignorerer det, der virkelig betyder noget for os. En, der er en bølle, er ikke længere nogen ven.”

----------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

0:000:00