David Trads: LA – zombiepartiet der ikke vil dø

KOMMENTAR: Hele undergangskoret af politiske kommentatorer havde stort set lagt LA i graven i januar, men nu tyder det på, at der stadig er liv i den liberale lømmel, mener David Trads.

Vi var mange besserwissere, som var sikre på, at Liberal Alliance ville rasle ned i popularitet, da partiet vingeskudt omkring årsskiftet tabte topskattelettelserne på gulvet – og ingen var mere sikker end Michael Kristiansen, den gamle Venstre-spindoktor, som i Altinget skrev "Nekrolog over LA":

”Dødsstødet har været undervejs længe. Men tirsdag 9. januar 2018 blev så dagen, da de sidste politiske blodsdråber dryppede ud af Liberal Alliances efterhånden medtagne politiske krop … Det bliver næppe 0,0 procent, men spærregrænsen er i spil,” lød det, da Kristiansen mere eller mindre lagde partiet i graven.

Kristiansen var den, der gik hårdest til Anders Samuelsen, men han var langtfra alene – og jeg deltog selv i koret for et par uger siden her på Altinget, da jeg hånede partilederen for selv at være skyld i sit partis fald, fordi han efter min mening talte for meget om skat og for lidt om verden.

Og hvad sker der så:

Ja, de to seneste meningsmålinger – Ritzaus Voxmeter og DR’s Epinion – er fremragende for Liberal Alliance, som begge steder står til 6,2 procent af stemmerne. Stadig et stykke fra de 7,5 procent fra valget i 2015, men en dramatisk fremgang i forhold til de seneste måneder. 

Det er simpelthen både overraskende og tankevækkende – for det strider imod normal politisk logik, som ville tilsige, at et parti, som fik så mange klø i december og januar, ville falde i målingerne. Men måske beviser Samuelsen & Co. igen, at de spiller på en anden bane.

Lad os lige mindes partilederens storhed og fald – for det var faktisk voldsomt:

Midt under de kaotiske finanslovsforhandlinger, hvor LA truede med at stemme imod den regering, de selv sidder i, kortsluttede Samuelsen processen med denne tweet 8. december:

”Mange har tvivlet på, om skattelettelserne kom. Nu kommer de. Inden jul endda. Og de blive de største i mands minde. Tillykke Danmark. #størstejulegavetildanskerne.”

Da det i januar endegyldigt åbenbarede sig, at der ingen topskattelettelser kom, og at de lettelser, der trods alt blev enighed om, var langt fra de drømme og løfter, som Samuelsen havde stillet i udsigt, krøb han i en Facebook-update 10. januar helt til korset:

“Jeg tager tævene, og de er fortjente. Kritikken er 100 procent i orden. Det har ganske enkelt ikke været værdigt – og jeg beklager dybt overfor jer alle. Uden forbehold. Jeg bøjer nakken. Jeg har fejlet … Jeg undskylder for HELE forløbet. Updaten, træklatring, ydmygelsen af baglandet og partiet.”

Samuelsen lignede i de dage en, der var blevet pryglet, og efter et krisemøde i partiet begyndte rygterne at gå, om hans dage måske var talte. Men manden, der har overlevet den største af alle ydmygelser – den famøse Gallup-måling på 0,0 procent i 2009 – gav ikke op.

Når jeg i dag kigger tilbage på de udtalelser, som partilederen kom med, da det så værst ud i januar i år, så er det karakteristisk, at hans kamp-gen faktisk fortsat var intakt. Til TV 2 sagde han for eksempel samme dag, som han udsendte sin enorme undskyldning:

“Vi skal kæmpe videre nu. Det vil jeg fortsat gøre – på trods af de fortjente øretæver, spot og latterliggørelse.”

Og det gjorde han så – ikke mindst, da han under partiets landsmøde for et par uger siden brugte 70 minutter med en tale, der havde ét klart tema: En understregning af de liberale resultater, som han mente, aldrig var blevet til noget, hvis LA ikke sad i regering.

Det var ikke efter min mening nogen stærk eller overbevisende tale – den virkede tværtimod defensiv. Den blev også holdt i kølvandet på en stribe dårlige nyheder – medlemsflugt, vælgerflugt, donorflugt, ja, der var ikke meget medvind på cykelstierne.

Men Samuelsen har i dag grund til at smile – også af denne verdens politiske besserwissere – for, hvis det virkelig lykkes for ham at få endnu et politisk comeback, så er det faktisk vildt.

To målinger er ikke nok til at erklære krisen ovre, men jeg forstår godt, hvis LA’erne har svært ved at holde armene nede i de her dage. 

-------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Tommy Petersen: Jeg kunne ikke drømme om at forsvare burkaen Tommy Petersen: Jeg kunne ikke drømme om at forsvare burkaen Næste artikel Jarl Cordua: Er OK18-kaninen ved at være fuldfed? Jarl Cordua: Er OK18-kaninen ved at være fuldfed?
 • Anmeld

  Claus Tingstrøm

  Vælgerrealisme

  Måske er vælgerne mere realistiske end politikere og kommentatorer flest?
  Også LAs vælgere har vidst, at skattelettelser ikke havde nogen gang på jord, da DF først sagde nej. Og de holder næppe LA ansvarlige for DFs nej. Hvorfor skulle de også det?

  Et andet eksempel: Da SF gik i regering med R og S brød helvede løs i partiet. Men meningsmålingerne blev først for alvor dårlige, da SF trak sig ud af regeringen oven på et kaotisk forløb.
  SFs vælgere havde det åbenbart dårligere med, at partiet trak sig fra regeringen, end de dårlige resultater SF fik ud af at sidde i den.
  Det viste de også ved det efterfølgende valg, hvor fx Holger K., Vilhelmsen og Cekic fik dårlige valg, mens Hønge og Astrid Krag, Jesper Petersen m.fl. fik gode valg.

  Så ja: vælgerne ser gerne deres partis mærkesager ført ud i livet. Men de mener tilsyneladende også, at deres parti skal være med til at tage ansvaret for, at landet bliver regeret i mellemtiden. Også selvom det kræver smertelige indrømmelser.

 • Anmeld

  Thomas R.

  Liberal lømmel

  er måske lidt misvisende. De burde kalde sig “Alliance”, slet og ret. Deres regeringsprogram kan summeres op til “Giv til de rige”, “Skær ned på det, vi ikke kan lide”, “Indskrænk rettigheder for de syge og svage”, “Vær inkompetent i udenrigspolitik” og “Der findes ikke nogen bedre business case end forbud”.

 • Anmeld

  Steen Andersen

  Resultat af træ-turen: 80 % ned og 20 % op - bedre end ingenting

  Der er stadig en pæn del af danskerne - f.eks. funktionærer, håndværkere og selvstændige - der finder det uacceptabelt, at vi skal betale mere i skat end borgere i andre lande - og dermed at danskerne har mindre disponibel indkomst end i vores nabolande.
  Hvilke andre politiske partier end Liberal Alliance kæmper - trods nederlag undervejs - for at skatten skal ned, fx.med udgangspunkt i et skattefradrag i bunden på 7.000 kroner pr. måned (84.000 kroner pr. år)?

  Efter at være kravlet op i træet, faldt Anders Samuelsen 80 % ned samtidig med at forligspartierne kravlede 20 % op i træet. Tak til Liberal Alliance for at sætte et ambitiøst mål op, som lykkedes 20 %.

 • Anmeld

  Ib Christensen · fhv. MEP & MF

  Letkøbte opinionsmålinger

  De målinger, der giver LA fremgang, er indhentet umiddelbart efter partiets landsmøde. Helt som sædvanligt efter et partis landsmøde giver det fremgang. Banalt. Næste opinionsmåling vil formentlig give partiet tilbagegang.

 • Anmeld

  hans preben pedersen · Vi Grønne EUer !!!!!

  DEN GRØNNE FREMTID !!!!!!

  DE RIGE LIBERALE FORURENER CA. 1000 GANGE MERE END " FATTIGE " CYKELLISTER !!!!
  ET PARTI DER SATSER PÅ FORURENING HAR IKKE NOGEN FREMTID I DANMARK !!!!
  DANMARK ER FATTIG PÅ CYKELSTIER !!! BILISTER KØRER SOM OM DE EJER HELE DK.
  DER BLIVER DRÆBT MANGE MENNESKER I DANMARK I TRAFIKKEN !!!! OG MANGE FLERE
  BLIVER LEMLESTET !!!! DER ER IKKE NOK STEMMER I BLØDE TRAFIKANTER !!!!!!!
  " LAD FALDE SOM IKKE SELV KAN STÅ " Venligst hp.