Kommentar af 
David Trads

David Trads: Lille Danmark bliver hårdt ramt af "den orange støj"

KOMMENTAR: Donald Trump mener, at USA bliver trukket ned i dyndet af alle andre, fordi de små snylter på den store. Derfor er internationalt samarbejde et onde, der bør bekæmpes.

<b>AMERICA FIRST</b>: USA's præsident Trump taler i FN's generalforsamling.
AMERICA FIRST: USA's præsident Trump taler i FN's generalforsamling.Foto: Ritzau Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg forstår godt, hvorfor statsminister Lars Løkke Rasmussen var dybt bekymret, da han forleden kommenterede præsident Donald Trumps tale ved FN’s generalforsamling i New York:

”Det var 'Amerika klarer sig selv, og det kan resten af verden også gøre, så længe I ikke krydser vores sti på en negativ måde'. Det er ikke det, vi har brug for. Vi har brug for amerikansk lederskab,” sagde statsministeren til TV 2.

Ét er fraværet af amerikansk lederskab. Det er slemt nok. Endnu værre var det at lytte til Trumps bombastiske angreb på multilateralismen – altså samarbejde på tværs af landegrænserne – som han leverede i netop FN, symbolet på internationalt samarbejde:

”Vi afviser globaliseringen som ideologi, og vi omfavner patriotismen som doktrin,” understregede Trump, da han bøjede sin America First!-strategi i neon.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected].

Vi afviser globaliseringen som ideologi, og vi omfavner patriotismen som doktrin.

Donald Trump
Præsident, USA

”Over alt i verden bør ansvarlige nationer forsvare sig mod trusler mod deres suverænitet, ikke bare fra globale institutioner, men også fra andre nye former for pres og dominans,” sagde han i en åbenlys afstandtagen til eksempelvis det FN, som Amerika selv skabte i 1945.

António Guterres, den nuværende generalsekretær for FN og tidligere premierminister i Portugal, talte på vegne af stort set resten af verden, da han gik til modangreb på Trumps tirader mod det internationale samfund:

Den logik, som Trump står for, skar han ud i pap under sin tale, da han foreslog, at alle lande – store som små – bør kopiere hans berømte slogan om at ’Make America Great Again’. Det kunne for eksempel være: ’Make Denmark Great Again!’

David Trads

”Multilateralismen er under angreb – på præcist det tidspunkt, hvor vi har mest behov for den.”

Ordene fra Guterres blev ekkoet af stort set alle andre stats- og regeringschefer, som talte ved generalforsamlingen sidste uge. Emmanuel Macron, den franske præsident, advarede skarpt mod en international retsorden, som er ved at falde fra hinanden:

”Når alle bare forfølger deres egne interesser, ender vi i en situation, hvor alle er imod alle. Det skader alle,” fastslog den franske præsident.

Midt i al den orange støj, som præger Trumps præsidentskab, er det, som om det angreb på den internationale retsorden, som USA nu står for, bliver trængt i baggrunden. Løkke ser dog skriften på væggen – for hans ærlige udsagn fra New York understreger alvoren.

Den logik, som Trump står for, skar han ud i pap under sin tale, da han foreslog, at alle lande – store som små – bør kopiere hans berømte slogan om at ’Make America Great Again’. Det kunne for eksempel være: ’Make Denmark Great Again!’

Problemet er selvfølgelig bare, at Danmark – og stort set alle lande på kloden med få undtagelser – er for lille til at være sig selv. Enhver kan forestille sig – og ingen bedre end landets statsminister – hvor svagt, vi ville stå uden globalt og forpligtende samarbejde i FN, EU, Nato, Verdenshandelsorganisationen og så videre.

Internationalt samarbejde er især for små nationer defineret af, at du indgår i en handel: På den positive side opnår du en sikkerhed for at blive behandlet ordentligt af de store. På den negative side accepterer du et vist tabt af suverænitet, fordi du bliver en mindre brik blandt de store.

Trumps store plan er hverken hemmelig eller svær at forstå: Præsidenten mener, at USA bliver trukket ned i dyndet af alle andre, fordi de små snylter på den store. Derfor er internationalt samarbejde et onde, der bør bekæmpes. Når Amerika er først, er Amerika også størst og fri til at handle, præcist som det har lyst til.

Den nye handelsaftale, som Trump netop har indgået med Mexico og Canada, er illustrativ. USA's økonomi er mere end ti gange så stor som Mexicos og Canadas, som ellers begge er blandt klodens største. Derfor kunne Trump presse de to nationer til at rette ind.

Sådan er en verden uden forpligtende samarbejde og forståelse for alliancer. Præcist derfor er der endnu mere grund til at være nervøs, hvis man kommer fra et lille land. USA’s økonomi er eksempelvis 60 gange så stor som Danmarks. Vi vil aldrig få et ben til jorden. Vores løsning lige nu er selvsagt at forstærke EU.

----------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

0:000:00