Kommentar af 
David Trads

David Trads: Nyrups utrolige vej til magten

Poul Nyrup Rasmussen blev Danmarks statsminister, selvom hans far blev erklæret "mentalt åndssvag" som 10-årig. Den historie er så fascinerende, at den er både H.C. Andersen og den amerikanske drøm værdig, skriver David Trads.

Poul Nyrup Rasmussen er en mønsterbryder af rang, skriver David Trads. 
Poul Nyrup Rasmussen er en mønsterbryder af rang, skriver David Trads. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er mønsterbrydere – og så er der Poul Nyrup Rasmussen:

Tænk at være søn af en far, der som bare 10-årig blev stemplet som ’moralsk åndssvag’, indespærret i syv år i en slags ’opdragelses-anstalt’ på Livø i Limfjorden, og som, for overhovedet at kunne få et arbejde i krigsårene, kortvarigt måtte melde sig ind i Nazi-partiet – og så…ender sønnen som landets statsminister?

Den historie er så fascinerende, at den både er H.C. Andersen og den amerikanske drøm værdig – og DR folder i disse uger den fantastiske og rørende fortælling ud i serien ’Nyrup – søn af en udstødt’, som giver et enestående indblik i, hvor hård samfundet var mod dets svageste for bare et par generationer siden:

”På ovenstående grundlag erklærer jeg hermed Oluf Nyrup Rasmussen for åndssvag.”

Så råt og så ubarmhjertigt konkluderede den vagthavende psykiater i Esbjerg efter at have haft den blot ti-årige Oluf til samtale i 1919. Drengen, som var vokset op i en iturevet familie, var ’vild, uflittig og udadreagerende.’ Diagnosen ’moralsk åndssvag’ var et frygteligt stempel, fordi det reelt betød, at han mistede kontrollen over sit liv.

’Moralsk åndssvag’ var det, som psykiatere og overlæger kaldte dem, som af den eller anden årsag ikke passede ind i samfundet. Dem, som vi i dag måske ville kalde ’utilpassede’, men som vi – heldigvis – ikke længere spærrer inde på ubestemt tid. Oluf udsættes for så mange uretfærdigheder, at det er hjerteskærende.

I tv-serien, som er drevet af de mange nye dokumenter, som historieprofessor Poul Duedahl, Aalborg Universitet, og museumsinspektør Maria Clement Hagstrup, Vesthimmerlands Museer, har gravet frem, bliver Nyrup konfronteret med den ene chokerende oplysning om sin fars barndom, ungdom og tidlige voksenår.

”Det er næsten ikke til at forstå,” siger Nyrup på et tidspunkt.

Det er næsten ikke til at forstå – hverken hvordan hans far blev behandlet og ydmyget, men også hvordan faren mod alle odds rejste sig, til sidst fandt et arbejde, fik en hustru og trods virkelig små kår, tæt på fattigdom, fik en dreng, som blev en mønsterbryder af rang.

David Trads

Og, ja, det er næsten ikke til at forstå – hverken hvordan hans far blev behandlet og ydmyget, men også hvordan faren mod alle odds rejste sig, til sidst fandt et arbejde, fik en hustru og trods virkelig små kår, tæt på fattigdom, fik en dreng, som blev en mønsterbryder af rang. Som Sara Smed, historiker og leder af Danmarks Forsorgsmuseum, siger til Alt for Damerne;

”Det, som gør Olufs historie ekstra særlig, er, at han har et ret specielt efternavn. Han hedder Nyrup Rasmussen. Han får sønnen Poul, som jo bliver vores statsminister. Og det er virkelig vildt at tænke på, at et menneske, som har været så meget igennem, formår at samle sig et liv og give så meget videre til sit barn; at Poul Nyrup får en uddannelse, kommer på universitetet og bliver politiker.”

Nyrup, som blev født i 1943, var selv noget af en rod i sine tidlige år i skolen. Oluf var, viser breve, han sendte til sin overlæge, bekymret for, om sønnen også ville komme i ’uføre’ – for han frygtede, at hans egen ’utilpassethed’ ville gå i arv.

Da Poul på et tidspunkt laver så meget ballade i skolen, at han og Oluf bliver kaldt til samtale på inspektørens kontor, viser faren den styrke, der hjalp sønnen. Inspektøren remser alle de ’problemer’ op, som Poul plager andre med, hvilket får faren til skarpt at replicere:

”Der er ingen problemer med min søn.”

Læs også

Poul bliver flyttet til en ny skole, får en dygtig lærer, som ved, hvordan man skal håndtere en dreng som ham. Her begynder mønsterbryderen at træde i karakter – bliver student, økonom på universitet, cheføkonom i LO (nu FH), direktør i Lønmodtagernes Dyrtidsfond, folketingsmedlem og, ja, statsminister fra 1993 til 2001.

”Jeg tror, min far syntes, det var lidt af et mirakel, at jeg blev statsminister,” siger Nyrup med et forlegent smil.

Nyrup, som i mange år nu har brugt det meste af sin tid på at hjælpe psykisk sårbare i Headspace, en organisation, han selv har været med til at skabe, er eksemplet på, at man kan blive til meget – i hans tilfælde det fineste overhovedet – men det kræver, at man bliver hjulpet lidt på vej.

Oluf, hans far, er eksemplet på, at et menneske godt kan komme videre, selv om han møder masser af modstand. Det er ikke let, men det kan lade sig gøre. Derfor er historien om Oluf og Poul så fascinerende og inspirerende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)









0:000:00