David Trads: Så tager vi den en gang til for prins Jarlov

KOMMENTAR: Det er ærligt talt pinligt at følge Rasmus Jarlov blamere sig på sociale medier med bizarre udtalelser om, hvordan "ældre, kristne, hvide mænd" gennem historien har været bannerførere for sociale fremskridt for alle andre.

Det stokkonservative folketingsmedlem lyder som et medlem af 1800-talspartiet Højre, når han forsøger at latterliggøre de amerikanere og de danskere, som i disse uger demonstrerer for bedre rettigheder for sorte og mindre politivold mod sorte:*

”Vi skal selvfølgelig ikke diskutere racisme i Danmark ud fra de meget specielle forhold i USA med 250 års slavehistorie (...)” skriver Jarlov på Facebook.

Hallo, hr. folketingsmedlem, må jeg tillade mig at minde dig om, at vi i Danmark faktisk har næsten 200 års slavehistorie i vores bagage?

Fra cirka 1660 til 1803* sejlede danske slavehandlere godt 110.000 sorte fra Guldkysten i det nuværende Ghana til Dansk Vestindien. Ud over at være kolonimagt frem til 1917, da vi solgte (!) ø-gruppen til USA, tillod datidens konger og politikere, at danske slavehandlere scorede kassen på deres modbydeligheder mod menneskeheden.

Den dag i dag hylder vi faktisk mange af dem – for eksempel hedder en af de fineste adresser i Holte (!) såmænd Frederic de Conincks Vej. Venlige, som de er i den stærkt borgerlige kommune, kalder de dog slavehandleren for "handelsmanden".

Men Jarlov nøjes ikke med at glemme, at Danmark skam selv har en ubehagelig lang slavehistorie – ligesom han heller ikke er glad for at erindre, at vi var en brutal kolonimagt på Guldkysten, i Færøerne og Grønland – nej, han går også til angreb på den kamp, som minoriteter fører i dag:

”Hvorfor egentlig hade ældre, kristne, hvide mænd så voldsomt, når de generelt har været verdensførende i at give rettigheder og plads til unge, andre religioner, etniske mindretal og kvinderne,” skriver Jarlov på Twitter.

Well, well, well, hvor skal man snart begynde, og hvor skal man slutte, hvis man vil forsøge at imødegå det ahistoriske udsagn?

Okay, jeg prøver alligevel en gang til for prins Jarlov – i punktform for at lette forståelsen.

For det første: Det var ældre, kristne, hvide mænd, som indførte stavnsbåndet i Danmark og slaveriet i Amerika, som danske herremænd og slavehandlere tjente kassen på.

For det andet: Det var ældre, kristne, hvide mænd, der opmuntrede til den danske slavehandel og til, at danske slaveejere kunne holde slaver i Dansk Vestindien.

For det tredje: Det var ældre, kristne, hvide mænd, som i Danmark og i Amerika hindrede kvinder i at få stemmeret og gjorde homoseksualitet til en forbrydelse.

For det fjerde: Det var ældre, kristne, hvide mænd, der i århundreder fastholdt en de facto religionstvang i Europa, som fik millioner af anderledes troende til at udvandre til andre kontinenter.

For det fjerde, for det femte, for det sjette, ja, man kunne blive ved, men lad os bare stoppe her. Mon ikke pointen er røget ind?

Men den gode Jarlov er slet ikke færdig med sit forsvar for "ældre, kristne, hvide mænd", for da en kritiker på Twitter understreger, at de rettigheder, som "unge, andre religioner, etniske mindretal og kvinderne" med tiden opnåede, ikke var noget, som "de fik", kom eksministeren med et eksempel på noget af det gode, de har givet:

”Eksempelvis (var det, red.) de ældre, kristne, hvide mænd, der afskaffede slaveriet,” skriver Jarlov.

Suk!

Det var modige slaver på Dansk Vestindien, der gennem gentagne oprør mod modbydelige danske slaveejere gjorde det klart, at der til sidst ikke længere var nogen vej uden om at standse barbariet. De "ældre, kristne, hvide mænd" i København måtte til sidst vrangvilligt give op.

Det var modige slaver i USA, som under de frygteligste forhold tvang de "ældre, kristne, hvide mænd" derovre til at opgive den for dem lukrative slaveøkonomi. En af de store helte var Frederick Douglass, en slave, der undslap sin plantage og blev foregangsmand.

Men, ja, kære Jarlov, det var selvfølgelig "ældre, kristne, hvide mænd", der formelt endte med at give unge, kvinder, slaver og så videre bedre rettigheder.

Hvorfor?

Jo, af den simple årsag, at de dengang havde monopol på at sidde i de lovgivende, udførende og dømmende forsamlinger. Men – uanset om vi ser på Christiansborg i Danmark eller på Capitol Hill i Washington DC – så var der vitterligt aldrig, fordi de "ældre, kristne, hvide mænd" var progressive, at de endte med at skabe fremskridt.

Nej, det var altid og uden undtagelse, fordi tiden og folket efter pres fra progressive, som støttede minoriteter – kvinder, slaver, fattige, homoseksuelle, andre religioner – gjorde det umuligt for de "ældre, kristne, hvide mænd" at fastholde deres reaktionære instinkter. 

*Rettet 13.05: I en tidligere udgave stod der, at "Det stokkonservative folketingsmedlem lyder som et medlem af Højre under Enevælden". Højre blev imidlertid først oprettet i 1881, hvilket er 32 år efter afskaffelsen af endevældet i Danmark med Junigrundloven 5. juni 1849. Altinget beklager. 

*Præcisering: I en tidligere udgave stod der "Fra cirka 1660 til 1848 sejlede danske slavehandlere godt 110.000 sorte fra Guldkysten...". Men Danmark forbød slavehandlen fra Afrika i 1792 med virkning fra 1803. Dog fortsatte den interne slavehandel og selve slaveriet fortsatte til 1848.

-----

David Trads (født 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel Jarl Cordua: Ellemann bør tage ved lære af Martin Rossens vinderprojekt Jarl Cordua: Ellemann bør tage ved lære af Martin Rossens vinderprojekt Næste artikel Martin Lidegaard: Folketingsåret afslører, at Danmark fortjener bedre Martin Lidegaard: Folketingsåret afslører, at Danmark fortjener bedre
Kronik: Jeg vågnede op i et samleje, jeg ikke vidste, jeg var en del af

Kronik: Jeg vågnede op i et samleje, jeg ikke vidste, jeg var en del af

KRONIK: For syv år siden var jeg blevet for fuld og var faldet i søvn. Jeg vågnede op i et samleje, jeg ikke selv vidste, jeg var en del af. I dag har debatten om #MeToo, sexisme og samtykkeloven givet kvinder som mig et sprog til at sætte ord på egne oplevelser. Nu skal samfundet lytte og handle, skriver Marie de Stoppelaar.