Kommentar af 
David Trads

David Trads: Samuelsen stryger Saudi-Arabien med hårene

KOMMENTAR: Saudi-Arabien har reelt henrettet journalisten Jamal Khashoggi på det saudiske konsulat i Istanbul. Men Anders Samuelsen har som altid været svær at trække til truget med noget, der bare minder om en reaktion og proaktiv idealisme.

Mens det ene land efter det andet meldte afbud til konferencen – Future Investment Initiative, også kaldet Ørkenens Davos – som det saudiske diktatur holder i denne uge i Riyadh, holdt Danmark radiotavshed, skriver David Trads. (arkivfoto fra konferencen i 2017).
Mens det ene land efter det andet meldte afbud til konferencen – Future Investment Initiative, også kaldet Ørkenens Davos – som det saudiske diktatur holder i denne uge i Riyadh, holdt Danmark radiotavshed, skriver David Trads. (arkivfoto fra konferencen i 2017).Foto: Faeyes Nureldine/Ritzau Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Man kan sige meget om udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) – han går for eksempel vildt meget op i registreringsafgiften på store biler – men man kan ikke hævde, at han kæmper ret meget for menneskerettigheder.

Tag nu bare de forløbne ugers rædsomme afdækning af det bestialske mord på Jamal Khashoggi, saudisk dissident og skribent i Washington Post. Khashoggi, som har afsløret grusomhederne i Saudi-Arabien, blev dræbt på det saudiske konsulat i Istanbul.

Man skulle tro, at sagen lå lige på den flade hånd for en dansk udenrigsminister – for kampen for menneskerettigheder er (i hvert fald på papiret) en mærkesag for vores lille nation. Samuelsen havde da også netop givet highfives i FN, da vi blev medlem af Menneskerettighedsrådet.

Men ak nej:

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected].

Hvorfor ikke prøve at mene noget? Hvorfor ikke prøve at tænke på, hvordan Uffe Ellemann-Jensen (V), den store udenrigsminister fra 1982 til 1993, turde kæmpe for det enkelte individs rettigheder under Den Kolde Krig?

David Trads

Samuelsen har – som altid – været svær at trække til truget med noget, der bare minder om en proaktiv idealisme. Siden Khashoggis forsvinden 2. oktober har udenrigsministeren konstant været tøvende; aldrig firstmover, hele tiden lastmover.

Mens hans kolleger i EU og Nato hurtigt meldte sig på banen, holdt Samuelsen igen. Konstant dækkede han sig ind under, at han skam havde gjort sin bekymring gældende på EU-møder over for EU’s udenrigschef, Federica Mogherini. Det var, forstod man, alt rigeligt.

Det er – ærligt talt – for slapt, at Samuelsen er så nølende. Vi har for pokker at gøre med en af de største, værste og mest direkte overtrædelser af menneskerettighederne, som vi længe har set.

David Trads

I weekenden, da Saudi-Arabien endelig indrømmede, at regimet havde dræbt Khashoggi (godt nok ved en fejl … ifølge dem selv), kom Samuelsen endelig på banen med en skriftlig udtalelse til DR Nyheder, hvori han kaldte Khashoggis forsvinden for ”stærkt bekymrende”.

“Det har Danmark klart givet udtryk for i EU-regi, hvor vi løbende drøfter sagen,” lød det fra udenrigsministeren i et kancellisprog, der lød, som var det skrevet af hans ministeriums embedsmænd. De stærke følelser, som Samuelsen har for politik, kom til udtryk på Twitter:

“'Danskerne har ikke råd til sikre biler'. Sådan burde overskriften have været. Jeg håber, presset bliver så stort på de andre partier, at vi får det fornuftige opgør med afgifterne, som vi trænger til,” skrev han i weekenden et opslag om bilpriser i Danmark og Sverige.

Mens det ene land efter det andet meldte fra til den storstilede konference – Future Investment Initiative, også kaldet Ørkenens Davos – som det saudiske diktatur holder i denne uge i Riyadh, holdt Danmark radiotavshed.

USA, Frankrig, Storbritannien, Den Internationale Valutafond, Verdensbanken, JP Morgan Chase, Siemens, Ford, Mastercard, Google meldte fra på stribe – og CNN og Financial Times, som var mediepartnere, sagde også fra. Danmark lurepassede.

Mandag aften vågnede Udenrigspolitisk Nævn dog op. Folketingspolitikerne meddelte, at deres planlagte tur til konferencen er aflyst. Holger K. Nielsen (SF) og Marcus Knuth (V) forklarede begge, at det "ville være et helt forkert signal at sende", hvis Danmark deltog.

Nogle timer senere udsendte Udenrigsministeriet en meddelelse om, ”at der ikke vil være officiel dansk deltagelse på konferencen”, men at ”der ikke er tale om et afbud, da der ikke var truffet en beslutning om, hvorvidt Danmark ville sende en officiel delegation”.

Det er – ærligt talt – for slapt, at Samuelsen er så nølende. Vi har for pokker at gøre med en af de største, værste og mest direkte overtrædelser af menneskerettighederne, som vi længe har set. Et regime, som reelt henretter en journalist på en ambassade i et Nato-land.

Desværre er der ikke meget at blive forundret over – for Danmark og Samuelsen har det i den grad med at stryge det saudiske diktatur, et af klodens værste, med hårene. Det så vi utilsløret under det pinlige erhvervsfremstød i 2016 – anført af regeringen og kongehuset.

Og vi var vidne til samme passivitet, da Canada tidligere i år tog en beundringsværdig kamp mod Saudi-Arabien, da regimet igen krænkede dissidenter og aktivister. Canada blev udsat for en voldsom reaktion fra diktaturet, og dets udenrigsminister bad om solidaritet fra allierede.

Hverken USA eller EU hjalp dog canadierne, som – præcist som Sverige nogle år tidligere – endte med at stå helt alene. Når Vesten skal vælge mellem at sælge nogle flere varer til Saudi-Arabien eller kæmpe for de menneskerettigheder, vi påstår, vi hylder, så vinder eksporten. Hver gang.

Den udtalelse, som Berlingske ved den lejlighed fik hevet ud af Samuelsen, er nem at genkende:

”Jeg er bekymret over den seneste udvikling i Saudi-Arabien. Derfor følger jeg udviklingen nøje, og vi er i tæt dialog med vores EU-partnere om, hvordan vi bedst håndterer situationen.”

Det lyder fuldstændig som de nølende udtalelser, som Samuelsen er kommet med i de forløbne dage om Khashoggi-skandalen: Udenrigsministeren er "bekymret" og siger, han "følger udviklingen", og så er han "i dialog" med resten af EU.

Hvorfor ikke prøve at mene noget? Hvorfor ikke prøve at tænke på, hvordan Uffe Ellemann-Jensen (V), den store udenrigsminister fra 1982 til 1993, turde kæmpe for det enkelte individs rettigheder under Den Kolde Krig? Hvorfor ikke udvise et mod? Hvorfor ikke stå for noget? Hvorfor bare være så slap?

-------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

0:000:00