David Trads: Tænk, hvis Mette Frederiksen kaldte Kåre Quist for morder?

KOMMENTAR: I et bizart angreb på Twitter har Donald Trump anklaget en kendt amerikansk tv-vært for mord. Helt uden skyggen af beviser. Det er nederdrægtigt, og det får al normalitet i amerikansk politik til at ophøre.

Jeg oplever ofte, at danskere skoser amerikanske medier for at glemme journalistiske dyder om objektivitet, når de dækker Donald Trump, men jeg tror simpelthen ikke, at de forstår, hvor vildt præsidenten opfører sig.

Så lad os se på, hvor bizart og hvor langt fra al anstændighed, manden i Det Hvide Hus egentlig agerer. Der er mange eksempler at vælge imellem, men jeg zoomer ind på hans aktuelle angreb på en kendt tv-vært:

Joe Scarborough, som fra 1995 til 2001 var republikansk kongresmedlem fra Florida, er i dag tv-vært for ’Morning Joe’, et populært politisk tv-program. Op til valget i 2016 var han i reglen venlig ved Trump, hvad han sandt for dyden ikke har været siden.

Trump er derfor rasende på Scarborough, som på grund af sin politiske fortid selvsagt har en vis indflydelse på republikanske vælgere. Scarborough tilhører den gren af republikanere, som er moderate. Folk som Mitt Romney, John McCain, George W. Bush.

I takt med at Scarborough skarpt – og, ja, ofte dybt polemisk – har hængt Trump ud for hans håndtering af coronakrisen, er præsidenten, for nu at sige det, som det er, gået amok i en twitterstorm og på pressemøder foran Det Hvide Hus:

Trump har åbenlyst mere end antydet, at Scarborough havde en affære med en tidligere ansat, som han derfor slog ihjel. Ja, han anklager ham for at være morder!

Det handler om Lori Klausutis, da var ansat hos Scarborough, da han var politiker. Lori Klausutis døde som 28-årig i 2001. Hun døde ifølge retsmedicinere, da hun fik et slagtilfælde fra en hidtil udiagnosticeret hjertefejl, faldt og slog hovedet mod et bord.

Ulykken skete i Florida, mens Scarborough befandt sig i Washington, DC – og der er ingen, absolut ingen, beviser, der så meget som antyder, at manden stod bag mordet. Men den slags anfægter som bekendt ikke Trump, der ivrigt hvirvler en rygtestrøm op på twitter:

”Åbningen af den henlagte sag mod psykopaten Joe Scarborough var ikke en original Donald Trump-tanke, for den har været i spil i årevis, længe inden jeg gik med i koret.” Fakta er, at der ingen sag er, og den derfor heller ikke er på vej til at blive genåbnet. Han fortsætter:

”I 2016, da Joe og hans skrupskøre kommende ekshustru, Mika, interviewede mig endeløst, tænkte jeg altid på, om Joe kunne have gjort sådan en forfærdelig ting? Måske eller måske ikke, men jeg mener, at Joe er en total tosse, og jeg kender ham godt, meget bedre end de fleste. Så mange ubesvarede og åbenlyse spørgsmål, men dem vil jeg ikke bringe op nu! Måske politiet vil på et tidspunkt?”

Well, well, well, anklagerne mere end hænger i luften. Og Trump fortsætter:

”Psykopaten Joe Scarborough er rystet, ikke bare på grund af sit lave seertal, men på grund af alle de ting og fakta, der dukker op på internettet om at genåbne sagen. Han ved, det sker!”

Igen: Nej, sagen er ikke ved at blive genåbnet, og, nej, der dukker ikke "ting og fakta" op, som understøtter hans anklager. Det er bizart, det er nederdrægtigt, og det er så vildt, at det virker som en farce. Det er det ikke: Det sker i et Amerika, der ikke er til at kende.

Prøv lige – hvor svært det end er – at forestille dig, at det samme skete her i Danmark. Lad os prøve at forestille os, at det danske demokrati var degenereret til, at den danske statsminister hele tiden (ikke bare en enkelt gang!) spyede den slags ud:

Tænk engang, hvis Mette Frederiksen eksempelvis så sig sur på en kendt tv-vært, at hun ud af det blå og uden skygge af bevis, men bare fordi hun kunne, angreb ham for at være morder? Tænk, hvis hun stod og rablede den slags anklager af mod eksempelvis Kåre Quist?

Hvis hun nu gjorde det – og det ville hun eller andre naturligvis aldrig kunne drømme om at gøre – så ville alting virkelig også blive vendt op og ned på den måde, vi ville tale om politik på.

Vores medier ville selvsagt holde op med bare at referere anklagerne – for al normalitet ville høre op med at eksistere. Det er desværre der, at USA befinder sig netop nu. Det er den virkelighed, amerikanske medier agerer i. Det er virkelig ikke let.

-----

David Trads (født 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel Benny Damsgaard: Venstre er nødt til at gå solo, hvis de skal vinde næste valg Benny Damsgaard: Venstre er nødt til at gå solo, hvis de skal vinde næste valg Næste artikel Lisbeth Knudsen: Opret et postcorona-råd, så vi kommer klogt ud af krisen Lisbeth Knudsen: Opret et postcorona-råd, så vi kommer klogt ud af krisen