Debat

DBU: Giv danskerne en sportsminister

DEBAT: Sport er en vigtig nøgle til det danske samfund. Derfor bør man oprette et sportsministerium, der kan varetage idrættens sociale og økonomiske anliggender, skriver formand og næstformand for DBU, Jesper Møller og Bent Clausen.

En sportsminister kan bl.a.&nbsp;skabe indtægter til Danmark ved at eksportere den danske idrætsmodel til udlandet. Foto fra kampen Danmark-Sovjet, grundlovsdag 1985. [Foto: Jørgen Jessen/Scanpix].<br>
En sportsminister kan bl.a. skabe indtægter til Danmark ved at eksportere den danske idrætsmodel til udlandet. Foto fra kampen Danmark-Sovjet, grundlovsdag 1985. [Foto: Jørgen Jessen/Scanpix].
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Møller og Bent Clausen
Hhv. formand og næstformand for DBU

Ud over det rødbedefarvede pas og den danske folkeskole, så findes der næppe en større fællesnævner, som vi danskere deler, end sport og foreningslivet. Det er også derfor, foreningslivet blev en af de 10 værdier i Danmarkskanonen, som danskerne selv pegede på, har størst betydning for fremtidens samfund.

Regeringen har set og anerkendt sportens store forenende og forandrende muligheder, da den skrev dansk idræts store ambition ’Bevæg Dig For livet’ ind i regeringsgrundlaget.

Her er målet, at 50 % af danskerne skal dyrke idræt i en forening – og 75 % skal være idrætsaktive – inden 2025.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det er et ambitiøst og opsigtsvækkende mål. Men ikke et umuligt mål. Hvis altså statsministeren er villig til at gøre noget ambitiøst og opsigtsvækkende.

Giv sporten sin egen minister – en minister, der kan koordinere og synliggøre alle de gode initiativer og muligheder, der ligger i sporten. Og som i alt for ringe grad bliver udnyttet i dag.

Regeringen har med udnævnelsen af en ældreminister vist evne til at se, hvordan et område kan skabe større resultater, hvis ansvaret samles ét sted. Vi mener, at dansk idræt og foreningslivet fortjener samme opprioritering.

Jesper Møller og Bent Clausen
Hhv. formand og næstformand for DBU

Et mobiliserende potentiale 
Det er vigtigt for os at slå fast, at dansk fodbold har et godt samarbejde med kulturministeren og hele Kulturministeriet, som vi oplever som imødekommende og samarbejdssøgende.

Vores forslag er ikke udtryk for manglende tillid til ministeren – men et ønske om at opprioritere og bruge det værdifulde råstof, der ligger i det danske idræts- og foreningsliv. DIF, specialforbundene og de utallige foreninger landet over yder en indsats, hvis betydning for national samhørighed ikke kan overdrives.

Idræt har et kæmpe mobiliserende potentiale. Det er her, mennesker mødes, her. forandringer med betydning for hele det danske samfund kan både starte og holdes i live.

Se på de mange idrætsforeninger, der laver lektiecafeer, tager initiativer til at få nydanske borgere ind i det danske samfund via sport.

Se på de fodboldklubber, som laver sundhedsprojekter, hvor sygdomsramte rehabiliteres, eller hvor projekter målrettet arbejdsløse skaber bro mellem ledighed og erhvervsliv.

Se på idrætsforeninger, hvor folkeskolen og fritidsinteresser arbejder sammen, og hvor kulturer mødes, og vores tillid til hinanden bygges op.

En sportsminister kan koordinere de store indsatser for de mange 100.000 danskere, der arbejder som frivillige i danske idrætsforeninger – som trænere, ledere og dommere.

En sportsminister kan initiere, at idræt bruges som behandlingsform – sport på recept i stedet for medicin. De senere år har vi for eksempel udviklet Fodbold Fitness som aktivitet for ældre med prostatakræft, hjerte-kar-sygdomme, diabetes og flere til. Der er potentiale til at udbrede det meget mere.

Ifølge forskningen kan idræt også øge indlæringen blandt børn og unge som en del af lange skoledage. Hvis altså det bliver brugt mere systematisk end i dag.

Internationalt forbillede
En sportsminister kan skabe mulighed for nye indtægter til Danmark ved at eksportere den danske idrætsmodel til udlandet – præcis som det er sket med andre velfærdsmodeller. 

I fodboldens verden oplever vi stor international interesse for den danske tilgang til foreningslivet – struktur, frivillighed, børnefodbold, fodboldskoler og meget mere.

Dertil kommer, at dansk fodbold – og idræt som helhed – er kendt for at have høje standarder inden for Good Governance; anti-korruption, anti-diskrimination, ligestilling og menneskerettigheder. Og det i en sådan grad, at Danmark indtager en delt førsteplads på Transparency Internationals liste over lande med størst transparens.

I DBU har vi indgået aftaler med Kina, Japan og Rumænien, der alle gerne vil importere de danske metoder. Lad os gøre det til en samlet eksport af danske idrætsmodeller – til glæde for Danmark og den store verden. 

Samarbejde med danske kommuner
Idræt kan være med til at udvikle samfundet – ikke mindst i en tid, hvor store dele af landet har svært ved at fastholde samme antal virksomheder, arbejdspladser og skoler uden for de store byer.

De senere år har DBU indgået 15 velfærdsalliancer med danske kommuner – og mødtes med i alt godt 65 borgmestre.

Vi har lavet aftaler om alt fra placering af landskampe til udvikling af særlige aktiviteter for fodboldklubberne i lokalområdet i samspil med kommunernes sundheds-, skole- og integrationsansvarlige. Idræt kan bidrage til at skabe nye netværksmuligheder i store og små kommuner.

Regeringen har med udnævnelsen af en ældreminister vist evne til at se, hvordan et område kan skabe større resultater, hvis ansvaret samles ét sted.

Vi mener, at dansk idræt og foreningslivet fortjener samme opprioritering. Hvis vi vil noget med integration, sundhed, folkeskolen og det forpligtende fællesskab i Danmark, så har vi et effektivt og konkret værktøj i værktøjskassen, som vi ikke bruger målrettet i dag.

Så kære regering, kære statsminister: Prioritér sporten. Giv danskerne vores første sportsminister.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00