De næste årtier bliver et kæmpe opsving

Scenarier har det med at være deprimerende læsning. De enorme udfordringer og forandringer, der er på vej, virker skræmmende. Wired-journalisten Peter Leydens scenarie The transformation er en fortælling om fremtiden, man faktisk bliver inspireret og i bedre humør af at læse.

Peter Hesseldahl

Der er gode nyheder: Vi står på tærsklen til en lang periode med enorm fremgang, der vil bringe velstand til det meste af verden, samtidig med at vi lægger den globale økonomi om til at være bæredygtig og mere retfærdig. Faktisk er alle forudsætningerne til stede for et skifte, der vil være lige så nyskabende som skiftet fra middelalderen til oplysningstidens civilisation.

Det er budskabet i The Transformation, en artikelserie i seks dele, som netop er udgivet online kvit og frit på Medium.com. Artiklerne beskriver verden set fra 2050 og fortæller, hvordan en ny generation har formået at afværge de truende kriser og med teknologiens hjælp fået bragt verden på ret kurs mod bæredygtighed, større lighed og en stabil og robust fremgang. 

Scenariet er skrevet af den amerikanske journalist og stategiske konsulent Peter Leyden - og vi bringer et uddrag oversat til dansk her.  

For snart 25 år skrev Peter Leyden et andet, nærmest provokerende positivt scenarie: The Long Boom. Dengang, i 1997, var Leyden chefredaktør på Wired Magazine, og sammen med en af verdens førende fremtidsforskere, Peter Schwartz, skitserede han, hvordan udviklingen af den digitale teknologi ville skabe en flere årtier lang periode medvækst og fremgang.

The Long Boom fik enorm opmærksomhed, og forfatterne turnerede verden rundt og fortalte virksomhedsledere og toppolitikere om de gyldne muligheder i årene op til 2020 – nu.

The Long Boom var, groft sagt, Silicon Valleys vision om en højteknologisk, bæredygtig verden, befolket af veluddannede, sunde, digitaliserede og globalt tænkende forbrugere.  

Optur i slut-halvfemserne
Det er værd lige at spole tilbage og se på situationen i 1997 for at forstå optimismen. Den kolde krig var slut. Den globale økonomi voksede 4 procent om året. Kina blev medlem af WTO i 2000 og satte den asiatiske udvikling i femte gear. Rusland var et vidt åbent marked, der så ud til at blive en integreret del af den vestlige økonomi. Euroen blev indført i 1999.

Samtidig var en lang række kraftige teknologier klar til prime time, drevet af Moores lov om eksponentiel vækst: Pc’en, mobilt bredbånd og internet. Smartphones, Skype og Tesla kom først flere år senere, Internet-handel, elektroniske betalinger og elbiler var stadig småting – og det samme var Google, Facebook og Amazon. Der var bestemt lagt op til et boom.

Alligevel var det også dengang kontroversielt at præsentere et positivt scenarie. 

Dokumentation

Peter Leyden
Strategisk rådgiver, fremtidsforsker og konsulent
Stifter af to medieselskaber
Tidligere chefredaktør på Wired Magazien
Bor i Berkeley, Californien
61 år.
Hans fremtidsscenarie ”The Transformation” kan læses på medium.reinvent.net


Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00