Debat: Folk-legenden havde et vigtigt budskab med på sin afskedsturne

DEBAT: Da Paul Simon afholdt sin afskedskoncert i København, havde han en vigtigt og vægtigt budskab med til de fremtidige generationer, skriver sognepræst Flemming Pless og Alternativets Carolina Magdalene Maier.

Paul Simon i Royal Arena, tirsdag den 2. juli

Af Carolina Magdalene Maier og Flemming Pless

Som vi gik fra metroen til Royal Arena var vi en folkevandring af det grå guld over hipsters til unge, der ellers godt kunne ligne nogle, der var på vej til Roskilde Festival. Der var en forventning i sommeraftenen.

Paul Simon på farvel-tur. Hvad kan der komme ud af det? Næsten tre timer senere står vi lykkelige ved sceneudgangen og håber på et sidste glimt af mesteren, der stadig var crazy nok til at tænde en fyldt arena fra første sang og holde ilden ved lige til de sidste toner af The Sound of Silence.

Vi var på en rejse gennem et langt musikliv, men med en velsignet smuk vægt på den midterste periode, hvor Simon dykker ned i creolske, afrikanske og latin påvirkninger. Med sig på alle mulige måder havde Simon en backing af musikere, der alene var en oplevelse af de sublime.

En tændt publikum ville Paul Simon, og der blev sunget af karsken bælg med tusindvis af stemmer. For det var en perlerække af sange, der slidstærkt sørgede for et bagtæppe af poesi og toner fra næsten tre generationer.

Og mere end det. Havde vi måske frygtet en Paul Simon med en stemme, der var mærket af sine 76 år, eller som havde valgt de stille numre frem for dem, man kunne danse til, så blev vi begejstret overrasket. Simon havde masser at byde på. Måske ovenikøbet med en lagring af sit register, der lægger til de første og store sange.

Nu kommer denne anmeldelse jo i Altinget og alle ved, at så må det have noget at gøre med politik. Det kommer her:

Af flere statements fra Paul Simon var der også et om nødvendigheden af af redde kloden fra de galopperende klimaforandringer. Vi blev bedt om at google entomologen og biologen Edward Osborn Wilson, der med sin bog ‘Half Earth’ taler for, at vil vi undgå jordens sjette udryddelse, er der kun ét at gøre: at omlægge halvdelen af kloden til naturområde for på den måde at sikre tilstrækkelig biodiversitet til klodens overlevelse.

Paul Simon har en præsident, der fornægter at fossile brændstoffer ødelægger, så man forstår Paul Simons statement. Også i en dansk politisk virkelighed, hvor en blåsort regering tror det batter at skrue på de små knapper.

To timer og femogfyrre minutter senere gik vi hjem efter en koncert, der står som en af de helt store de senere år i København. Hvis det handlede om stjerner, ville der være mange fra vores side. Men i sidste ende er det en sær objektgørelse af en oplevelse som slet ikke lægger en døjt til det mageløse denne aften i Royal Arena.

Forrige artikel Debat: Demokratiske beslutninger kan undergrave demokratiet Debat: Demokratiske beslutninger kan undergrave demokratiet Næste artikel Gymnasieelev: Undervisningen i matematik skal reformeres Gymnasieelev: Undervisningen i matematik skal reformeres
 • Anmeld

  Ivan Norling

  Tiderne skifter

  Gå til rockkoncert og bliv vis!
  Det synes at være budskabet.
  Undskyld, vi engang besøgte en læreanstalt.
  Det var åbenbart spildt ulejlighed.
  Jeg er nok bare for gammel.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Visse-vasse og sludder og vrøvl og sortekunst.

  Sognepræst Flemming Pless og Alternativets Carolina Magdalene Maier har det til fælles, at de fornægter denne verden til fordel for deres egne utopia, og at en gammel følsom rocksanger, også uden naturvidenskabelig baggrund, er lige så overtroisk er jo ikke nyt.

  Måske bare én af de tre kunne fortælle os lidt om det de mener er jordens "første fem udryddelser" ? Rent naturvidenskabeligt er der jo ikke belæg for så meget som bare én !

  Men internettet flyder jo i disse år over med konspirationsteorier, falsk videnskab og helvedesprædikanter med jordens undergang som budskab, nu blot under overskriften "klima"

  Før i tiden kunne vi slippe med at se disse fantaster med et skilt på torvet. Nu kolporterer de elektroniske medier deres sortekunst ud til hvem som helst og nårsomhelst, og desværre er der stadig flere og flere der forlader Folkeskolen uden tilstrækkelig viden til at gennemskue vrøvlet.

  Og det er deri at den egentlige ulykke består.

 • Anmeld

  hans preben pedersen · Vi Grønne EUer !!!!!

  " DEN DER GEMMER TIL NATTEN " !!!!!!

  Pengegriskhed er ved at forgive liv på jorden !!!
  Den dag man ikke kan se skoven for bar
  træer , eller insekter fugle og dyr for naturens
  livsgivende skønhed !!! den dag bliver sværere og
  sværere og at nå !! og det kommer til at koste
  mange , mange penge !! og en dag er penge
  ubrugelige !!! hvis der ikke bliver tænkt med
  omhu i vor tid !!!!! Venligst hp.

 • Anmeld

  Jens Ole Mortensen

  Bertel Johansen

  Har du en en naturvidenskabelig baggrund, som har givet dig den indsigt, at du kan sige . menneskeskabte klimaforandringer er en konspirationsteori ?
  Kan du henvise til nogle forskere som underbygger din påstand ? for så har du henvist til forskere som ingen tager alvorligt. Man kunne lige så godt sige at gud skabte jorden for 6000 år siden. Det er uoplyst.
  Og Hans Preben Pedersen, hvad har iværksættere gjort dig. Man skal da ikke undervurdere iværksætters vilje til at finde miljøvenlige løsninger. Og min efterhånden ældre livserfaring har lært mig. At iværksættere ikke nødvendigvis er drevet af mere egoistiske motiver end mine egne. Jeg har lært mig nogle ting, som jeg gerne vil dele med andre , til alles nytte, og jeg kan lide at arbejde og indgå i et team, og ønsker det bedste for fremtidige generationer. Og jeg tror faktisk at det også er min arbejdsgivers drivkraft.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  SV til Jens Ole Mortensen

  - jeg har ikke skrevet at "menneskeskabte klimaforandringer er en konspirationsteori "

  Men jeg mener ikke at der er det mindste belæg for, som indlægsforfatterne og sangeren gør, at mene at jorden går under på grund af menneskeskabte klimaforandringer.

  Vi véd at klimaet forandrer sig - og vi véd at det har det altid gjort, så heri intet nyt. Og vi véd at øget CO2 i atmosfæren medvirker til at ændre klimaet, og at dette også er menneskeskabt, men ærlig talt: Ingen véd ret beset i hvilket omfang og på hvilken måde det vil påvirke vores liv her på jorden.

  Faktisk tyder resultaterne fra iskærneboringerne på, at der er meget tvivl om hvorvidt det tidligere var CO2 eller temperaturen der steg først. Og dagens observationer fra Sahel-bæltet syd for Sahara viser, at der nu bliver mere grønt, hvilket jo er glædeligt, og på Grønland sætter de pris på lidt højere temperatur - hvis det kommer, for hidtil er det kun noget der er talt om.

  Så ro på - som Poul Nyrup ville sige. Jorden gør IKKE under, og er heller ikke gjort det tidligere.

 • Anmeld

  Jens Ole Mortensen

  Så har jeg misforstået dig

  Bertel Johansen, men du har fuldstændig ret i at klimaforandringer altid har været der. Og har fejet civilsationer væk og nye er opstået på helt anderledes præmisser. F. eks. da menesket gik fra Jagt til landsbrugssamfund.

  Og nej jeg finder det også usandsynligt at menneskeheden uddør pga. menneskeskabte klimaforandringer, men jeg finder det sandsynligt at, at hele vores verdensorden bliver væltet. Forbereder vi os ikke på at omstille os , tror jeg at vores, såkaldte liberale og markedsorienterede demokratier nærmer sig afgrunden.
  Men jeg har nu heller ingen fidus til Alternativet og deres vattede og elitære fremtoning.
  Man taler meget om paradigmeskifte, men jeg tror ikke at de egentlig er klar over hvor meget vi skal ændre vores opfattelse og livsanskuelse, hvis vi vil tilpasse os en ny verden med 10.000.000.000 mennesker og markant færre ressourcer end vi har i dag. Jeg syntes også der fokuseres alt for meget på co2, stigende vandstand, tørker i vestlige lande og perioder med meget nedbør og storme. Det kan vi gardere os i mod, men ikke de globale omskiftninger som vil opstå pga. tørke, vandmangel , flygtninge og migrant strømme.
  Faktisk tror jeg at vi kan få rigeligt brug for, i en nær fremtid, at øge vores millitærbudget markant .
  Vi har ikke brug for nedladende halal hippier som Alternativet, som interreserer sig mere for at støtte ligegyldig kunst, end at udsatte ligger på gaden i københavn som muselmænd, før de vil tildele dem pension. eller syge sendes i smertehelvede aktiveringer. Det giver mig kvalme. Havde jeg sendt et "kunstværk" til Københavns kommune hvor jeg skrev på 24 a4 ark navnet på en politikker, og at vedkommende er død. Havde de meldt mig til politiet.
  Men jeg ser alligevel et håb i Italiens 5 stjerne og Lega regering. De virker mere realistiske og jeg ser gerne hele den politiske "elite" udskiftet. De lever i deres egen boble, fjernt fra vi andre.