Debat

Debat: Integrationsministeriet er fremmedhadets højborg

DEBAT: Udlændinge- og Integrationsministeriet er ikke til for at integrere udlændinge, men for at udelukke dem, skriver Signe Hermann.

Inger Støjbergs ministerium har ingen intentioner om at integrere udlændinge i Danmark, mener Signe Hermann.
Inger Støjbergs ministerium har ingen intentioner om at integrere udlændinge i Danmark, mener Signe Hermann.Foto: Scanpix
Søren Kristiansen Jacobsen Damm
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Signe Hermann
Cand.scient. og fuldmægtig

Hvis man går ind på Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside, uim.dk, ser man dette: En animeret flipchart-tæller, der tæller op til 40 og proklamerer: ”Regeringen har gennemført 40 stramninger på udlændingeområdet”!


Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriet


Hvad siger det om Udlændinge- og Integrationsministeriets selvforståelse? De er sat i verden for at stramme på udlændingeområdet. De er stolte af deres stramninger. Stramninger er festlige og ønskelige. Det at stramme i sig selv er vigtigere end indholdet og konsekvenserne af stramningerne, så selv den mindste stramning skal fejres.

Det at stramme i sig selv er vigtigere end indholdet og konsekvenserne af stramningerne, så selv den mindste stramning skal fejres.

Signe Hermann
Fuldmægtig

Slår man ”integrere” op i den danske ordbog, står der imidlertid følgende:

Optage eller indsluse som en mere eller mindre tilpasset eller selvstændig del af helheden
1.a  forene i en helhed

Og slår man ”integration” op, står der:
1.  det at integrere i en helhed

Og ”udlænding” defineres således:
1.  person der er hjemmehørende i et andet land, eller som (for nylig) er indvandret fra et andet land

Så ifølge den normale, danske definition af ordene, er ministeriets opgave altså at optage eller indsluse personer, der er indvandret fra et andet land, som en mere eller mindre tilpasset del af helheden, eller at forene indvandrere og statsborgere i en helhed.

Ifølge ministeriet selv er deres opgave tilsyneladende det modsatte. Udlændinge, der oplever, at lovgivning udføres med henblik på at ramme dem mest muligt, føler sig ikke inkluderede. Og det opleves som temmelig fjendtligt at have et ministerium, der fejrer ethvert tiltag til at gøre det sværere at leve i landet og forlænge den periode, hvor man ikke er ligestillet med resten af befolkningen.

Når man juridisk er fremmedgjort i en ukendt, men med hver stramning voksende, periode, bliver man hverken indsluset eller optaget i helheden, man forbliver udenfor.

Stramningerne gør, at udlændinge ikke kan stemme, så de bliver ikke optaget i demokratiet.

Udlændingene kan ikke uddanne sig i Danmark, hvis de ønsker permanent opholdstilladelse så hurtigt som muligt, da uddannelse ikke længere danner grundlag for dette.

Man kan undre sig over, at både stats- og integrationsministeren igen og igen siger, at de udlændinge, vi ønsker i Danmark, er dem, der kommer for at arbejde eller uddanne sig, men samtidig indfører tiltag, der tvinger udlændinge til at vælge mellem uddannelse eller stabilitet i hverdagen og dermed tilskynder mange til at arbejde i ufaglærte jobs i stedet for at udnytte deres evner til Danmarks bedste. Udlændinge bliver ikke indsluset i det danske uddannelsessystem.

Udlændinge, der gerne vil have permanent opholdstilladelse, kan ikke modtage integrationsydelse eller revalidering. De betaler det samme i skat som alle andre, men de har ikke adgang til hele paletten af social sikring. De bliver ikke optaget i velfærdsstaten, selvom de betaler til den.

Det er måske heller ikke ønskeligt at have arbejdsløse udlændinge i landet, men tænker man det igennem, betyder det, at de er helt udelukket fra det sociale sikkerhedsnet, også i tilfælde af uforskyldt arbejdsløshed, f.eks. efter en arbejdsulykke.

De har ikke noget at falde tilbage på i perioden indtil de får et nyt job. Det gør det også sværere at skifte arbejde. I tilfælde af, at de er her på arbejdsvisum, kan de slet ikke skifte arbejde. De bliver ikke optaget i det fleksible arbejdsmarked.

Stramningerne vedtages ofte med tilbagevirkende kraft, og hver gang med krav, der strækker sig flere år tilbage i tiden, og som derfor er umulige at opfylde fra den ene dag til den anden. I en del tilfælde er stramningerne hastet igennem uden at følge den traditionelle arbejdsgang med høringsperiode, osv.

Et af de bærende principper inden for retssikkerhed er forudsigelighed forstået som muligheden for at kunne forudsige udfaldet af sin sagsbehandling, og den form for forudsigelighed oplever udlændingene ikke. Det er en trussel mod deres retssikkerhed. De bliver ikke optaget i retsstaten.

Hver gang, regeringen indfører flere stramninger, og Udlændinge- og Integrationsministeriet kan lade deres tæller tælle mere op, forlænges perioden, hvor udlændinge ikke bliver optaget i demokratiet, ikke bliver indsluset i uddannelsessystemet, ikke bliver optaget i velfærdsstaten, ikke bliver optaget i det fleksible arbejdsmarked, og ikke bliver optaget i retsstaten.

Stramningerne gør derfor det modsatte af at optage eller indsluse udlændinge i alt det, vi ellers er så stolte af ved Danmark. De forener ikke befolkningen om fælles værdier. Med den tæller signalerer Udlændinge- og Integrationsministeriet, at de ikke er et ministerium, der er til for at integrere udlændinge, men for at udelukke dem. Og det er de så stolte af, at de vil fejre det.

Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00