Debat

Debat: Friheden til at vælge egne værdier skal ikke kun være for de rige

DEBAT: Frit skolevalg er en elementær borgerret. Det er retten til selv at vælge de værdier, ens barn skal vokse op med – og det bør ikke afhænge af, hvad forældrene tjener, skriver Kristendemokraternes næstformand.

Privatskolen Ingrid Jespersens Skole i København.
Privatskolen Ingrid Jespersens Skole i København.Foto: Polfoto/Rumle Skafte
Søren Kristiansen Jacobsen Damm
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Isabella Arendt
Næstformand i Kristendemokraterne

Regeringen og DF vælger i finansloven at øge støtten til privatskolerne. Og det manglede da også bare. Til gengæld skal man høre fra de røde partier, at det er at tage penge fra folkeskolen.

For det første vil jeg slå fast, at støtten til privatskolener stadig ikke er på niveau er med støtten til folkeskolen. For det andet, så burde den måske være det.

Frit skolevalg er en borgerret, som ikke skal afhænge af, hvad forældrene tjener. Det er en ret som borger selv at vælge de værdier, som ens barn skal vokse op med. Privatskolerne er et tilbud om frit valg. Her kan forældre frit vælge barnets værdier – om de skal være kristne eller jødiske, en særlig pædagogik, vegansk kost eller et ekstra fokus på bevægelse eller musik.

Fri- og privatskolerne giver forældre et frit valg til at bestemme, hvilke værdier deres børn skal vokse op med. Og den ret skal ikke kun være for de rigeste. Hvis de røde fik deres vilje, ville privatskoler blive til eliteskoler for de rigestes børn. Og det synes jeg ikke er ønskeligt. Forældre skal vælge den skole, de synes er bedst – uanset om den er offentlig eller privat. Og det skal ikke være indkomsten, som bestemmer.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Hvis de røde fik deres vilje, ville privatskoler blive til eliteskoler for de rigestes børn.

Isabella Arendt
Næstformand i Kristendemokraterne

Desuden kan jeg godt forstå de forældre, som vælger folkeskolen fra. Siden den røde regering indførte heldagsskolen er kvaliteten i folkeskolen faldet. Senest så vi, at eleverne bliver dårligere til at læse. En helt naturlig konsekvens af en reform, som tog fritiden fra eleverne, eftermiddagene fra familierne og forberedelsen fra lærerne. Når lærerne ikke får tid til at forberede sig – ja, så bliver undervisningen ikke lige så god. Og så keder børnene sig. Og de bliver dårlige til simple færdigheder som at læse og regne.

Jeg ønsker en inkluderende folkeskole med dygtige lærere. Og inkluderende private skoler med dygtige lærere. Med i det ekstra tilskud på finansloven var også et krav om, at de private skoler løfter intergrationen. Det er ikke enten eller – det kan godt være både og.

Jeg er utrolig træt af en debat, hvor man tror, at hvis man støtter private skoler, så tager man penge fra folkeskolen. Det er ikke enten eller!

Isabella Arendt

Jeg er utrolig træt af en debat, hvor man tror, at hvis man støtter private skoler, så tager man penge fra folkeskolen. Det er ikke enten eller! At indføre heldagsskolen var en fejl, som de røde ikke har erkendt. Og det tog om noget kvalitet fra folkeskolen. At give penge til private skoler betyder ikke, at det er folkeskolen, som betaler. At støtte de private skoler sikrer alle forældre – rige som fattige – deres frie ret til at vælge de værdier, som deres børn skal vokse op med. Det er en borgerlig frihedsrettighed, som er værd at kæmpe for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Isabella Arendt

Senior public affairs rådgiver, Landbrug og Fødevarer, familiepolitisk rådgiver, Tænketanken Prospekt
BA i Statskundskab (Københavns Uni. 2017)









0:000:00