Debat

Debat: Giv de unge noget at se frem til

DEBAT: Mange unge går på grund af coronavirussen glip af livsbegivenheder, og det skal vi ikke negligere, skriver Ventilens sekretariatsleder og direktøren for Headspace. 

Unge går glip af overgangsriter og livsbegivenheder, der ikke kan negligeres. Det være sig karameldagen, studenterkørslen, efterskole- eller højskoleforåret, skriver debattører. 
Unge går glip af overgangsriter og livsbegivenheder, der ikke kan negligeres. Det være sig karameldagen, studenterkørslen, efterskole- eller højskoleforåret, skriver debattører. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Marie Lagoni Pedersen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rillo Snerup Rud og Trine Hammershøy
Sekretariatsleder, Ventilen og direktør, Det sociale netværk og Headspace Danmark

Kære voksne – og særligt I voksne, der bestemmer, hvad der skal ske for de unge i samfundet netop nu.

I (og vi) er nødt til at komme med klare svar og forventninger til de unge – både de unge i 9. klasse, på erhvervsskolerne, i gymnasierne og de, der er andre steder i livet.

De får ingen klare løfter, de bliver ikke vist en vej frem. Ingen lader til at ville tage ansvar for dem eller hånd om dem. Og derfor bekymrer de sig ekstraordinært meget om fremtiden lige nu.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Både Ventilen og Headspace Danmark bliver i øjeblikket kontaktet af helt almindelige unge, som er dybt, dybt bekymrede for fremtiden. Dem, der allerede havde det skidt inden coronavirussen tog fat i Danmark, er på nippet til at give op.

Det er nu store grupper af unge, der har det virkeligt skidt, fordi de er spærret inde derhjemme og afskåret fra deres normale sociale relationer. Knap hver anden ung føler sig ikke glad. 

Lad os give de unge en hjælpepakke, der er værd at stå op til. 

Rillo Snerup Rud og Trine Hammershøy
Sekretariatsleder, Ventilen og direktør, Det sociale netværk og Headspace Danmark

Manglende svar påvirker de unge
Kort sagt er hele generationen af unge dybt forvirrede og påvirkede af, at de ikke får klare svar.

Hvordan bliver eksamen? Kan jeg komme ind på mit studie? Holder mine klassekammerater zoom uden mig? Bliver der overhovedet nogen afslutningsfester?

Er der overhovedet nogen, som bekymrer sig om mig? Får jeg lov at kaste med karameller? Ser jeg nogensinde mine højskolevenner igen?

Læs også

Denne situation er rigtig hård for de unge. De ting, der fylder mest i deres liv; uddannelse, livsbane og relationer er forandret fra den ene dag til den anden. Det skal vi som mennesker og samfund tage lige så alvorligt, som vi tager de ældres eller kronisk syges isolation alvorligt.

Vi skal anerkende de unge
Selvfølgelig bør unge, ligesom alle andre grupper i samfundet, følge de sundhedsmæssige retningslinjer. Langt de fleste gør det også.

Problemet er blot, at de ved at følge de retningslinjer skal leve et liv, hvor både deres hverdagsliv og deres sociale liv er væsentligt forandret. Og de skal også leve med, at meget få personer faktisk giver dem credit for den kæmpe indsats, de yder.

På den ene side bliver de presset til et unaturligt ungdomsliv, og på den anden side er der ingen, der anerkender dem.

Det er vi nødt til at ændre på. Vi skal hjælpe de unge ved at fjerne så mange uvisheder som muligt og hjælpe dem til at vedligeholde og genetablere de gode relationer, mange af dem havde før.

De unge skal have en hjælpepakke
En måde at gøre det på, er at give dem nogle rammer og løfter i en verden, der ellers er uforudsigelig. Vi er nødt til at anerkende at det, de unge går glip af i år, for de flestes vedkommende er kæmpe begivenheder.

Det er overgangsriter og livsbegivenheder, der ikke bare kan negligeres. Det være sig karameldagen, dimissionen, studenterkørslen, efterskole- eller højskoleforåret. 

Ingen ved endnu, om det kan lade sig gøre at gennemføre nogle af disse begivenheder på alternativ vis, men sandsynligheden er nok ikke stor. Derfor bør vi som organisationer og som institutioner omkring de unge vise, at vi tager dem alvorligt ved at lave en plan B.

Lad os give de unge en hjælpepakke, der er værd at stå op til. 

Alternative planer skal igang
Ligesom plejehjemmene og børnehaverne opsætter pavilloner, kan gymnasierne måske begynde at planlægge, at der afholdes dimissionsfest på zoom, efterskolerne kan sætte kryds i kalenderen til en forlænget reunion-weekend til vinter eller noget helt tredje.

Begivenhederne bliver måske ikke lige så gode, som de plejer at være, men derfor kan man godt skrue noget sammen, der bliver godt og mindeværdigt. Det kan give de unge noget at glæde sig til og forberede sig på – det har de voldsomt meget brug for.

Hvis vi som samfund begynder at planlægge og gøre os umage for de unge, viser vi dem, at vi anerkender deres tab, og at vi anerkender, at det er rigtig svært at leve et liv, hvor alt enten er sat på hold eller totalt forandret.

Lad de unge, der har det svært lige nu, vide, at vi ser dem og gerne vil hjælpe. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rillo Snerup Rud

Direktør, Ventilen, bestyrelsesmedlem, Civilsamfundets Brancheforening
journalist (DJH)

Trine Hammershøy

Direktør, Det Sociale Netværk/Headspace Danmark, fhv. informationschef, Statsministeriet
cand.comm. (RUC. 1997)

0:000:00