Debat

Tidligere S-sekretær: Lykketoft skal erstatte Bramsen som forsvarsminister

DEBAT: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) er ikke uden ansvar i skandalerne i Forsvaret og bør ryge på porten. Lad afløseren være Mogens Lykketoft (S), skriver tidligere S-sekretær Erik Boel.

Ingen embedsmænd, der har prøvet at løbe om hjørner med Mogens Lykketoft, er sluppet godt fra det, skriver Erik Boel.
Ingen embedsmænd, der har prøvet at løbe om hjørner med Mogens Lykketoft, er sluppet godt fra det, skriver Erik Boel.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Peter Bjørnbak Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erik Boel
Forhenværende international sekretær i Socialdemokratiet

Skandalerne i Forsvaret er tydeligvis vokset minister Trine Bramsen (S) over hovedet. For så vidt er ministeren lovligt undskyldt. Hun er førstegangsminister og aldeles uerfaren på området.

Forsvaret er befængt, en røverbule, og har været det i mange år. Det nye er, at skeletterne ikke bliver i skabet, men falder ud. Sat på kort formel handler krisen om en rådden moral, hvor man rager til sig uden hensyn til love og regler. Ud fra devisen: Går den, så går den.

Alt for længe holdt Bramsen hånden over departementschef Thomas Ahrenkiel, uanset at han var den hovedansvarlige for de senere års skandaler. På trods af mange advarsler – blandt andet i en række kommentarer fra overtegnede – valgte ministeren sågar at forfremme Ahrenkiel til den prestigefyldte post som ambassadør i Berlin.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er dybt pinligt, at forsvarsministeren ville sende en embedsmand med så mange møgsager som repræsentant til Danmarks vigtigste allierede. Det kunne have givet diplomatiske forviklinger.

En delikat sag
For få dage siden sprang den seneste bombe: Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har gennemført ulovlige operationer, har talt usandt, har ulovligt spioneret mod borgere i Danmark og har gjort krumspring for at undvige kontrol af tjenesten.

Det er dybt pinligt, at forsvarsministeren ville sende en embedsmand med så mange møgsager som repræsentant til Danmarks vigtigste allierede.

Erik Boel
Forhenværende international sekretær i Socialdemokratiet

Langt om længe hjemsendte Bramsen ud over FE-chef Lars Findsen også departementschef Thomas Ahrenkiel. Men som ofte før reagerede ministeren en postgang for sent: Bramsen blev allerede sidste år orienteret om Ahrenkiels ansvar som tidligere chef for FE.

Nu har Bramsen endnu engang bebudet en undersøgelse – denne gang af FE. Hver gang Forsvaret løber ind i skandaler, beder ministeren om en undersøgelse ud fra det lønlige håb, at røgen lægger sig. Og at medier og offentlighed glemmer sagen.

Alt tyder på, at den seneste FE-sag er særdeles alvorlig. Ellers hjemsender man ikke topembedsmænd. Hertil kommer, at sagen er så delikat, at statsminister Mette Frederiksen (S) ikke har tillid til Enhedslistens loyalitet, idet partiet end ikke blev inviteret til en orientering om skandalen.

Da Mette Frederiksen skulle være statsminister og manglende de afgørende mandater, kendte hun ellers godt telefonnummeret på politisk ordfører Pernille Skipper. Sagen understreger på eklatant vis Enhedslistens rolle som rent og skært stemmekvæg.

Læs også

Ind med Lykketoft
Bramsen sidder nu løst i sadlen. Hendes bedste håb er, at statsminister Frederiksen vil anse det for et personligt og forsmædeligt nederlag, hvis hun bliver nødsaget til at fyre en minister.

På den anden side kan statsministeren ikke i længden holde til, at forsvarsministeriet sejler – slet ikke i en tid, hvor regeringen ønsker markant at øge forsvarsbudgettet. Hvortil kommer bekymringen hos vore allierede over rodet i FE, som de deler fortrolige oplysninger med.

I den socialdemokratiske folketingsgruppe står mulige ministeremner ikke ligefrem i kø. Martin Rossen kunne have været en kandidat som ny forsvarsminister. Men af uransagelige årsager har han valgt at drage til Als for at blive lobbyist. Også Sass Larsen har sagt farvel til dansk politik og ser ud til trives med storkapitalen som direktør for kapitalfondene.

Et langt mere interessant bud er en oldtimer som Mogens Lykketoft. Der står bred folkelig og politisk respekt om Lykketoft. Som finansminister i 1990'erne blev han kåret til Europas bedste af slagsen. Aldersfascisterne vil hævde, at han er for gammel.

Men prøv at hør her: Lykketoft er på alder med USA's præsident, Donald Trump, og nogle år yngre end demokraternes præsidentkandidat Joe Biden. Og i øvrigt i strålende form.

Og så skal jeg hilse at sige, at ingen embedsmænd, der har prøvet at løbe om hjørner med Mogens Lykketoft, er sluppet godt fra det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Boel

Forfatter, fhv. International sekretær, Socialdemokratiet 1992-2003 og forstander for Europahøjskolen og Krogerup
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981)

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)









0:000:00