Delaftale om sundhedsreform sparker fremtiden for specialiserede institutioner til hjørne

SUNDHEDSREFORM: Delaftale udsætter placering af 64 institutioner på det specialiserede socialområde til august. Aftalen udløser hård kritik fra organisationer og regioner, som frygter afspecialisering.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Den fremtidige placering af 64 institutioner på det specialiserede socialområde, som i dag hører under regionerne, har udgjort et ømt punkt i forhandlingerne om en sundhedsreform.

Den følsomme beslutning er nu udsat til august – og vil derfor først blive truffet efter den samlede aftale om sundhedsreform, som ventes at falde på plads i løbet af få dage.

Det fremgår af den delaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede mandag formiddag i Finansministeriet.

Læs mere: Her er regeringens og DF’s aftale om det specialiserede socialområde

Det er uacceptabelt, at man i sin iver efter at indgå en hurtig aftale lige før et valg nu kaster hele det specialiserede socialområde ud i et ingenmandsland.

Sophie Hæstorp Andersen
Fmd. psykiatri- og socialudvalget, Danske Regioner

"Vi har lavet en aftale om, at inden vi overhovedet begynder at rykke på nogen af strukturerne, vil vi have lavet en grundig undersøgelse af, hvad der er den rigtige placering, så vi sikrer, at de sårbare borgere ikke bliver kastebold og risikerer at lande det forkerte sted," siger finansminister Kristian Jensen (V).

Frygt for afspecialisering
Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om, at der skal igangsættes en nærmere undersøgelse af de enkelte regionale tilbud, inden der tages stilling til, hvor tilbuddene skal placeres. Undersøgelsen skal være afsluttet i august 2019.

Nedlæggelse af regionerne udgør en hjørnesten i sundhedsreformen. De skal ifølge regeringens udspil erstattes med 21 kommunale sundhedsfællesskaber. Organisationer og fagfolk på socialområdet frygter dog afspecialisering, hvis de regionale institutioner på det specialiserede område overgår til kommunerne.

Dansk Folkeparti deler bekymringen, men har dog tiltro til, at delaftalen vil skabe ro til at finde den rigtige løsning.

"Vi har fjernet alle de steder, hvor der stod 'kommuner' i aftalen. Jeg er godt tilfreds med, at vi ikke har lagt os fast på en placering, og ser frem til, at vi får kigget på det til august igen," siger sundhedsordfører Liselott Blixt.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00