Radikal selvransagelse: "Lortevalg"

NEDERLAG: Det var tid til selvransagelse på Radikales landsmøde i weekenden. For meget økonomi og for få visioner gik igen som forklaring på det dårlige valgresultat, men partiet er nu klar til at kigge fremad. 

Foto: Johnny Anthon Wichmann/Scanpix
Cecilie Gormsen

NYBORG: ”Kære Radikale. Vi har lige tabt et valg.”

Sådan starter den nu tidligere landsformand Klaus Frandsen sin tale ved Radikales landsmøde i weekenden. Måske har han en fornemmelse af, hvad der vil blive et af hovedtemaerne, da han for sidste gang som formand åbner Radikales landsmøde – for valgnederlaget kommer til at fylde meget. Måske kan han ligeså godt tage tyren ved hornene og få det ud i verden; valget 18. juni var nemlig skidt. Rigtig skidt faktisk, når man spørger Radikale. 

For selv når man hedder Radikale, indfinder selvransagelsen sig, når man bliver mere end halveret ved et valg. Fra 9,5 procent af stemmerne ved valget i 2011 til 4,6 procent i juni i år. Fra 17 mandater til otte. Fra at være i regering til at være i opposition. De fleste i folketingsgruppen peger på, at det i højere grad var ydre omstændigheder, som gjorde udslaget – Alternativets tilblivelse, fire år i regering tærer og så videre – men alligevel er det tid til selvransagelse i Nyborg.

"Lortevalg. Sikke et lortevalg"
Blandt magenta-farvede plakater og pjecer, navneskilte og poser spredt ud over bordene debatteres der livligt fra talerstolen i Nyborg. Tre timers debat, hvor et af de mest diskuterede emner er valgnederlaget og – alt efter hvem man spørger – den fejlslagne valgkampagne. Og der er kø til talerstolen for at kommentere valgresultatet.

”Lortevalg. Lortevalg. Sikke et lortevalg,” lyder det fra Kasper Tingkær på talerstolen, mens en anden noterer sig, at ”det må være en helt særlig radikal specialitet, at man på valgnatten lød begejstret” for valgresultatet, der mere end halverede folketingsgruppen.

De fleste indlæg om valgnederlaget fra talerstolen på landsmødet er kritiske. Økonomien fyldte for meget i valgkampen, de grønne og sociale visioner fyldte for lidt.

”Hånden på hjertet: Den økonomiske politik kom nok til at fylde for meget i vælgernes bevidsthed på bekostning af socialpolitik, miljø, klima, natur og retspolitik,” siger Jesper Gronenberg, da han indtager talerstolen.

Skal gøre drømme til virkelighed
Blandt de 550 deltagere på landsmødet er blandt andet Ida Auken, som også har gennemgået valgnederlaget. Og hun ser mange grunde til, at valget gik, som det gik:

”Meget handlede om, at vores politik var meget omfattende, og vi løste problemer, som folk måske ikke engang havde forstået, fandtes. Og der var nok nogle, som oplevede os som et parti, der mest var optagede af at få betalt regningerne i samfundet og få pengene til at passe og mindre på drømme og visioner,” siger hun, selv om hun ikke selv synes, det er helt berettiget.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00