Derfor er der grund til at være varsom over for kinesiske investeringer i Arktis

INVESTERINGER: Uigennemsigtige lånevilkår, bagvedliggende geopolitiske dagsordener og risikoen for at blive fanget i en gældsfælde. Det kan være konsekvenserne, når et land accepterer kinesiske investeringer, viser erfaringerne fra Afrika.

Andreas Krog

Danmarks daværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), rejste i efteråret 2018 til Grønlands hovedstad Nuuk med direkte tilskud, lån og lånegarantier for tilsammen 1,6 milliarder kroner til at hjælpe grønlænderne med at finansiere et enormt lufthavnsprojekt.

Det udgør en af grundstammerne i udviklingen af en mere diversificeret grønlandsk økonomi, som skal gøre Grønland mindre afhængig af Danmark og i sidste ende gøre landet i stand til at stå på egne ben.

Lars Løkke Rasmussen lagde ikke skjul på, at det handlede om at holde kinesiske investeringer ude af Grønland.

Det samme var tilfældet to år før, da Løkke Rasmussen også tog initiativ til at forpurre, at et statskontrolleret kinesisk selskab overtog den nedlagte militærbase Grønnedal i Sydgrønland.

Normalt er den kinesiske regering direkte eller indirekte involveret, hvilket giver investeringerne et stærkt geostrategisk strejf.

Rainer Thiele
Professor, Kiel Institute for the world economy.

USA har i år styrket sine bånd til både Grønland og Færøerne med en række samarbejdsaftaler, som blandt andet sandsynligvis vil føre til øgede amerikanske investeringer i Grønland og på Færøerne samt øget handel og samarbejde inden for turisme, råstofudvinding og uddannelse.

Tre eksempler på at man fra både dansk og amerikansk side i disse år gør sig store anstrengelser for at holde kinesiske investeringer ude af Arktis og især Grønland.

Fanget i gældsfælde
Når man er så forhippet på at tilbyde grønlænderne og færingerne et alternativ til kinesiske yeng, så handler det om de erfaringer, som afrikanske lande har gjort med kineserne som investorer og långivere.

Erfaringer, som i adskillige tilfælde blandt andet har fanget landene i gældsfælder.

"Kinesiske investeringer er ofte ekstremt uigennemsigtige med hensyn til eksempelvis lånevilkår og tilbagebetalingsmetoder," påpeger professor Rainer Thiele fra Kiel Institute for the World Economy, der sidste år udgav en rapport om problemstillingen.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00