Det sker i EU: Goddag til Trump, farvel til May

OVERBLIK: Donald Trump er på europatur, Theresa May takker af som premierminister, EU-ministre valfarter til Luxembourg, mens Danmark går til valg.

Én af de allersidste officielle pligter, før Theresa May går af, bliver at deltage i den amerikanske præsidents statsvisit i Storbritannien i denne uge.
Én af de allersidste officielle pligter, før Theresa May går af, bliver at deltage i den amerikanske præsidents statsvisit i Storbritannien i denne uge.Foto: Jack Taylor / Getty Images / Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 3. juni
Efter et par uger i valgdvale kværner EU-møllen nu lige så langsomt videre. De nyvalgte EU-parlamentarikere er ved at finde sammen i deres nye politiske fællesskaber, og EU’s ministre er tilbage ved mødebordene.

Det hele bliver dog overskygget af, at den amerikanske præsident og hans omrejsende cirkus påbegynder en europatur, der ikke kan undgå at skabe overskrifter. Han lægger ud i London mandag, hvor han skal mødes med kongefamilien og deltage i en stor statsmiddag, som forventes at blive mål for en række protestdemonstrationer. Med kommer hans hustru og fire af hans børn.

De europæiske landbrugsministre tager på studietur til Rumænien. Forskning i bioøkonomi og innovation i landbruget er i højsædet. Det bliver dog uden dansk deltagelse på grund af valg.

Tirsdag 4. juni
Trump møder premierminister Theresa May og muligvis også flere prominente Brexit-stemmer som tidligere udenrigsminister Boris Johnson og leder af The Brexit Party Nigel Farage. Han har rost dem begge to og beskrev dem i sidste uge som meget interessante og nogle ”meget gode fyre”.

Samme dag kommer EU’s Revisionsret med en ny rapport, hvor den ser på, hvordan det går med at bruge de europæiske patientrettigheder til at søge lægehjælp på tværs af grænser. Et af de lande, som er med i revisorernes stikprøvekontrol, er Danmark.

Onsdag 5. juni
Mens danskerne er stærkt optaget af at vælge deres politiske repræsentanter for de næste fem år, sker der også ting i resten af Europa.

Det omrejsende Trump-cirkus tager til Irland, hvor den amerikanske præsident skal møde premierminister Leo Varadkar.

I Bruxelles skal EU-Kommissionen blandt andet diskutere et udkast til næste års EU-budget og vedtage den såkaldte europæiske semesterpakke, der indeholder de økonomiske karakterbøger for landene. De bliver dog først offentliggjort torsdag.

Samme dag møder formand for Det Europæiske Råd Donald Tusk den nye ukrainske præsident, komikeren Volodimir Zelenskij.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00