Det sker i EU: May i Brexit-land, ny formand for euro-klubben og sortliste over skattely

OVERBLIK: I denne uge skal briterne komme med et rigtig godt tilbud på en skilsmisse-deal til de øvrige EU-lande, hvis de ønsker fremskridt i forhandlingerne på denne side af jul. Eurolandene skal have ny formand, amerikanerne kommer til Bruxelles, og EU’s finansministre skal blive enige om en liste over skattely.

Mandag udløber den frist, som de resterende 27 EU-lande har sat for briterne til at komme med et forslag, der kan bringe skub i skilsmisseforhandlingerne mellem parterne. Derfor kommer den britiske premierminister, Theresa May, til Bruxelles for at mødes med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.
Mandag udløber den frist, som de resterende 27 EU-lande har sat for briterne til at komme med et forslag, der kan bringe skub i skilsmisseforhandlingerne mellem parterne. Derfor kommer den britiske premierminister, Theresa May, til Bruxelles for at mødes med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.Foto: /ritzau/AP/
Rikke Albrechtsen

Mandag 4. december
Den britiske premierminister, Theresa May, møder EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker til en arbejdsfrokost, der har ét stort punkt på menuen: Kan briterne levere et grundlag for skilsmisseforhandlingerne mellem dem og Unionen, der er solidt nok til, at EU-landene er villige til at sige ja til at begynde at diskutere de to parters fremtidige forhold?

Eurolandenes finansministre mødes for at beslutte, hvem af dem der skal være den næste formand for deres fælles klub, den såkaldte Eurogruppe. Den portugisiske, lettiske, slovakiske og luxembourgske minister har lagt billet ind på jobbet. Ved aftenstide åbner de dørene for landene uden for den fælles mønt, herunder Danmark, for at diskutere det forestående topmøde om fremtiden for EU’s økonomiske samarbejde, der finder sted næste uge.

Der er også rådsmøde i Bruxelles for EU’s ministre for telekommunikation, som blandt andet skal diskutere privatliv på internettet, frie datastrømme og cybersikkerhed. Og så skal den afsatte catalanske premierminister for en dommer i Bruxelles i forbindelse med den arrestordre, som de spanske myndigheder har udstedt på ham.

Tirsdag 5. december
EU’s finansministre mødes igen tirsdag for blandt andet at vedtage en længe ventet sortliste over skattely-lande, som vil kunne blive underlagt sanktioner, hvis de ikke viser mere samarbejdsvilje og åbenhed om de pengestrømme, der går deres vej. Derudover skal de også diskutere bankunionen, og hvad der skal til for at færdiggøre den.

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, er i Bruxelles, hvor han blandt andet er inviteret til en uformel frokost med EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, og Unionens udenrigsministre for at diskutere forholdet mellem amerikanerne og europæerne. Samme dag og i samme by mødes mange af dem igen til Natos udenrigsministermøde, der løber over to dage.

EU’s transportministre er også i Bruxelles. De vil diskutere de forskellige forslag i den såkaldte mobilitetspakke for transport, herunder nye regler for arbejdsforholdene for chauffører, der opererer i andre lande. De skal også tale rettigheder for jernbanepassagerer og konkurrenceforhold i luftfarten.

Imens tager formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, en tur til Jerusalem og videre derfra til Ramallah.

Onsdag 6. december
På det ugentlige møde i EU-Kommissionen vil de 28 kommissærer tage bestik af briternes Brexit-udspil og give deres melding om, hvorvidt de mener at der er opnået det magiske ”tilstrækkeligt fremskridt” i skilsmisseforhandlingerne mellem parterne.

Derudover kommer de med et spændt afventet udspil til, hvordan Unionens økonomiske politik skal se ud i fremtiden. Herunder en ny såkaldt europæisk valutafond, der skal være sikkerhedsnettet under EU’s bankunion.

Torsdag 7. december
EU’s beskæftigelsesministre har en række besværlige sager på dagsordenen, når de mødes i Bruxelles. De vil forsøge at blive enige om et nyt tilgængelighedsdirektiv, der skal lette livet for handicappede. De skal tage livtag med en opdatering af de fælles EU-regler for koordinering af sociale sikringsordninger, herunder ydelser til familier. Og så skal de diskutere et kontroversielt forslag, der vil give øremærket betalt forældreorlov til begge forældre.

EU’s asyl- og indenrigsministre kommer også til Bruxelles for blandt andet at blive enige om grundlaget for EU’s nye it-sikkerhedsagentur, der går under navnet eu-LISA. De vil også diskutere terrorbekæmpelse og den igangværende reform af EU’s asylregler.

En vigtig afstemning i Parlamentets energiudvalg og miljøudvalg skal lægge de folkevalgtes linje for, hvordan man holder øje med, om EU’s medlemsstater holder det, de lover i forhold til de energi- og klimamål, de har sat for 2030.

Samme dag holdes en stor høring i Parlamentets borgerrettighedsudvalg om retssikkerhedssituationen i Ungarn med blandt andre den ungarske udenrigsminister. Mens EU-Kommissionen leverer den månedlige oversigt over lande, der står til at få en overtrædelsessag på halsen for ikke at følge EU-reglerne.

Fredag 8. december
EU’s justitsministre mødes i Bruxelles – dog uden dansk deltagelse – for blandt andet at blive enige om nye regler om adgang til oplysninger om udlændinges straffeattester og om indefrysning af konfiskerede tyvekoster eller andet, der er opnået ad kriminel vej.

Samme tid og sted mødes EU’s sundhedsministre – med dansk minister til stede. De skal blandt andet diskutere, hvorvidt der skal mere samarbejde til på lægemiddelområdet for at sikre bedre adgang til medicin.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

0:000:00