Det sker i ugen: Handicaptillæg på EUD, udvalgsmøde og formandsvalg

OVERBLIK: Folketinget skal andenbehandle et forslag om handicaptillæg til elever på erhvervsuddannelser. Undervisningsudvalget skal diskutere et lovforslag om gyldigt fravær for civilsamfundsengagement, og Danske HF & VUC skal vælge ny formand.

Folketinget skal i denne uge andenbehandle et lovforslag om at indføre muligheden for et handicaptillæg til unge på erhvervsuddannelser. 
Folketinget skal i denne uge andenbehandle et lovforslag om at indføre muligheden for et handicaptillæg til unge på erhvervsuddannelser. Foto: /ritzau/Henning Bagger
Niels Frederik Rickers

Velkommen til denne uges overblik over dansk uddannelsespolitik.

Vi træder nu ind i den sidste uge, inden Folketinget sammen med resten af landet kan holde påskeferie.

Denne uge byder blandt andet på behandling af en aftale om handicaptillæg til erhvervsuddannelser, et møde i Undervisningsudvalget samt et formandsvalg.  

Vi starter i folketingssalen, hvor politikerne tirsdag skal andenbehandle et lovforslag (L 182) fra uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).

Det drejer sig helt konkret om et forslag, om at give elever på erhvervsuddannelserne med psykiske eller fysiske handicap mulighed for at modtage et handicaptillæg på 5.500 kroner om måneden.

Ydelsen vil i så fald fungere som et tillæg til elevernes almindelige SU og ligner det nuværende handicaptillæg til studerende på videregående uddannelser.

Lovforslaget indeholder derudover et ønske om at hæve fribeløbet med 1.000 kroner for elever på ungdomsuddannelserne og studerende på videregående uddannelser.

Et flertal i Uddannelses- og Forskningsudvalget har efter forslagets førstebehandling bakket op om ændringerne. I en betænkning har Enhedslisten dog gjort det klart, at mens de støtter tiltaget om handicaptillæg, ønsker de til gengæld ikke at hæve fribeløbet for de studerende.

De mener ikke, at det er hensigtsmæssigt at give de studerende incitament til at arbejde mere ved siden af deres studier og ser hellere, at pengene til at hæve fribeløbet bruges til fradrag på udgifter til undervisningsmaterialer eller til rabatordninger på transport til de studerende.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00