Debat

DF-borgmester: En svækket hovedstad styrker ikke provinsen

DEBAT: Flere af Københavns kulturelle aktiviteter kommer hele landet til gode. Vil man have flere kulturtilbud til provinsen, er det derfor ikke vejen frem at svække hovedstaden, skriver kulturborgmester i København Carl Christian Ebbesen (DF).

Vil man have flere kulturtilbud til provinsen, er det ikke vejen frem at svække hovedstaden, skriver kulturborgmester i København, Carl Christian Ebbesen (DF).
Vil man have flere kulturtilbud til provinsen, er det ikke vejen frem at svække hovedstaden, skriver kulturborgmester i København, Carl Christian Ebbesen (DF).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carl Christian Ebbesen (DF)
Kulturborgmester i København 

Det er glædeligt, at en ny aftale fra i år øger støtten til, at provinsens teatre kan gæstespille i København. Den form for kultur­udveksling er til glæde for alle parter – og gør grøften mellem hovedstaden og resten af landet mindre.

Carl Christian Ebbesen (DF)
Kulturborgmester i København

Er den statslige støtte til kultur fordelt ligeligt nok hen over Danmark? Det er bestemt et vigtigt spørgsmål at diskutere, hvis vi skal sørge for, at kulturområdet kan bidrage til et mindre opdelt Danmark.

Fakta
Statens og kommunernes bidrag til kultur og idræt stiger i år til 23,7 milliarder kroner. Men hvordan bliver alle pengene fordelt? 

Altinget spørger et nyt hold af debattører: Sikrer den nuværende ordning bredden og mangfoldigheden, eller er det kun hovedstaden og den såkaldt elitære kultur, der nyder godt af kulturpengene? Eller er det lige omvendt nu med den nye regering? Skaber den offentlige kulturstøtte i virkeligheden et Danmark i to hastigheder? 

Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Der er ingen tvivl om, at man som københavner nyder godt af de mange nationale kulturinstitu­tioner, der er placeret i hovedstaden. Man har en bred vifte af tilbud lige under snuden, som man ikke lige finder i nogen dansk provinsby. Derfor mener jeg også, at der skal ydes en aktiv indsats for at sikre, at provinsen også kan nyde godt af mange kulturtilbud.

Spørgsmålet er så, hvordan det bedst gøres. Da der går mange statslige kroner til kulturinstitution­er beliggende i hovedstaden, konkluderer nogle straks, at svaret er at flytte kroner og eventuelt institutioner ud i provinsen. Men her skal man passe på ikke at gøre grøfterne dybere, end de faktisk er.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Støtte kommer hele landet til gode 
Selvom indbyggerne i hovedstadsområdet for eksempel bor tæt på Det Kongelige Teater, så er der jo altså ikke tale om et københavnsk egnsteater, men om hele Danmarks nationalscene, der retter sig mod alle danskere. Så de statslige midler gavner ikke kun københavnerne, som i øvrigt støtter Det Kongelige Teater med knapt 50 millioner kroner årligt ud over det, staten giver. Desuden er de fleste vel med på, at det er naturligt at have en vis koncentration af nationale kulturinstitutioner i hovedstaden.

Til gengæld mener jeg, at der bør ses på, om ikke en stor kulturproducent som DR kan flytte flere produktioner og arbejdspladser til resten af landet. Ligesom jeg mener, at det ved oprettelsen af nye kulturinstitutioner altid bør overvejes, om de med fordel kan placeres uden for hovedstaden.

Man kan selvfølgelig også flytte kulturkroner uden at flytte institutioner. Og det skal man også gøre, hvis der er ubegrundede geografiske forskelle på spil. Når jyske kunstmuseer for eksempel mener, at der går uforholds­mæssigt mange statslige midler til museer nær hovedstaden, så skal den kritik tages alvorligt og forholdene diskuteres.

Men generelt mener jeg ikke, at vejen frem er at styrke provinsen ved at svække hoved­staden. Ikke kun, fordi jeg helst ser en model, hvor kulturtilbuddene i resten af landet får ekstra midler, i takt med at der bliver råderum til det. Nej, også fordi jeg mener, at en del af de kulturelle aktiviteter i København faktisk kommer det øvrige Danmark til gode.

Mindre grøft mellem hovedstad og provins
For eksempel samarbejder teatret Sort/Hvid med teatre i Jylland, så succeser på den københavnske scene også kommer ud til resten af landet. Ligesom Det Kongelige Teater sidste år opførte 84 forestilling­er uden for København og i øvrigt arbejder med digital adgang til forestillinger samt forløb med skoler og andre tiltag, som laves i tæt dialog med de kommuner, der efterspørger det. 

Noget lignende foregår inden for musikken, hvor udviklingen omkring de såkaldt ”genrespecifikke spillesteder” som Jazzhouse og Culturebox i København også kan tilføre noget andre steder, når kunstnerne lægger vejen forbi.

Pointen er, at der er nogle genrer, hvor den ”kritiske masse” af udøvere kun er stor nok i en storby som København. Og at støtte til musik og scenekunst her også kan gavne menne­sker i resten af landet, så længe vi sørger for, at den også kommer ud til dem.

Og provinskulturen skal selvfølgelig også til hovedstaden. Derfor er det glædeligt, at en ny aftale fra i år øger støtten til, at provinsens teatre kan gæstespille i København. Den form for kultur­udveksling er til glæde for alle parter – og gør grøften mellem hovedstaden og resten af landet mindre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Christian Ebbesen

2. næstformand, Københavns Borgerrepræsentation (DF), organisatorisk næstformand, Dansk Folkepartis Landsorganisation
civiløkonom (Odense Uni. 1993)

0:000:00