Debat

DF: Britisk EU-afstemning bliver en gyser

DEBAT: Resultatet af briternes afstemning om EU-medlemskab 23. juni vil få stor betydning for Danmark. Og på nuværende tidspunkt er det fuldstændig uklart, hvad briterne vil stemme, skriver Kenneth Kristensen Berth (DF).

Udfaldet af den britiske EU-afstemning er stadig fuldstændig uklart, skriver Kenneth Kristensen Berth (DF).  
Udfaldet af den britiske EU-afstemning er stadig fuldstændig uklart, skriver Kenneth Kristensen Berth (DF).  Foto: Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kenneth Kristensen Berth (DF)
EU-ordfører

Skal Storbritannien melde sig ud af EU?

Det vil blive afgjort ved en folkeafstemning torsdag 23. juni. Det bliver en skæbnedag for Storbritannien såvel som for EU. Også for Danmark vil resultatet få stor betydning. Som dansker håber jeg, at briterne forbliver i EU. Hvis jeg var brite, er jeg knapt så sikker på, hvad jeg ville ønske.

Udsigt til en valg-gyser
Før han blev valgt til premierminister, lovede David Cameron briterne en afstemning om britisk EU-medlemskab. Om få måneder oprinder så dagen, hvor briterne skal træffe deres valg. Det formelle udgangspunkt er den aftale om ændrede vilkår for Storbritanniens medlemskab af EU, som Cameron fik forhandlet på plads på topmødet 18.-19. februar. Vil man blive i EU på de vilkår, eller vil man helt ud? Det er det spørgsmål, briterne skal besvare.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Aftalen indeholder flere gode elementer, som også har relevans for Danmark, såsom indeksering af børnepenge, som ryger ud af landet, den såkaldte ”nødbremse”, der giver mulighed for først at udbetale sociale ydelser til arbejdstagere fra andre EU-lande efter fire år i landet, opgør med Metock-dommen og så videre.

Er det nok til at overbevise briterne om, at de skal stemme for fortsat medlemskab? Det er på nuværende tidspunkt fuldstændigt uklart. Valgkampen og afstemningen bliver med andre ord utrolig spændende.

Der kan ikke være tvivl om, at Storbritanniens reformkrav er den stærkeste drivkraft for forandring af EU i den retning, som et flertal her i Danmark også kæmper for.

Kenneth Kristensen Berth (DF)
EU-ordfører

Bedst med et ja
Jeg håber på et ”ja”. Af den simple årsag, at jeg mener, at det vil være det bedste for Danmark. Storbritannien er en af Danmarks væsentligste allierede i EU, og vi er bedst tjent med, at briterne forbliver centralt placeret i EU-samarbejdet.

Og så skal man heller ikke være blind for, at hvis briterne stemmer sig ud af EU, så bortfalder aftalen mellem Storbritannien og EU i sagens natur, og det er jo problematisk i sig selv, hvis man som jeg gerne ser, at Danmark – og andre medlemslande som måtte ønske det – får samme muligheder som briterne for at begrænse udbetalingerne af børnepenge til børn i andre lande og så videre.

Under valgkampen sidste år lavede de fire partier i ”blå blok” en glimrende aftale om at sikre dansk velfærd i Europa. Vi var blandt andet enige om, at vi skal indføre optjeningsprincipper til danske velfærdsydelser for borgere fra andre EU-lande, hvor det kan lade sig gøre, og at vi skal sikre dagpengeregler, så udenlandske EU-borgere ikke kan få fuld adgang til danske dagpenge efter få ugers arbejde i Danmark.

Håb for reform-alliance
Mere overordnet var der enighed om, at den danske regering skal søge at samle en alliance af ligesindede lande, som vil arbejde for at sikre, at EU ikke udvikler sig i retning af en social union, ligesom vi vil have en taget EU-reglerne for vandrende arbejdstagere op til revision. Det var en rigtig god aftale, og det er stadig en utrolig vigtig dagsorden.

Og det er en dagsorden, som helt klart står stærkere, hvis Storbritannien forbliver medlem af EU. Der kan ikke være tvivl om, at Storbritanniens reformkrav er den stærkeste drivkraft for forandring af EU i den retning, som et flertal her i Danmark også kæmper for. Danmark vil med andre ord få meget svært ved at undvære Storbritannien i EU. Derfor håber jeg, de bliver.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

0:000:00