Analyse af 
Erik Holstein

Thulesen har sejret ad helvede til

ANALYSE: Dansk Folkepartis nedtur kommer i en situation, hvor partiet aldrig har haft mere indflydelse. Hvis Thulesen går i panik og ændrer strategi, risikerer han at tabe på både gyngerne og karrusellen.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl er kommet i uvante problemer, men DF's nedtur er meget anderledes end eksempelvis den konservative nedtur.<br>
DF-formand Kristian Thulesen Dahl er kommet i uvante problemer, men DF's nedtur er meget anderledes end eksempelvis den konservative nedtur.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Der verserer to fortællinger om Dansk Folkeparti, som begge er sande, men sjældent bliver fortalt samtidig.

Den ene beskriver DF's enorme vælgertab siden valget i 2015. Med et minus på over 150.000 vælgere er det en meget dramatisk fortælling, der helt har domineret mediebilledet den sidste måned.

Den anden fortælling handler om, at store dele af DF's værdipolitik er blevet adopteret af andre partier, og at DF for første gang står til at få en politisk nøgleposition uanset valgresultatet. En situation, der frustrerer politikere til højre og venstre – lige fra Alternativet og Radikale til Venstre og Liberal Alliance.

De to modsatrettede elementer sætter DF-ledelsen i en ekstremt kompleks situation kort før forårets to valg, der tegner til at blive eklatante nederlag for partiet.

Alt tyder på, at DF havde tabt vælgere i et langt hurtigere tempo, hvis Thulesen havde indskibet sig i VLAK-regeringens kerneprojekt.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Atypisk nedtur
Dansk Folkepartis nedtur er meget anderledes end den socialdemokratiske tilbagegang fra efteråret 1998 og frem og den konservative nedsmeltning, der startede i 1997. I begge tilfælde mistede de to partier såvel en syndflod af vælgere som afgørende politisk magt.

For DF er der derimod tale om, at vælgertabet modsvares af en stigende parlamentarisk indflydelse.

Partiet har gennem de sidste 18 år fået ændret den danske udlændingepolitik, så den fundamentalt adskiller sig fra nabolande som Sverige og Tyskland. Og i den seneste regeringsperiode har DF på afgørende dele af den økonomiske politik haft større indflydelse end regeringen selv.

På den måde har DF sejret ad helvede til – for nu at bruge den gamle LO-formand Thomas Nielsens tvetydige begreb. Indfrielse af centrale politiske krav kan nemlig have den kedelige bivirkning, at det bliver sværere at overbevise om, at man stadig er uundværlig.

DF's aktuelle problemer skal ikke undervurderes, men det er ulogisk at lave en entydig nederlagsfortælling om et parti, der får en stadig større del af sin politik igennem.        

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00