DF holder fast: Esben Lunde har løjet

Fiskeriordfører Ib Poulsen (DF) kunne ikke give svar på, om Dansk Folkeparti har forsat har tillid til Esben Lunde Larsen efter fredagens hastesamråd. Foto: Toke Kristiansen/Altinget.dk

SAMRÅD: Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fastholder på dagens samråd, at han ikke har vildledt Folketinget, men DF er utilfreds med ministerens forklaring. 

Dansk Folkeparti er stadig ikke tilfreds med miljøminister Esben Lunde Larsen (V) efter et hastesamråd fredag.

Ministeren skulle på samrådet forklare, hvorfor han har tilbageholdt vigtige oplysninger for Folketinget i sagen om stramning af reglerne om de såkaldte kvotekonger.

Læs også: Forstå sagen om Esben Lunde, løgn-beskyldningerne og kvoteopgøret

Men efter samrådet mener Dansk Folkeparti ikke, at Esben Lunde Larsens (V) forklaringer er tilfredsstillende.

"Han har løjet omkring, hvorvidt han kendte til forslag, der kunne bruges fremadrettet. Der ligger 16 forslag, og han har kendt til mindst 9-10 af dem. Det har han erkendt," siger Ib Poulsen.

S: Meget alvorligt for ministeren
Ministeren har tidligere benægtet at have haft kendskab til de 16 bruttoforslag fra Landbrug- og Fiskeristyrelsen om, hvordan tendensen med kvotekonger kunne stoppes.

Men på samrådet kom det frem, at ministeren muligvis havde set flere af forslagene og valgt kun at gå videre med et par af dem. Ministeren ville dog ikke svare endegyldigt på, hvorvidt han kendte til forslagene eller ej og bad udvalget om at sende et skriftligt spørgsmål i stedet.

Enhedslisten kalder sagen alvorlig, men vil ikke tage stilling til, hvad der videre skal ske, før Esben Lunde Larsen har oversendt et skriftligt svar på, om han kendte til forslagene eller ej.

"Det er absurd, at oplysninger på den måde bliver tilbageholdt. Det, vi skal have klarhed over, er, om ministeren har vidst det her og dermed har sanktioneret, eller om han ikke har vidst det," siger miljøordfører for Enhedslisten Maria Reumert Gjerding.

Heller ikke Socialdemokratiet er tilfreds med ministerens forklaring på dagens samråd. Fiskeriordfører Simon Kollerup kalder situationen efter samrådet "meget alvorlig".

"Samrådet viser tydeligt vores bange anelser. Ministeren har ligget inde med viden om forslag, som han efter flere opfordringer fra os ikke har givet Folketinget. Han har tilbageholdt det aktivt for os, det er meget alvorligt for ministeren," siger Simon Kollerup.

Hvorvidt sagen skal have politiske konsekvenser, er i høj grad op til Dansk Folkeparti. Partiet vil dog endnu ikke sige, om de vil gå videre med sagen efter dagens samråd.

"Det skal I ikke spørge mig om, det må vi i partiet finde ud af," siger Ib Poulsen og tilføjer: "Men det kan aldrig gavne, at vi lyver over for hinanden."

Esben Lunde Larsen selv påpeger, at han har fået forelagt tre punkter, og af de tre, er han gået videre med to. Han beklager, at han ikke forelagde alle tre anbefalinger for medlemmerne.

Se ministerens kommentarer efter samrådet her.

"Jeg forelægger de to forslag, jeg ønsker at gå videre med. Så har jeg sagt til samrådet i dag, at ønsker man alle anbefalinger, vil jeg da give det fremadrettet" siger Esben Lunde Larsen efter samrådet. 

Udpluk fra samrådet kan ses her

Forrige artikel Staten betaler lønforhøjelse til borgmestre og udvalgsformænd Staten betaler lønforhøjelse til borgmestre og udvalgsformænd Næste artikel TV: Esben Lunde beklager efter hastesamråd TV: Esben Lunde beklager efter hastesamråd