DF og støttepartier vil udligne mere, V er fåmælt, mens K træder på bremsen

UDLIGNING: Selskabsskat, finansieringstilskud og udflytning er prioriterede punkter i forhandling om udligning blandt støttepartier og DF. Men manglende information har givet en svær start.

Fredag sidste uge var der sættemøde for forhandlinger om en udligningsreform. En uge efter hober de ubesvarede spørgsmål sig op.
Fredag sidste uge var der sættemøde for forhandlinger om en udligningsreform. En uge efter hober de ubesvarede spørgsmål sig op.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

På tværs af Folketinget lyder der en uge efter, at regeringen præsenterede sit bud på en ny udligningsordning, kritik af den manglende information om udspillets bagvedliggende teknik.

Altinget har talt med en række af de centrale ordførere i forhandlingerne om en reform af udligningsordningen for at få deres hovedprioriteringer i de kommende forhandlinger.

Mens både SF, R og DF kan erklære sig enige i den overordnede retning i udspillet, så efterlyser de alle viden om, hvilke ændringer, regeringens mange forslag til justeringer, hver især bidrager med.

Hos Konservative bidrager den manglende gennemsigtighed i regeringens udspil til at forstærke en umiddelbar skepsis over for de omfordelingsmæssige konsekvenser af regeringens udspil.

Samme mangler betyder, at Venstre som det ellers umiddelbart mest oplagte afgørende forligsparti er ganske tilbageholdende med at kommentere.

Det har ikke været muligt at få et interview med en repræsentant fra Venstres folketingsgruppe, men i en sms angiver politisk ordførere Sophie Løhde partiets primære perspektiver.

Sophie Løhde

Sophie Løhde – Venstre
"Venstre går ikke ind i reelle forhandlinger, før regeringen har præsenteret de helt afgørende bagvedliggende beregninger. Svesken skal på disken, og regeringen kan lige så godt se at få dem oversendt frem for det her hemmelighedskræmmeri.”
 
”Jeg synes faktisk, det er useriøst, at regeringen forsøger at skjule vigtige definitioner, konkretiseringer og beregninger for hver enkelt ændring i systemet på kommuneniveau.”

”Det er desværre ikke første gang, at regeringen ikke fremlægger det nødvendige talmateriale. Men en udligningsreform er simpelthen for stor og vigtig en opgave til, at vi kan acceptere, at regeringen forsøger at sjofle det igennem under et stort tidspres. Vi er nødt til at insistere på, at forhandlingerne skal ske på et seriøst grundlag.”
 

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00