DF-ordfører: Vi har stadig meget at snakke med regeringen om

UDLIGNING: Trods hård kritik af regeringens udligningslinje fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl, så bliver partiet indtil videre siddende ved forhandlingsbordet. Ambitionen er at overflødiggøre udligning på sigt.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kim Rosenkilde

Det gav genlyd langt uden for Christiansborgs vægge, da Dansk Folkepartis formand torsdag kom med skarp kritik af regeringens tilgang til de aktuelle udligningsforhandlinger.

”Min opfordring til Mette Frederiksen er, at hun får pakket det her sammen, og at hun så får lavet et ordentligt grundlag for en ny måde at udligne på,” lød det blandt andet fra Kristian Thulesen Dahl i Avisen Danmark.

Kritikken var så skrap, at flere politiske kommentatorer efterfølgende spekulerede i, om Dansk Folkeparti de facto havde meldt sig ud af forhandlingerne, også selv om partiformanden hævdede det modsatte.

Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen gør det dog torsdag klart, at man endnu ikke har opgviet noget.

”Vi anerkender, at der er en opgave, som skal løses, og at det udligningssystem, vi har i dag, er uholdbart.”

”Men vi mener så, at der er behov for at få lavet et helt nyt system, så vi ikke om fem til seks år igen står i en situation, hvor tingene trækker skævt. Det er vi nødt til at melde ud. Både offentligt og inde ved bordet.”

Flad kommuneskat på 25 procent
SPM: Hvad er det I vil lave grundlæggende om?

”Vi skal have gentaget den øvelse, sundhedsvæsnet gennemgik, da vi gik fra amter til regioner. Tidligere havde man nogle amter, hvor folk døde af kræft, mens man andre steder overlevede, fordi der var kortere ventetid.”

”Det ville man ikke acceptere i Folketinget, og derfor lavede man strukturreformen og regionerne. Regionerne får så penge, der modsvarer de opgaver, de skal lave, men med frihed til, at de kan organisere sig frit og drive tingene forskelligt. Men samtidig forpligtiget af nogle faste rettigheder for borgerne.”

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00